Zobrazit přihlášovací formulář

Moučníky, poháry

Přidat recept
(recept si oblíbilo 19 návštěvníků)

Můj oblíbený CHEESECAKE

0.0
Můj oblíbený CHEESECAKE

Potřebné ingredience

250 g BeBe sušenek (míchám kakaové a světlé nebo sušenky Lotus), 125 g másla, 600 g krémového sýra (Lučina, žervé, ricotta nebo jejich kombinace. Mě se osvědčil Cheese creme ve vaničce z Kauflandu nebo z Lidlu)), 150-200 g moučkového cukru, 1 vanilkový cukr, 1 lžička citrónové šťávy, 3 vejce, 2x 250 g zakysané smetany (jedna na potření hotového moučníku)

Postup přípravy

V robotu podrtíme sušenky, přidáme změklé máslo, můžete také přidat cca 40 g třtinového cukru a vytvoříme kompaktní hmotu. (jde to i ručně - v mikrotenovém šáčku sušenky drtíme válečkem nebo paličkou na maso.)
Okraje formy je potřeba dokonale vytřít máslem. Hmotu upěchujeme na dno kulaté otevírací dortové formy (nejlépe to jde lžící), které jsme vyložili pečícím papírem.
Podklad dáme do ledničky, troubu rozehřejeme na 200°C a připravíme krém.
Smetanový sýr ušleháme dohladka, přidáme cukr, opět zašleháme a stejně zapracujeme i ostatní suroviny - tedy zakysanou smetanu (250 g) a citrónovou šťávu. Vajíčka (+ může být jeden žloutek navíc) vmícháme na závěr, jedno po druhém, každé šleháme cca půl minuty. Pozor, nepřešlehat, dort by pak praskal. Krém nalijeme na sušenkový podklad. Necháme 5 minut stát v pokojové teplotě a pak vložíme do trouby. Po 15 minutách snížíme teplotu na 130°C a pečeme dalších 30-40 minut. Troubu po celou dobu neotvíráme!!!
Pak můžeme (ale nemusíme) potřít povrch dortu zakysanou smetanou (velké balení), ve které jsme rozpustili vanilkový cukr a přidali pár kapek citronového oleje a pečeme dalších 15 min.
Vypneme troubu, lehce pootevřeme dvířka (pokud mají tendenci se zavírat, strčíme mezi ně a sporák vařečku) a necháme dort asi dvě až tři hodiny pozvolna vychládat. Po vyndání opatrně přejedeme nožem kolem dokola formy, aby dort nepopraskal. Necháme dál ve formě a uložíme do ledničky do druhého dne. Je lepší cheesecake nezakrývat folií ani alobalem, protože se na něm pak sráží voda.
Před podáváním potřeme povrch zakysanou smetanou prošlehanou se lžící moučkového cukru a lžičkou citrónové šťávy. Ozdobíme jahodami a snítkou máty.

Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k receptu

Podobné recepty

Vybrané nabídky

Kategorie