Zobrazit přihlášovací formulář

Domácí pekárny

Přidat recept
(recept si oblíbili 3 návštěvníci)

1700g kváskový chléb z Eta Harmony

0.0
1700g kváskový chléb z Eta Harmony

Potřebné ingredience

150g startovacího kvásku (můj je slabší, proto musím dát víc); 150g vody +150g žitné; 500g vody + 1kg pšeničné

Postup přípravy

Nejjednodušší postup dle rad z diskuze:

150g startovacího kvásku (příprava: večer vyndám 50g koncentrovaného kvásku, přidám 50g vody a 50g žitné, nechám na lince do rána).

Ráno smíchám 150g startovacího kvásku se 150g vody a 150g žitné a nechám na modemu do 15h, vznikne rozjetý kvásek ze kterého odeberu 50g na příště.

Do pekárny naleju 500ml vody, přidám 400g rozjetého kvásku, 900-1000g pšeničné chlebové, 8,5g soli, kmín a lněné a slunečnicové semínko.

Zapnu program 2 - Sprint, který to míchá a hněte 25min, ale ono stačí 5-10min. Poté vypnu, zakryju mikrotenem a nechám v pekárně vykynout. Dnes vykynutí trvalo 3:45h při 24C.

Peču na program 8 - Pečení 50minut, vypnu nechám 10min dojít.

Možné problémy:
1) vedení kvásku - aby chléb dostatečně vykynul x aby nebyl chléb moc kyselý
2) sůl - solím méně (1,7kg vychladléhlo chleba obsahuje 8,5g soli)


Níže si můžete přečíst původní variantu receptu.

Méně pracnější varianta kváskového chleba.

150g startovacího kvásku (můj je slabší, proto musím dát víc; příprava: z lednice po týdnu vyndám 50g koncentrovaného kvásku, přidám 25g vody a 25g žitné, nechám na lince 24h, přidám 25g vody a 25g žitné a nechám na lince 24h)

Smíchám 150g startovacího kvásku se 150g vody a 150g žitné a nechám na modemu 24h, vznikne rozjetý kvásek ze kterého odeberu 50g na příště.

Do pekárny naleju 500ml vody, přidám 400g rozjetého kvásku, 900-1000g pšeničné chlebové, 8,5g soli, kmín a lněné a slunečnicové semínko.

Zapnu program 2 - Sprint, který to míchá a hněte 25min, ale ono stačí 5-10min. Poté vypnu, zakryju mikrotenem a nechám v pekárně vykynout. Dnes vykynutí trvalo 3:45h při 24C.

Peču na program 8 - Pečení 50minut, vypnu nechám 10min dojít.

Možné problémy:
1) vedení kvásku - aby chléb dostatečně vykynul x aby nebyl chléb moc kyselý
2) sůl - solím méně (1,7kg vychladléhlo chleba obsahuje 8,5g soli)

uhněteno v pekárně

za 3-4 hodiny vykynuté; mě fascinuje, že těsto perfektně kyne i bez kvasnic

Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k receptu

krfr 18. 5. 2015, 11:40
Peču chleba už dlouho a to rozjetí kvásku na třikrát je opravdu zbytečné. Prostě vyndám z lednice, přidám 150g žitné mouky a 150 ml vody, zamíchám a nechám přes noc na lince. Ráno mám nádherně vzešlý kvásek, ze kterého odeberu lžičku na příště.
Brblalka 18. 5. 2015, 11:49
@krfr Ano, dělám to také tak, proto jsem se ptala v čem je to jednodušší. Naopak mi recept přijde zbytečně složitý nebo spíš příliš kroků......
dolik76 17. 5. 2015, 20:16
nechápu vaše vedení kvásku, je to zbytečné
Boban1 17. 5. 2015, 17:18
Máte slabší kvásek proto, že hladový. A proč rozkvašujete kvásek na 3x? Fakt vám to přijde méně pracné?
Brblalka 17. 5. 2015, 16:46
Mohu se zeptat v čem je to méně pracnější? Děkuji za odpověď.
jitkacz 17. 5. 2015, 19:55
@Brblalka Méně pracnější je to díky pekárně.
Brblalka 18. 5. 2015, 11:55
@jitkacz Myslíte proto, že to umíchá? Já ji také dříve používala, ale jsou opravdu ještě jednodušší postupy i bez pekárny. Ale každému vyhovuje něco jiného. (F)

Podobné recepty

Vybrané nabídky

Kategorie