Zobrazit přihlášovací formulář

Sladká jídla

Přidat recept
(recept si oblíbilo 30 návštěvníků)

Rady na kynuté těsto

0.0
Rady na kynuté těsto

Potřebné ingredience

pár rad a tipů, aby se těsto vydařilo :-)

Postup přípravy

1. KVÁSEK - NEJDŮLEŽITĚJŠÍ JE TEPLOTA.
Nejlepší je zahřát mléko na 25-30°C. Vyšší vede ke kysání těsta, nad 75°C kvasinky zahubíme a těsto bude spařené. Těsto vypracováváme a necháváme kynout v teplé místnosti - v chladu kyne pouze uvnitř a nahoře okorává. Upečená dobrota je pak tvrdá.
Kvasnice by rozhodně neměly přijít do styku s příliš horkým mlékem a nemají rády ani rozdílné teploty. Platí i pro tuky - mají být rozehřáté, vlažné - ne horké.
Nejjednodušší je cca 1-2 hodiny před zaděláváním všechny suroviny vyndat ze spíží a lednic do pokojové teploty.(mouka, tuk, vajíčka, mléko...)

2. ZADĚLÁVÁNÍ TĚSTA
Zkušené kuchařky zadělávají těsto o něco řidší. Nemáte takovou práci s tuhým těstem a je jednodušší přidat mouku než ředit těsto. Nesmírně záleží na propracování. Do těsta by se mělo dostat hodně vzduchu, aby dobře kynulo.
S tuky opatrně - větší množství tuku totiž zpomaluje kynutí a těsto bude těžké.
Vypracované těsto vložíme do mísy a na povrchu slabě zasypeme moukou a přikryjeme čistou bavlněnou suchou utěrkou.

3. KYNUTÍ
Během kynutí těsto občas prohněteme - dostane se tam čerstvý vzduch a unikne nahromaděný kysličník uhličitý.

4. RYCHLOST
Nesnažte se práci uspěchat !!! Nebuďte netrpělivé a nedávejte mísu s těstem příliš blízko teplu. Těsto sice rychle vyskočí, ale potom v troubě klesne a výsledkem bude nepovedený a tuhý výtvor.

5. PEČENÍ
Pečeme v dobře vyhřáté troubě. Po zapečení po 5-10min., kdy póry na povrchu zatuhnou, zmírníme teplotu teplotu na 150°C po dobu asi 20 minut, aby se dobrota rovnoměrně propekla. Dopékáme při 80°C ještě asi 15 minut.
Troubu na začátku nesmíme otvírat!! V málo vyhřáté troubě těsto dál kyne a pečivo ztratí svůj tvar. Vypadá, jakoby se rozteklo. Vyšší teplota sice zkrátí dobu pečení, ale střed mazance a větších dobrot zůstane nedopečený a mazlavý.

Těsto před kynutím ....

... těsto vykynuté :-)

Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k receptu

Podobné recepty

Vybrané nabídky

Kategorie