Zobrazit přihlášovací formulář

Moučníky, poháry

Přidat recept
(recept si oblíbilo 8 návštěvníků)

OBRÁCENÝ ANANASOVÝ KOLÁČ S KARAMELEM

0.0
OBRÁCENÝ ANANASOVÝ KOLÁČ S KARAMELEM

Potřebné ingredience

Suroviny na těsto: 250 g hladké mouky, 120 g krystalového cukru, 60 g másla, 1 vejce, špetka soli, 125-135 g vlažného mléka, ½ sáčku kypřícího prášku, ½ sáčku vanilkového cukru, špetka strouhané citronové kůry. Suroviny na karamel: 30 g másla, 100 g krystalového cukru. Ostatní suroviny: Kolečka kompotovaného ananasu, kandované třešně.

Postup přípravy

Obrácený koláč se často peče s jablky nebo hruškami i s různou přípravou karamelu. Velmi příjemnou chuťovou změnou je však v tomto případě ananas, který navíc po upečení vytvoří s karamelem na pohled i velmi pěkný moučník.

Postup:
Utřeme máslo s cukrem, přidáme vejce se špetkou soli a celou směs ušleháme do pěny. Postupně vmícháme mléko a mouku smíchanou s kypřícím práškem a kůrou.

Teflonovou nebo litinovou formu o průměru 24 cm vymastíme máslem a vysypeme krystalovým cukrem (použijeme suroviny pro karamel). Po celé této ploše rozložíme půlky ananasu s třešněmi-viz foto a po lžících přidáváme těsto, které má zhruba hustotu, jako na bábovku a jeho množství přesně pokryje ovoce. Díky kypřícímu prášku tepelným zpracováním zvětší objem.

Pečeme po dobu 25-30 minut a při vyšší teplotě 200 st. C, kterou potřebujeme kvůli vytvoření karamelu. Ke konci ji můžeme trochu snížit a zakrýt těsto pečícím papírem, aby se dobře dopeklo, ale zůstalo světlé.

Hned po vytáhnutí z trouby formu s moučníkem přikryjeme větším talířkem, převrátíme a velmi opatrně formu odstraníme, protože horký koláč je velice křehký. Necháme ho vychládnout a pak teprve krájíme.

Přeji dobrou chuť.

Pohled na již hotový koláč.

Postup-do máslem vymazané a krystalovým cukrem vysypané formy naskládáme ananas s třešněmi. Způsob skládání ovoce si může každý zvolit sám.

Do ovocem obložené formy po lžících opatrně přidáváme těsto, do kterého můžeme přimíchat kandované třešně nebo je rozvrstvit na jeho plochu.

Upečeme při vyšší teplotě, kdy se nám utvoří na ovoci karamel.

Krájíme až vychlazený koláč.

Třešně se krásně vyjímají na žlutém ananasu.

Detail vykrojeného dílku.

Detail upečeného koláčku.

Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k receptu

novackova 9. 4. 2016, 19:02
Dělám podobný z jablek,ale ananas by mě nenapadl. (F)
yarkal 17. 4. 2016, 15:10
@novackova (F) (F)
PetraRol 9. 4. 2016, 16:53
Vypadá hezky (Y)
yarkal 14. 4. 2016, 21:54
@PetraRol (Y) (Y)

Podobné recepty

Vybrané nabídky

Kategorie