Zobrazit přihlášovací formulář

Moučníky, poháry

Přidat recept
(recept si oblíbil jeden návštěvník)

Křehký hruškový koláč s mandlovým krémem

0.0
Křehký hruškový koláč s mandlovým krémem

Potřebné ingredience

Dělala jsem do formy o průměru 32 cm. Těsto dole je křehké jako sušenkové.

Postup přípravy

Těsto:
250g hladké mouky
špetka soli
1 lžíce cukru
240g změklého másla nebo Hery (dávám o něco míň)
cca 8-10 lžic vody

Madlový krém:
200g mletých mandlí (já namlela i se šlupkou)
110g cukru
140 másla
1 vejce celé
1 bílek vyšlehat
mandlový extrakt (ale nemusí být, pro někoho je hodně aromatický) - lze nahradit rumem ;o)

Náplň:
6-8 hrušek na plátky - pokapat v míse šťávou citronu, aby nezhnědly

Na polití, aby se koláč leskl:
džem několik lžic (broskvový, meruňkový, jablečný... apod.)
koňak několik lžic (lze nahradit jiným likérem nebo rumem)

Na těsto rozmixujeme máslo (nebo Heru) s cukrem, přidáme vodu, mouku, sůl. Těsto se může zdát lepkavé, ale když si pečící papír vyndáte na hladkou plochu, jde to krásně rozetřít stěrkou. Pak teprve vrátíme do formy.

Na mandlový krém rozmixujeme máslo s cukrem, vejcem, vmícháme rozmixované mandle. Můžeme přidat mandlový extrakt, ale není nutné. Vmícháme opatrně vyšlehaný sníh z 1 bílku. Náplň rozetřeme na těsto.

Pokrájené hrušky na plátky rozložíme po celé vrchní ploše koláče.

Dáme péct na 190°C na cca 50-55 min. Koláč se při pečení ve formě lehce zvedne.

Na polití svaříme džem a koňak. Po upečení rozvarem potřeme koláč na povrchu mašlovačkou, bude se krásně lesknout.

Dobrou chuť!

konzistence těsta

těsto na hladké ploše rozetřeme na pečícím papíře stěrkou

mandlový krém

těsto vložíme s pečícím papírem do formy, rozetřeme mandlový krém

poklademe plátky hrušek

svaříme rozvar z džemu a koňaku, jím potřeme horký upečený koláč

upečený a rozvarem potřený koláč

Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k receptu

Podobné recepty

Vybrané nabídky

Kategorie