(recept
si oblíbilo 13 návštěvníků)
Čoko-malinový dort
Potřebné ingredience
Na korpus: 250 g máslo, 200 g čokoláda ( 60%), 3 vejce, 150 g cukru (nejlépe třtinového), 110 ml plnotučného mléka, 1 lžička vanilkového extraktu (popřípadě nahradit část cukru vanilkovým cukrem), 200 g hladké mouky (používám hlavně špaldovou), 30 g kakaa, 8 g prášku do pečiva, hrst čokopeciček (nemusí být). Na krém: malinové nebo ostružinové pyré, 250 g mascarpone, 200- 220 ml 40% šlehačka, 2-3 lžíce cukru. Na čokoládovou ganache: 150 ml šlehačky, 150-160 g kvalitní čokolády (alespoň 52%)
Postup přípravy
Korpus (je takový hutnější, nehodí se k prokrojení): v misce zahřejeme čokoládu s máslem, prošleháme metlou a necháme vychladnout. V menší misce smícháme a prosijeme suché přísady - kakao, mouku a prášek do pečiva. V robotu ušleháme vejce s cukrem do pěny, přidáme vanilkový extrakt, pomalu přilejeme rozpuštěnou čokoládu s máslem a lehce prošleháme. Nakonec přidáme suchou směs na 3x a mléko pokojové teploty na 2x.
Pečeme na 160 st v dortové formě o průměru 24 - 26 cm cca 50-55 minut. Ideální je zabalit korpus do folie a nechat do druhého dne v chladu uležet.
Čokoládová ganache: smetanu zahřejeme (ne až do varu) a přidáme do ní nalámanou čokoládu. Necháme chvíli odstát a pak vymícháme do hladké hmoty. Zchladlé nalijeme na upečený vychladlý korpus (polévejte na mřížce pod tácem nebo pečícím papírem, abyste mohli steklou čokoládu znovu využít). Dejte zchladit, aby čokoláda ztuhla.
Krém: vyšleháme pyré s mascarpone a s cukrem. Přilejeme smetanu a opatrně šleháme do zhoustnutí. Smetany může být i více, pak bude krém více šlehačkový.
Malinové (ostružinové) pyré vyrobíte takto:
Cca 200-220 g mražených malin nebo ostružin (ten na obrázku je z ostružin),2-3 lžíce cukru krupice.
Maliny dejte s cukrem do kastrolku a nechte chvilku povařit. Ještě teplé intenzivně přepasírujte přes síto, abyste odstranili zrníčka. Z uvedeného množství malin vznikne asi 120 - 140 g pyré. To vychlaďte přes noc v lednici.
A pak už jen zdobte podle fantazie a použijte hodně čerstvých malin. Pocukrováním je trochu zakonzervujete.
Dobrou chuť :)
Pečeme na 160 st v dortové formě o průměru 24 - 26 cm cca 50-55 minut. Ideální je zabalit korpus do folie a nechat do druhého dne v chladu uležet.
Čokoládová ganache: smetanu zahřejeme (ne až do varu) a přidáme do ní nalámanou čokoládu. Necháme chvíli odstát a pak vymícháme do hladké hmoty. Zchladlé nalijeme na upečený vychladlý korpus (polévejte na mřížce pod tácem nebo pečícím papírem, abyste mohli steklou čokoládu znovu využít). Dejte zchladit, aby čokoláda ztuhla.
Krém: vyšleháme pyré s mascarpone a s cukrem. Přilejeme smetanu a opatrně šleháme do zhoustnutí. Smetany může být i více, pak bude krém více šlehačkový.
Malinové (ostružinové) pyré vyrobíte takto:
Cca 200-220 g mražených malin nebo ostružin (ten na obrázku je z ostružin),2-3 lžíce cukru krupice.
Maliny dejte s cukrem do kastrolku a nechte chvilku povařit. Ještě teplé intenzivně přepasírujte přes síto, abyste odstranili zrníčka. Z uvedeného množství malin vznikne asi 120 - 140 g pyré. To vychlaďte přes noc v lednici.
A pak už jen zdobte podle fantazie a použijte hodně čerstvých malin. Pocukrováním je trochu zakonzervujete.
Dobrou chuť :)
Chutnalo vám? Podělte se s přáteli o recept
Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé
Komentáře k receptu
MíšaC
(upraveno)
11. 6. 2018, 13:18
K nakousnutí
PetraRol
(upraveno)
19. 4. 2018, 21:44
Vypadá krásně
krišon
(upraveno)
12. 4. 2018, 20:58
Vypadá božsky, chutnat bude stejně ... krásný
hantonie
(upraveno)
12. 4. 2018, 17:28
super zase něco jiného, než krémový , díky za recept určitě při nejbližší příležitosti udělám
levandulka66
(upraveno)
12. 4. 2018, 17:46
@hantonie
Pyré si můžete udělat i do zásoby. Mám ho v mrazáku a nebo lze lehce zavařit a v lednici pak pár dnů - týdnů v pohodě vydrží. Ať se podaří
malmar
(upraveno)
12. 4. 2018, 16:36
laskonka333
(upraveno)
12. 4. 2018, 12:44
Evula.U
(upraveno)
12. 4. 2018, 12:02