Zobrazit přihlášovací formulář

Pizzy, chleby

Přidat recept
(recept si oblíbilo 6 návštěvníků)

Základní těsto na pizzu

0.0
Základní těsto na pizzu

Potřebné ingredience

20 g droždí (1/2 kostky)
1/2 lžičky cukru
500 g polohrubé mouky nebo 550 g hladké mouky na pizzu
+ na posypání pracovní plochy
5 lžic panenského olivového oleje
1 lžička soli

Postup přípravy

1. krok: Rozmíchejte rozdrobené droždí, trochu vlažné vody a cukr. Na teplém místě nechte vzejít kvásek.
2.krok:V míse promíchejte mouku, kvásek a olej. Postupně přilévejte 300 ml vlažné vody a propracovávejte, až vznikne soudržné těsto.
3.krok:Těsto přemístěte na pomoučněný vál a důkladně začněte hníst, aby bylo pružné a nelepilo se.
4.krok:Vytvořte bochánek, poprašte moukou, přikryjte čistou utěrkou a nechte kynout hodinu a půl až dvě hodiny, aby zvojnásobilo objem.
5.krok:Rozdělte na čtyři díly. Na pomoučněném válu pak každý vyválejte a vytáhněte na tenkou placku. Pomocí válečku přeneste na plech vyložený pečicím papírem.
6.krok:Vytvarujte zvýšený okraj, těsto rychle poklaďte dobrotami podle zvoleného receptu (bude za chvíli) a ihned vložte do pořádně rozpálené trouby.

Rajčatové základy
Na pizzu stačí jako základ rajčata. Určitě vyzkoušejte klasickou omáčku podle návodu! Pokud zrovna spěcháte, zastoupí ji některá ze tří expresních variant.
OMÁČKA: Pokrájejte najemno 1 malou cibuli a 2 stroužky česneku. Nechte zpěnit na 3 lžících olivového oleje, přidejte 600 g konzervovaných krájených rajčat, 50 ml bílého či červeného vína, 2 bobkové listy, 1 lžičku oregana, špetku cukru, případně chilli, a osolte. Vařte do zhoustnutí.
CHERRY RAJČÁTKA: 600 g rozpůlených rajčátek pomačkejte na sítu palcem a ukazováčkem, abyste z nich dostali co nejvíce semen a šťávy.
RAJČATA V PLECHOVCE: 4 konzervy loupaných rajčat vysypte do mísy a ždímejte v dlani, aby z nich uniklo co nejvíce tekutiny.
MASITÁ RAJČATA: Čtyři steaková rajčata nebo osm masitých soudečkových rajčat nakrájejte na tenké plátky a nechte na papírových utěrkách oschnout.

Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k receptu

Ircula 2. 4. 2008, 20:35
Dobrý večer, Anežko, tak mám radost, když tady vidím, že někdo dělá pizzu jako já ;-). Sice tam mám pár malinkých odlišností, ale recept se hodně shoduje a hlavně, postup máme úplně stejný ( dokonce i počet pizz ;-)) a musím říct, že to je prostě ta nej nej pizza :-p. Ještě zkusím ty Vaše rajčatové variace. Díky za inspiraci (L)
aannyy 3. 4. 2008, 14:37
@Ircula (F) děkuji, ten recept mi dala maminka, prý se jí to povedlo, že i táta to jedl :-D

Podobné recepty

Vybrané nabídky

Kategorie