Kváskový Annin chléb s lněným semínkem z remosky

Potřebné ingredience
* ROZKVAS: 1 lžíce mateřského žitného kvásku, 160 g žitné mouky, 160 g vody; * DÁLE DO TĚSTA: 400g podmáslí, 50 g vlažné vody, 20 g melasy, 300 g pšeničné celozrnné mouky, 250 g hladké pšeničné chlebové mouky, 50g grahamové mouky, 16 g soli, 1 lžička drceného kmínu, 3 lžičky hnědého lnu
Postup přípravy
Na chléb jsem použila ošatku Orion se středem - průměr 27 cm, pečeno ve velké remosce Grand - průměr mísy 29cm (pro jistotu je dobré po vyklopení těsta do remosky do středu vložit na prvních cca 15 minut skleničku od přesnídávky, aby se střed neuzavřel),
1. den (8-10 hodin předem)
Připravit si rozkvas - všechny suroviny na rozkvas smíchat, přikrýt a nechat kvasit.
2. den - dokončení
Lněné semínko semlít, nebo podrtit v hmoždíři.
K rozkvasu přidat podmáslí + vodu + melasu + všechnu mouku.
Krátce promíchat (jen aby se vše spojilo), přikrýt a nechat 45 minut proběhnout autolýzu.
Poté do těsta přidat len + kmín + sůl.
Hníst asi 10 minut.
Těsto přendat do mísy vymazané olejem a nechat kynout cca 2 hodiny (po půlhodině překládat naolejovanýma rukama).
Těsto stočit a vytvarovat do ošatky.
V ošatce nechat vykynout.
Po vykynutí těsto vyklopit z ošatky do remosky, naříznout a péct cca 50-55 minut.
Nechat vychladnout na mřížce.

Připravit si rozkvas - všechny suroviny na rozkvas smíchat, přikrýt a nechat kvasit.

Lněné semínko semlít, nebo podrtit v hmoždíři.

K rozkvasu přidat podmáslí + vodu + melasu + všechnu mouku. Krátce promíchat (jen aby se vše spojilo), přikrýt a nechat 45 minut proběhnout autolýzu. Poté do těsta přidat len + kmín + sůl. Hníst asi 10 minut. Těsto přendat do mísy vymazané olejem a nechat kynout cca 2 hodiny (po půlhodině překládat naolejovanýma rukama).

Těsto stočit a vytvarovat do ošatky. V ošatce nechat vykynout. Po vykynutí těsto vyklopit z ošatky do remosky a naříznout.

Péct cca 50-55 minut.

Nechat vychladnout na mřížce.
Chutnalo vám? Podělte se s přáteli o recept
Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé