Zobrazit přihlášovací formulář

Moučníky, poháry

Přidat recept

Mini štoly

0.0
Mini štoly

Potřebné ingredience

Slánek: 60g vody, 6g soli, 15g droždí. Těsto: 400g hladké mouky, 200g polohrubé mouky, 90g mandlí, 60g cukru, 350g rozinek (polovina z toho v rumu, polovina "suchá"), 150g marcipánu na kostičky, 150g kandované citrusové kůry, 1 lžíce skořice, mletý kardamom, badyán, muškátový kver, hřebíček (od všeho cca 1/4 lžičky), 220 - 260g másla, 220 - 250g vody. Na dokončení: 250g másla, moučkový cukr, rum

Postup přípravy

Na slánek rozmícháme ve vodě sůl, po rozpuštění i droždí. Uložíme do lednice a použijeme nejdřív za 6 hodin, ale i za několik dní. Do mísy dáme slánek, cca 2/3 vody, hodně měkké máslo a mouku. Necháme v robotu umíchat cca 10 min těsto (lepivé). Poté přidáme kůru, rozinky, mandle a marcipán. Zapracujeme ručně. Necháme kynout cca 4 hodiny. Poté těsto vyklopíme na vál, rukama roztáhneme do placky a rozdělíme na 4 sloupce po cca 7 - 8 řádcích. Každý kousek v ruce trochu "uhladíme" a upravíme do válečku. Klademe na plech vyložený pečícím papírem (budou 2 plechy). Zakryté (popřípadě v troubě) necháme kynout cca 2 až 2 1/2 hodiny. Poté pečeme ve vyhřáté troubě na 180 stupňů asi 15 - 20 min. Ještě horké ponoříme do másla s rumem, vracíme zpět na plech (dobře to jde obracečkou). Hned po vykoupání všech štol všechny obalíme v cukru a necháme vychladnout. Po vychladnutí znovu v cukru obalíme, pokud máslo moc neprosakuje stačí jen pocukrovat. Skladujeme v chladné místnosti v uzavřené dóze, popřípadě v alobalu. Od paní Ludmily Gottwaldové.

Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k receptu

Podobné recepty

Vybrané nabídky

Kategorie