Zobrazit přihlášovací formulář

Moučníky, poháry

Přidat recept
(recept si oblíbil jeden návštěvník)

Schwarzwaldský dort jako od babičky

0.0
Schwarzwaldský dort jako od babičky

Potřebné ingredience

Pracovní doba cca 60 minut /doba pečení cca 35 minut / doba odpočinku cca 3 hodiny - nejlépe v ledničce

Na piškotový základ:
6 vajec, které oddělíme
250 g cukru
6 lžic horké vody
200 g hladké mouky
75 g Solamylu
50 g kakaového prášku, neslazeného
2 lžičky jedlé sody

Na náplň: a ozdobení
1 sklenice višní (nejlépe schwarzwaldských-černých)
25 g Solamylu
800 g šlehačkové smetany
1 balení ztužovače šlehačky
1 polévková lžíce cukru
Kirschwasser - Třešňovice _ velmi důležité !!!
Čokoládové hobliny na ozdobu

Postup přípravy

Smíchejte žloutky s vodou a cukrem, dokud nevznikne velmi krémová směs a cukr musí být naprosto rozpuštěný.
Mouku, škrob, prášek do pečiva a kakao smícháme a prosejeme na žloutkový krém. Z bílků ušleháme tuhý sníh a vše opatrně vmícháme. Ihned nalijeme do vymazané, moukou vysypané formy a pečeme při 200 °C horní/spodní ohřev 30 - 35 minut. Během pečení snižte teplotu, aby piškot neklesl, aby teplota na konci doby pečení byla jen cca 150 °C. Necháme vychladnout.

Višně sceďte do mísy , aby se zachytila šťáva. Smíchejte škrob s trochou studené třešňové šťávy. Zbylou třešňovou šťávu přiveďte k varu a vmíchejte rozmíchaný kukuřičný škrob. Za stálého míchání přiveďte k varu a poté ihned stáhněte z plotny. Rychle se stačí přichytnout , musíte být rychlí ! Dejte stranou 16 nejhezčích třešní. Zbytek vmícháme do hotové třešňové náplně.

Dortový korpus dvakrát rozřízněte - na tři stejně vysoké díly. Spodní díl nejprve potřeme drobet marmeládou (aby nám pálenka a směs neprosákla na dno) pokapeme trochou třešňovice a zalijeme třešňovou směsí. Necháme vychladnout.
Smetanu vyšleháme se ztužovačem smetany a cukrem dotuha, natřeme tence na vychladlou třešňovou směs, položíme další dortovou vrstvu a lehce přitlačíme. Znovu pokapeme třešňovicí.
Asi polovinu krému celkem rozetřeme na korpusové pláty a přitlačíme posledním třetím plátem. Do sáčku dejte asi 3 lžíce zbývající ušlehané smetany. Dort potřete zbylou šlehačkou dokola, sáčkem uděláme navrch16 ozdobných pecek a navrch dáme odložené třešně. Povrch a okraj posypeme strouhanou čokoládou.

Odkud pochází Schwarzwaldský dort?
Schwarzwaldský dort je také známý jako matka všech krémových dortů. A ne bezdůvodně: Dort podle tradice vynalezl v roce 1930 v Café Walz v Tübingenu mistr cukrář Erwin Hildebrand. Proč má však Schwarzwaldský dort svůj název, je kontroverzní. Jedním z možných vysvětlení je, že nejdůležitější složka – kirschwasser original – se vyrábí ve Schwarzwaldu.

Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k receptu

Podobné recepty

Vybrané nabídky

Kategorie