Zobrazit přihlášovací formulář

Hovězí maso

Přidat recept
(recept si oblíbilo 32 návštěvníků)

Hovězí na víně s brusinkami z Apetitu

0.0
Hovězí na víně s brusinkami z Apetitu

Potřebné ingredience

* 1 kg hovězího, nejlépe kližku nebo ‚krátké‘ libové přední maso
* 2 lžíce hladké mouky
* 3 velké cibule, nejlépe červené, nakrájené na plátky
* 4–5 lžic olivového oleje
* 300 ml červeného vína
* 300 ml hovězího vývaru
* 3 vrchovaté lžíce zavařených brusinek
* sůl a pepř na dochucení
* sekanou petrželku na ozdobu

Postup přípravy

ODZKOUŠENO - SENZACE

1. Maso nakrájejte na silnější plátky, a ty pak na ‚gulášové‘ nebo drobnější kostky. Poprašte moukou, solí a pepřem, nebo tyto suroviny vsypte spolu s kostkami hovězího do igelitového sáčku. Když jím pak pořádně zatřesete, maso se rychle a stejnoměrně obalí.

2. Ve velkém silnostěnném kastrolu, který můžete dát do trouby, rozehřejte část oleje. Vsypte do něj kousky masa tak, aby se vzájemně nepřekrývaly, a ze všech stran je opečte, až zhnědnou. Pak je hned vyjměte na hluboký talíř. Troubu předehřejte na 200, horkovzdušnou na 180 °C.

3. Do kastrolu přilijte zbytek oleje, vsypte cibuli, osmahněte ji a do kastrolu vraťte maso i se šťávou, která se nashromáždila v talíři. Přilijte víno i vývar, promíchejte, osolte a opepřete. Přikryjte pokličkou a vložte do trouby. Maso se bude dusit rovnoměrněji než při dušení na sporáku.

4. Po deseti minutách stáhněte teplotu o dvacet stupňů a hovězí zvolna duste asi hodinu a půl, dokud není opravdu krásně měkké. Občas zkontrolujte, jestli se nevydusilo moc šťávy; v tom případě maso trochu podlijte horkou vodou nebo vínem. V závěru přidejte do omáčky brusinky, promíchejte a ještě prohřejte. Podávejte s bramborovou kaší, rýží nebo knedlíky, posypané zelenou petrželkou.

Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k receptu

cettia 26. 12. 2013, 23:08
Luxusní (Y) (F)
ASliva 15. 6. 2010, 10:56
jedním slovem - ÚCHVATNÉ!!! (Y) Zkouším též recepty z Apetitu, něco je horší, něco lepší, něco parádní.... Tento recept si řadím mezi oblíbené, chuť je fantastická a barvu pokrmu jsem měla shodnou s obrázkem. Moc jsme si pochutnali, díky za tip!!! (clamp) (clamp)
JanaHovor 15. 6. 2010, 19:42
@ASliva U nás toto jídlo volím i na oslavy - je totiž famózní (Y)
Sisvorka 27. 6. 2009, 14:43
......tak s odstupem času musím dodat, že se to stalo jedno z našich nejoblíbenějších jídel. Peču na míň, tak na 170 stupňů a nechám to tam déle, alespoň 3 hodiny ( podle masa i déle). Brusinkama taky nešetřím, je to prostě slast......... (Y)
Sisvorka 14. 9. 2008, 17:50
Dnes jsem vařila podle receptu. Nemělo to teda barvu jako na obrázku, ale bylo to výborný. Moc jsme si pochutnali. (Y)
JanaHovor 15. 9. 2008, 14:40
@Sisvorka S tímhle receptem jsem naposledy dostala tchýni s tchánem, prý v životě nejedli tak dobré hovězí. Jo v Apetitu ví jak na to. :-)
Lenďour 13. 5. 2008, 7:34
Také tohle jídlo z Apetitu znám, před lety jsem jej udělala na zkoušku a výsledek byl naprosto skvělý, opravdu všem doporučuju vykoušet!!!
JanaHovor 14. 5. 2008, 12:11
@Lenďour Souhlasím že je senzační, já ho dělala i u známé - její děti normálně maso nejí a všichni si moooc pochutnávali (D)
Pivli 12. 5. 2008, 21:34
Potvrzuji! Tenhle recept dělám už docela dlouho a je skvělý! Zkuste někdy místo hovězího krůtí maso na guláš. Doba přípravy je kratší a výsledek stojí za to!!! Nemáte-li brusinky, šoupněte tam klidně jeřabiny nebo červený rybíz, naložený ala brusinky.

Podobné recepty

Vybrané nabídky

Kategorie