(recept
si oblíbilo 7 návštěvníků)
Pro Matěje, že se narodil...
Potřebné ingredience
mramorovaný korpus ze 4 vajec, http://www.mimibazar.cz/recept.php?id=8873&user=9782, krém: svařit 2 smetany ke šlehání s dvěmi 100g bílými čokoládami (použila jsem levnější, ale výborné Schogetten),po vychladnutí v lednici vyšlehat, kokosové aroma od Kovandových (asi půl lžičky), kompotovaný ananas.Recept na můj mramorovaný dort v mých receptech.
Postup přípravy
Tak tohle byl dort sta tváří. nejdříve jsem tu Blance psala, jak se mi líbí její botičky na dortu a že je určitě udělám. Když na ně přišlo, nějak se mi nedařilo :( Začla jsem vymýšlet nové varianty zdobení, udělala jsem mašinku, hvězdičky, prostě nic nebylo takové, aby se mi to líbilo. Kolečka jsou improvizací, která mě nakonec docela uspokojila. Perličky, které dobře vypadají a balónky, které tu máme ani nevím, jak dlouho, jsem vymyslela až nakonec.
Uvnitř je náplň ve stylu piňa colada, kokosový krém z bílé čokolády, kompotovaný ananas a korpusy jsem pokapávala šťávou z kompotu smíchanou s rumem.
Uvnitř je náplň ve stylu piňa colada, kokosový krém z bílé čokolády, kompotovaný ananas a korpusy jsem pokapávala šťávou z kompotu smíchanou s rumem.
*
**
Chutnalo vám? Podělte se s přáteli o recept
Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé
Komentáře k receptu
janina74
(upraveno)
16. 5. 2008, 14:21
Kača_op
(upraveno)
16. 5. 2008, 11:15
Dobrý den. Dortík jako vždy super . Na neděli budu péct dortík pro syna k prvním narozeninám a chtěla bych se zeptat na práci s tím krémem . Myslela jsem, že si dortík připravím v sobotu večer, ale bojím se zda ta šlehajda do nedělního odpoledne v dortíku neudělá nějakou neplechu . Díky
onasi
(upraveno)
16. 5. 2008, 11:34
@Kača_op
katko, dort vydržel od 10 večer do druhého dne odpoledne bez úhony, ztužovač je takovou pojistkou, krém byl řídky jedině tehdy, pokud nebyl dostatečně vychlazený a tudíž nešel úplně vyšlehat. POkud chcete mít opravdu klid, dejte navíc trošku čokolády, třeba 250 místo 200g. Na dort o velikosti 23cm v průměru tedy dvě šlehačky a do každé 100g čokolády plus to, co dáte navíc, důkladně vychladit (třeba přes noc, ale když dáte studené do lednice, po cca 3-4 hodinách již obvykle šlehám. Ztužovač stačí dohromady jeden. POkud budete potahovat, dejte jen pozor na to, aby Vám ovoce, jestli ho dáte, nekoukalo ven a nedotýkalo se marcipánu. Snad to je vše, kdyžtak ještě napište! přeju hodně štěstí!!!
Kača_op
(upraveno)
16. 5. 2008, 11:54
@onasi
Moc děkuji - večer v sobotu upeču korpus, připravím si tu čoko-šlehačku a ráno vstanu dříve a vrhnu se na to. Už se těším . Boky budu polévat bílou čokoládou a asi oblepím lentilkami a nahoru mám v plánu vyrobit nějaké to zvířátko z marcipánu (už jsem měla pejska a medvídka, ale 3 letá dcerka mi to snědla) + nějaké drobnosti. No ale aby to nedopadlo jako vždy - mezi představou a reálem je veeeliký rozdíl . Určitě se ozvu s tím jak to dopadlo a pokusím se i nafotit - když to teda bude publikovatelné
onasi
(upraveno)
16. 5. 2008, 13:06
@Kača_op
napadlo mě jen, že jestli budete polévat boky bílou čokoládou, mohlo by to tmavé prosvítat... pokud bude korpus světlý, tak ok, ale v místech, kde bude prořízlý a byl by tam tmavý krém... MOžná ale děáte světlou variantu, tak by to mělo být v pohodě. Jinak každopádně třeba mašle kolem dortu hodně zachrání
Kača_op
(upraveno)
16. 5. 2008, 13:19
@onasi
Budu dělat korpus mramorový + světlý krém . Právě se tady snažím dotvořit postavičku medvídka, ale dcerka mi aktivně pomáhá tak to asi nechám až večer usne. Jen teda nevím jak budu dělat ten povrch dortu. Chci dát doprostřed tu figurku a marcipánové kostičky a po obvodu jsem myslela z krému takové ty pusinky a do nich nějaké zdobení. Co myslíte - bude to vypadat dobře? A půjde to z toho krémíku nebo mám udělat ještě trochu máslového? Já na Vás tady chrlím otázky a vy máte urči hafo své práce . Moc děkuji
onasi
(upraveno)
16. 5. 2008, 22:36
@Kača_op
Katko, ptejte se, mě to těší... Růžičky nebo vlastně pusinky z krému jdou dobře, jen bych možná se zdobením pusinkami počkala až na úplný konec. Já s kríémem pracovat moc neumím, takže zkušenosti nemám. Našla jsem pro Vás ještě odkaz na postup při výrobě krému, napadlo mě to kvůli větě, kterou tam ta maminka píše, že zpočátku se při šlehání nebude dít nic, musíte vyčkat. (to jen abyste nevěšela hlavu předčasně ) http://www.mimibazar.cz/recept.php?id=12458&user=511
Kača_op
(upraveno)
17. 5. 2008, 21:12
@onasi
Dobrý večer Dáši, jste opravdu moc hodná a máte se mnou trpělivost . Tak aktuální stav u nás: korpus upečen ( fakt super recept již několikrát jsem ho s veeelikým úspěchem dělala), šlehačka s čokoškou už se chladí, postavička z marcipánu připravena . Zítra ráno se vrhnu na kompletaci . Asi bude změna v tom, že bílou čokoládou poliji dortík celý, pak na poloztuhlé uložím postavičku a drobnosti a v poledne dozdobím pusinkami-těším se, ale už bych to ráda měla hotové. Zatím se loučím a zítra dám vědět
onasi
(upraveno)
17. 5. 2008, 22:07
@Kača_op
jsem napjatá jak struna!!! tak držím palce!!!
Kača_op
(upraveno)
18. 5. 2008, 10:29
@onasi
Dobré ránko - hlásím, že je hotovo . Nakonec jsem polila dortík celý čokoládou a na pusinky našlehala drobek máslového krému . K nahlédnutí je zde http://www.mimibazar.cz/recept.php?id=18867. Moc děkuji a přeji pěknou neděli
Zirafka.Kacka
(upraveno)
15. 5. 2008, 22:07
Dáší krásný
onasi
(upraveno)
15. 5. 2008, 22:10
@Zirafka.Kacka
díky moc, Katko
Nikra
(upraveno)
15. 5. 2008, 20:52
moc hezký dortík . Můžu se zeptat, kde jste sehnala tak malinký balonky? Taky je budu potřebovat a nevím, kam se obrátit.
onasi
(upraveno)
15. 5. 2008, 21:11
@Nikra
Balónky jsem měla doma ani nevím, jak dlouho. Myslím, že jsou určeny na plnění vodou. Netuším, kde jsem je přesně koupila, jen si pamatuju, že jsem je lovila v takovém drátěném "hrabadle". možná LIDL... ale to Vás nepotěším, tam nemají stálý sortiment
Nikra
(upraveno)
15. 5. 2008, 21:44
@onasi
I přesto děkuji, zkusím se zeptat po hračkářstvích
zuzaa
(upraveno)
15. 5. 2008, 18:31
Dáši, je nádherný, moc se ti povedl!! Krásně jsi ho nazdobila.. já tuhle sehnala bílou čokoládu s kokosem.. tenhle krém je fakt výbornej!!
onasi
(upraveno)
15. 5. 2008, 22:12
@zuzaa
Zuzko, to díky Tobě a Tvému raffaelo dortu mě napadlo udělat obměnu svého krému s čokoládou tmavou
zuzaa
(upraveno)
16. 5. 2008, 22:17
@onasi
Dáši, mě tam zas jedna maminka psala, že krém udělala ve variantě tmavé, taky to muselo vypadat zajímavě a hlavně chutnat To se mi tady právě líbí, že ostatní vymyslí něco, co by mě nenapadlo, nebo mě k tomu aspoň ispirují
lenkamb
(upraveno)
15. 5. 2008, 17:53
Jednoduše parádní, Dášo Na víkend mě čeká jeden narozeninový, tak se už druhý den brodím netem a hledám inspiraci. Jako vždy to bude nápad na poslední chvíli, to se znám. Ale co bude určitě - Váš mramorovaný korpus
onasi
(upraveno)
15. 5. 2008, 20:49
@lenkamb
jééé, tak to mě moc těší... já o tom, jaký dort komu udělám, přemýšlím při kojení nebo před usnutím
Zrušený účet
(upraveno)
15. 5. 2008, 20:53
@onasi
To já taky a pak s divím, že nemůžu usnout, protože mi pořád šrotí mozek.
Zrušený účet
(upraveno)
15. 5. 2008, 16:25
Dášo, moc hezký dortík. Pěkná barvička. Perličky vypadají parádně, ale nesmí do nich člověk kousnout. Málem jsem si jednou vylomila zub. Jinak chuťová kombinace by mě velice lákala. Povedl se Vám.
onasi
(upraveno)
15. 5. 2008, 16:37
@
Milá Marci, o perličkách mám stejný názor, jsou jedlé, přesto jen na ozdobu. podkladová barva je originál marshmallow Šmoulové, díky sušenému mléku je trochu do tyrkysova. Ta fialová je, jak to možná znáte " ze zásob", ze šedé a modré, přidala jsem trochu PINK gelovky. taková trochu alchymie
Init
(upraveno)
15. 5. 2008, 16:03
Ahoj Dášo, Ty ses do toho teda obula, jeden krásný dort za druhým, já se tady psychicky rozkládám při představě příštího dortu, který musím dopatlat do čtvrtka a vymyslela jsem si samozřejmě zas kreaci, která je sice v představách pěkná, ale provedení nevím, nevím. Tak drž palce
onasi
(upraveno)
15. 5. 2008, 16:05
@Init
a co to bude, Oli? TY to zvládneš, zatím se vedlo všechno, na co jsi sáhla! Já teď opravdu prohlašuji, že nejméně týden nebude dort...
Init
(upraveno)
15. 5. 2008, 17:20
@onasi
Já radši nebudu dopředu avizovat, třeba si to ještě rozmyslím
onasi
(upraveno)
15. 5. 2008, 17:39
@Init
jako já s těma botičkama... dobrý tah!!!
aweii
(upraveno)
15. 5. 2008, 16:01
moc krásný dortík hezky sladěný