Zobrazit přihlášovací formulář

Bezlepková dieta

Přidat recept
(recept si oblíbilo 10 návštěvníků)

BEZLEPKOVÝ KOLÁČ, bez vajec, pšen. mouky, tuku a cukru :-)

0.0
BEZLEPKOVÝ KOLÁČ, bez vajec, pšen. mouky, tuku a cukru :-)

Potřebné ingredience

korpus: rýže, jáhly, sůl, voda, vrchní část: 5 jablek, rozinky, skořice, sůl, sladovit (ječmenný slad), ořechy

Postup přípravy

hrnek (doporučuji menší hrnek, nebo větší polovinu hrnku - pokud je korpus vysoký tak není dobrý) proprané rýže a hrnek (menší) propraných jáhel uvaříme doměkka /nejdříve dáme do studené vody rýži, a až se voda začne vařit, přidáme jáhly a posolíme/ nakonec to je vcelku cca množství 5 hrnky vody na rýži a jáhly které máme v hrnci , a povaříme doměkka, potom odstavíme z plotny necháme prochladnout, přidáme pohankovou mouku a prohňácáme na (řidší) těstíčko, dáme na plech vyložený pečícím papírem, uhňácáme namočenýma rukama dohladka a pečeme dokud se korpus neoddělí od krajů plechu - klidně pečte déle, korpus bude pevnější :-) , mezitím si připravíme jablíčka, pokrájíme nebo nastrouháme, přidáme 2 lžíce sladovitu, oříšky (je jedno jestli namleté nebo nasekané), rozinky, skořici a trošku soli (myslím, že pokud chcete přidat mandle, nebo nějaké další sušené ovoce, fantazii se meze nekladou jen pozor aby to nedopadlo jako u pejska a kočičky :-)))) ), nahňácáme na upečený korpus a dáme ještě min. na 10 min. zapéct :-)

vršek je mnohem lepší než korpus takže se snažte korpus dělat nižší a jablek klidně dejte více než 5 :-))))

tento receptík je upravený a opět mi byla inspirací kuchařka od v. strnadelové a j. zerzána :-)

takto vypadá koláč na celém plechu :-)

a takto vypadají koláčky, těsto je podobné, jen těsto - jahel je jeden hrnek před uvařením /po uvaření nabydou/, dále je v těstě jedno tofu natural povařené s rozinkami a špaldová mouka, to vše je pomixováno, dále navrchu to samé co na koláči + na tom ještě posypka ze strouhaných ořechů, rozinek a sladovitu :-) jinak navrch klidně můžete dát přírodní povidla, nebo jiné ovoce, podle fantazie

Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k receptu

sonka 22. 5. 2008, 14:08
Právě se mi v troubě peče Váš koláček. Do těsta jsem přidala sníh z Bio vajec a javorový sirup. Tak jsem na to zvědavá ;-)
radostznakupu 22. 5. 2008, 14:49
@sonka a korpus máte nízký? abych se přiznala, tak co jsem vyzkoušela ty malé koláčky, tak už tenhle velký péct nebudu :-$ ;-) :-D ale na druhou stranu s těma malýma koláčkama je to zas o dost větší piplačka |:o)
sonka 22. 5. 2008, 21:25
@radostznakupu mě právě ten korpus mooooc chutná (Y) Dělala jsem ho vyšší, ona to je mňamka, ten javorový sirup tomu dá šmak a sníh to celé drží pěkně pohromadě.. (jidlo) Už se těším až budou borůvky, jahody . . . :-$ :-$ :-$ :-$
radostznakupu 22. 5. 2008, 21:52
@sonka aháá tak to já korpus vůbec nesladila ;-) tak tam příště naleju taky javorovej sirup (L) (L) (L) jinak korpus perfektně držel i bez sněhu :-) já dneska koupila mletý mák, tak udělám makové koláčky, a taky příště zkusím ten korpus s kokosem a navrch čoko polevu z karobu, chcete recept na tu čoko polevu???
sonka 23. 5. 2008, 21:58
@radostznakupu Jasan. (L)
radostznakupu 21. 5. 2008, 20:28
mamči, ještě jsem přidala foto koláčků, určitě jsou lepší než ten koláč na plechu i manžel se oblizuje za ušima, a to na nějakou zdravou výživu nikdy nebyl zvyklý (Y)
skippyna 16. 5. 2008, 16:41
Chci se jenom zeptat - neobsahuje sladovit lepek?Je to přece jenom ječmenný slad.Klára
radostznakupu 16. 5. 2008, 17:09
@skippyna no vidíte, to mě nenapadlo - na výrobku nic psaného není *-) ale zkusím to nějak zjistit, tak pro jistotu můžete použít na přislazení med nebo fruktozu (Y)
radostznakupu 16. 5. 2008, 17:13
@radostznakupu tak jsem hledala na netu a sladovit lepek neobsahuje: "Sladovit Je vhodným doplněním rýže, jáhel a kukuřice při bezlepkové dietě - neobsahuje totiž lepek" čerpáno odsud http://www.toulcuvdvur.cz/detiapriroda/bioreceptar/kveten.html
skippyna 16. 5. 2008, 17:16
@radostznakupu Tak děkuji za info.Já mám doma něco podobného,jmenuje se to rýžový slad a to lepek obsahuje a prodali mě to jako bezlepkové! *-)
radostznakupu 16. 5. 2008, 17:17
@skippyna aha, tak já nevím koho se ještě zeptat, když toto píšou na netu, tak snad to bude pravda *-) mně teda lepek nedoporučují, a toto mi povolili, takže snad v tom lepek není (L) (L) (L)
skippyna 16. 5. 2008, 19:38
@radostznakupu Jestli to píšou na netu,tak to bude pravda.Ale ve složení toho rýžového sladu,co jsem si koupila byl přímo naklíčený ječmen a kupovala jsem ho v pultovém obchodě,takže jsem věřila prodavačce :-S a pak jsem ho vzala k doktorce a zeptala se na to... :-|
sonka 21. 5. 2008, 17:32
@skippyna Klárko, já používám rýžový sirup od Country Life, ale lepek rozhodně neobsahuje. Lepku se také raději vyhýbáme, nekouká z něho moc dobrého. :-S
skippyna 22. 5. 2008, 18:56
@sonka Soňo,ono určitě záleží,která firma to vyrábí.Díky za tip! (L)
radostznakupu 16. 5. 2008, 21:35
@skippyna já jdu asi za dva měsíce na kontrolu tak se můžu pak poptat přímo dr. :-$

Podobné recepty

Vybrané nabídky

Kategorie