Zobrazit přihlášovací formulář

Moučníky, poháry

Přidat recept
(recept si oblíbilo 39 návštěvníků)

Dobré rady

0.0
Dobré rady

Potřebné ingredience

Od mládí jsem sbírala takové ty rady zkušenějších na různé vychytávky při pečení. Jsou jich spousty a každá máme ty své zaručené a odzkoušené. Tady jsou ty, které jsem vyzkoušela já. Třeba někomu pomohou tak, jako pomohly mě v mých začátcích.

Postup přípravy

DOBRÉ RADY

Křehké těsto:
.........Nebude kaloricky tak bohaté, jestliže část předepsaného množství másla nebo margarínu nahradíme jogurtem
........Zpracované s trochou oleje lze snadno formovat a tvarovat
........Můžeme upéct do zásoby. V chladničce vydrží čerstvé asi týden a v mrazáku 6 měsíců
........Ovocný koláč z křehkého těsta se nerozmáčí, jestliže dno posypeme strouhaným kokosem. Navíc dort má exotickou příchuť
........Bude zvlášť křehké, použijeme-li pouze žloutky. Jestliže přidáme navíc několik sekaných mandlí, těsto bude ještě křehčí
........Jablečná koláč dávám do trouby péct s ohnivzdornou miskou naplněnou vodou. Jablka totiž krásně změknou


Od každého něco:
..........Sladit moučníky nemusíte vždy jen bílým cukrem. Při výrobě drobného cukroví se dobře uplatní cukr hnědý, med nebo javorový sirup.
..........Dortová podložka krajková se dá skvěle použít jako šablona, stačí přiložit na moučník a pocukrovat moučkovým cukrem nebo kakaem
..........Máslový krém na zdobení dortů smísím s trochou kokosového tuku. Krém pak lépe drží tvar a je pevnější
...........Ovoce, které potřebuji vypeckovat, vložím na několik minut do mrazničky. Ovoce se tím zpevní a pecku potom snáze odstraním
............Makové nádivky budou aromatičtější a daleko kypřejší, jestliže do nich vmícháme 2-3 lžíce jablečného pyré
...........Ořechy, které zbydou po pečení, uložíme v pevně uzavřené nádobě nebo zavaříme do fólie, aby se zachovalo aroma
...........Koláč, který nelze vyjmout z formy, postavíme na chvíli na studenou navlhčenou utěrku
...........Dorty se mohou před glazováním posypat moučkovým cukrem nebo kakaem. Glazura lépe drží a při naříznutí nepraská.
..........Mramorový koláč bude křehký, pokud do kakaové hmoty přimícháme 2 lžíce neutrálního oleje
..........Alobal se položí na koláč, buchtu, jestliže je povrch již zhnědlý , ale vnitřek není ještě upečený
..........Ovesné vločky opražené na másle nahradí při zdobení dortů kaloricky vydatné ořechy a mandle
..........Tvarohový koláč bude kypřejší, upečeme-li ho místo s normálním cukrem s želírovacím
..........Žloutky které nám zbudou, zaliji trochou vody a uchovám několik dnů v lednici čerstvé
..........Bílek který jsme nespotřebovali, uchováváme v uzavřené sklenici až 8 dní.
..........Pražení ořechů- můžeme pražit i v troubě, vysypeme je na plech a pražíme 8-10 minut při 200°C. Občas promícháme
...........Citrónovou kůru si můžeme nastrouhat do zásoby. Necháme ji usušit na kuchyňském papíru, uzavřeme do nádobky a skladujeme na temném místě.
.........Těsto se při hnětení nelepí na ruce, jestliže jste si je předem potřeli olejem
..........Netučný tvaroh je nízkokalorická alternativa másla. Na nadýchané koláče můžeme část tuku nahradit dvojnásobným množstvím tvarohu
..........Prášek do pečiva můžete někdy nahradit 3-4 lžícemi alkoholu, má totiž stejný vliv na kynutí těsta a navíc mu dodá jemnou vůni a chuť
...........Papír na pečení se nesvinuje, jestliže potřu oba konce máslem nebo jiným tukem a přitlačím je k plechu
...........Na pudinku se Vám neudělá škraloup, pokud ho po uvaření posypete moučkovým cukrem


Kynuté těsto:
...........Sušené droždí se v těstě lépe rozpustí, smícháme-li je nejprve se lžící cukru
............Pokud těsto dobře nenakyne, zapracuji do něj balíček kypřícího prášku a dám znovu vykynout na teplé místo. Těsto je potom kypré a vzdušné
...........Droždí může ztratit svou schopnost kynutí, pokud se dlouho skladuje. Můžete ho zkontrolovat tak, že kousek vložíme do sklenice s horkou vodou. Pokud droždí vystoupí na hladinu, je tato schopnost zachována
..........Můžeme dát vykynout do mikrovlnné trouby. Necháme ho v přístroji 3-4 minuty při 100W.
..........Je vzdušnější a stravitelnějším, jestliže se těsto nezapracuje s mlékem, ale s netučným tvarohem
...........Ne sladké kynuté těsto použijeme místo mléka smetanu
...........Na zvlášť nadýchané a nízkokalorické kynuté pečivo lze 20% tuku nahradit tvarohem
...........Pokud nechce kynout, vložíme ho do trouby předehřátě na 40°C. Potom vykyne rychle


Třené těsto:
............Pěkně vyběhne, jestliže vejce ušlehaná s cukrem necháme přibližně 20 minut stát. Potom je vmícháme do utřeného másla a nakonec přimícháme zbývající přísady
...........Do těsta na bublaniny lze místo mléka použít koňak nebo ovocné šťávy
...........Nikdy ho nenecháváme stát, protože by nevyběhlo. Formu si vždy připravíme předem
...........Formu můžeme vysypat mletými oříšky, mandlemi, strouhankou, piškoty


Žmolenka:
.........Získá lepší chuť, pokud ji připravuji z přepuštěného másla a přidám do ní trochu skořicového cukru
..........Po upečení stačí postříkat vodou, pak je krásně křehká


Bílkový sníh:
...........Bílkový sníh je tak pevný, že se dá krájet, ušlehám-li ho s několika kapkami citrónové šťávy a trochou solamylu
...........Se rychleji ušlehá, přidáme-li do něj až dvě lžíce studené vody
...........Při šlehání rychleji ztuhne, jestliže jsou mísa a metla dobře vychlazené


Piškotové těsto:
............Je upečen, jestliže se těsto po lehkém stlačení, vrátí do původní formy
............Je lepší přidávat jemný krystalový cukr nebo moučkový, než z hrubého krystalu


Cukrová poleva:
..............Cukrová poleva pro kterou použijeme mléko, bude bělejší, lesklejší a dá se dobře roztírat
..............Zůstane déle roztíratelná, vmícháme-li do ní trochu kypřícího prášku do pečiva

Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k receptu

gabikaKa 31. 3. 2013, 11:32
Ja mám vyskúšané - bielky skladujem v mrazničke v uzavretej nádobe aj niekoľko mesiacov, bez problémov sa potom vyšľahajú. Takisto si nakúpim viac kociek kvasníc a skladujem v mrazničke. Nechám rozpustiť pri izbovej teplote a použijem bežným spôsobom. Určite využijem Váš nápad nastrúhať si citrónovú kôru do zásoby. Je to škoda vyhodiť vytlačený a neostrúhaný citrón. Každé cesto s citrónovou kôrou má oveľa lepšiu chuť -či kysnuté alebo linecké. (hello)

Podobné recepty

Vybrané nabídky

Kategorie