Zobrazit přihlášovací formulář
(recept si oblíbil jeden návštěvník)

Moje první tři potahované dorty před rokem a čtvrt.

0.0
Moje první tři potahované dorty před rokem a čtvrt.

Potřebné ingredience

Odhodlání bylo, zpětně si kladu otázku, proč jsem to už po prvním dortu nezabalila... Tímto chci povzbudit všechny, kdo se dortíku s jakoukoli potahovací hmotou pustily poprvé a mají pocit, že není nic moc......... __________ My ten dortík pak oloupali od marcipánu jako pomeranč a snědli :-D Ozdoby byly naštěstí kupované a krém ze směsi v krabičce...

Postup přípravy

Kdybych tenkrát viděla ty nádherné postupy, co se dnes dají najít na netu a věděla do čeho jdu... Ale ony ty postupy byly, jen jsem si to přebrala po svém... Čili svatá věta "s vodou do hmoty opatrně" byla přeložena - přidávej po kapkách. Marcipán ze Salka jsem hnětla ručně a nestačila se divit vlastním očím:

Toto byl dort k Radečkovým třetím narozeninám 17.3.2007. Byla jsem taky vyhecovaná nádhernými marcipánovými dortíky z internetu. A dobrá rada "s vodou opatrně" dopadla tak, že jsem fakt vodu KAPALA a měla ji tuhou a málo prohnětenou, ač jsem málem potila krev, protože jsem to celé hnětla ručně. Na fotce je vidět, jak se to lámalo a jak jsem to měla vyválené na tlusto, vůbec jsem netušila, jak to asi má být, marcipánový dort jsem v životě neviděla, jen na fotkách a už vůbec ne na řezu...

Největší nedostatky jsem se snažila naaranžovat dozadu a ještě co nejvíc zakrýt krémem a stuhou - naštěstí doma byla takhle široká stuha, ale krátká, na mašli už by to nevyšlo...

Takto vypadal můj druhý dort o den později, korpusy pečeny současně. To už jsem pochopila, že hmota je moc tuhá, tak jsem byla s vodou odvážnější a ejhle, šlo to i prohnětat :-D ALe opět jsem neměla ponětí, jak vypadá správně prohnětená hmota. Výsledek se pak na dortě trhal, měl tendenci stekat, ale naštěstí to udržel, jen povrch měl pár trhlin a tak došlo na aplikaci takovou, aby zakryla největší postižená místa. Byl to dort pro maminku a naštěstí měla pochopení...
(PS: Ta zelená hmota už byla zředěná moc - nedošlo mi, že práškové barvy se ředí vodou a tudíž mi zředí i hmotu - přidávala jsem cukr, ale stále málo. Naštěstí ten čtyřlístek byl jen na horní ploše a neměl kudy utéct, ne tak už na třetím dortu...)

Ano ano, do třetice všechno možné i nemožné... hmota čekala dva měsíce v lednici, byla řídká, ač jsem se ji snažila zahušťovat - opět jsem neměla absolutně představu, že to polkne opravdu TOLIK cukru! na zahuštění. Dort jsem potáhla a za odměnu se svléknul :-D Pozděj jsem pochopila, že jsem to měla prezentovat jako záměr a nic si z toho nedělat. Já měla naopak pocit, že mi není dáno a to nemá cenu... Navíc po tomto dortu zbytek hmoty putoval zpět do lednice a tam během dalšího měsíce krásně zplesnivěl. Rozhodně a výhradně díky vysokému obsahu vody, zabalený byl opravdu dobře, ve dvou mikrotenech. To píšu jen jako doplnění mojí poznámky, že bych mléčný marcipán rozhodně nikdy neskladovala mimo lednici, patrně by mi venku zplesnivěl mnohem dřív... Jen doplním, zbytky marcipánu umazané od krému a od drobečků už nešly zpět k "čisté hmotě", ale pryč. Čili opravdu nebyl jiný infikovaný důvod, aby mi hmota zplesnivěla. Na hygienu práce si potrpím.

Toto je můj 15. dort, 21.6.2008, po roce a čtvrt od toho prvního potahovaného. Sama se divím, že to nakonec "šlo". Je to moje už druhá mašinka (první zde: http://www.mimibazar.cz/recept.php?id=18469&user=133115) a vůbec první dort pro "někoho cizího" a už mám zprávy, že i další oslavenec by si mašinku přál :-D Teda nemá z toho rozum, takže spíš jeho maminka. Tak uvidíme, asi to doma přejmenujeme na "Mašinkov"... (Více fotek zde: http://rybi-cka.blog.cz/0806/masinka-je-hotova)
_______________________
Holky, co máte za sebou první dort, nebo se do něho teprve pustíte, držím palce a přeju pevné nervy! A pamatujte, že záměr s dortem máte v hlavě jen vy, když vám vyjde něco jiného, podejte to jako záměr a lidi budou nadšeni - třeba klobouk s růžemi namísto patrového dortu a podobně!
_______________________
Pečení zdar!

Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k receptu

zzanzi 1. 12. 2008, 16:25
(Y)ja bych ty nervy neměla +o(když mi neco napoprvé nejde- :-@už to nedělám :-p
Lucinka 24. 6. 2008, 17:15
Marcelko, to je úžasný, že jsi to nevzdala a hned ze začátku sis s chybama poradila... (clamp) (clamp) (clamp) (clamp) Já měla s prvním marcipánem taky trable, nakonec jsem ho přemluvila a doufala jsem, že to bude dort od dortu lepší a lepší... u mě to ale neplatí... každý další je horší a já už to asi vzdám... :-D
Zrušený účet 24. 6. 2008, 15:46
Tak já taky přispěji se svým marcipánem do mlýna. Můj první potahovaný dort http://www.mimibazar.cz/recept.php?id=18074&user=126509 byla také tragédie. Sice jsem věděla, že existují domácí potahovací hmoty, ale já si na něj koupila pravý marcipán. Vůbec jsem netušila kolik. Tak jsem vzala 20dkg. Bylo to samozřejmě málo a tak jsem rozválela velmi, ale velmi tence. Asi 1mm. Jistě už tušíš, jak to dopadlo. Marcipán se během chvilky rozpustil na polevu a rádobyvodopád se v půlce přetrhl. 7. srpna to bude rok, co jsem toto spáchala. Takže nejspíš málo komu se daří hned od začátku. Chce to jen nevzádvat. (Y) (hello)
onasi 24. 6. 2008, 15:50
@ jéé, 7. srpna mám narozeniny... to jsem měla takový vodopádní dáreček ;-) ;-) ;-) ;-) ;-)
Zrušený účet 24. 6. 2008, 16:00
@onasi No Dášo, to tedy byl dáreček. Chtěla jsem ho hodit do škarpy. :-) :-)
Init 24. 6. 2008, 11:08
Marcelko, když jsem si přečetla Vaše krásné komentáře a viděla jednotlivé fotky, jako bych viděla svoje první dílko, taky jsem v lednu dělala první potahovaný dort a hned jsem si troufale vybrala mléčný marcipán ze Salka a auto - dva docela obtížné úkoly pro začátek. Taky jsem dala málo vody a výsledek jako když vidím u Vás - díry jako vrata, takže o potažení nemohla být řeč, jen jsem horko těžko vyválela tvrdou placku, tu rozstříhala na boky a střechu auta a všelijak pospojovala sněhem - děs běs, ale malý autíčko poznal, tak to stálo za tu námahu. Taky mě to neodradilo, občas se mi i dnes stane, že je marcipán tvrdší, ale tenhle salkový se dá krásně vodou a kosticí zahladit, nejsou vidět pak žádné trhlinky. Tak přeji krásné pečení, Vaše dorty jsou perfektní (clamp) Jo, k tomu tykání se ráda přidávám, ahoj Marcelko, těší mě :-)
Nikra 24. 6. 2008, 9:42
Marci, jste opravdu silná osobnost, když jste se i po takových trablech nevzdala a dokonce se vypracovala tak, že tvoříte umělecká díla. Jste prostě úžasná (Y) (Y). Já jsem sice neměla se svým 1. dortem takové potíže (v mých rodinných fotkách) - taky jsem neměla recept ani postup na marcipánovou hmotu ;-) - ale tak krásné výtvory jako Vy sotva někdy budu mít (D)
PrachynskaMichaela 24. 6. 2008, 6:59
JŮ MARCELKO TEĎ SE BOJÍM DO TOHO DÁT :^) NEMÁM TAKOVOU VÝDRŽ JAKO VY (*) JAK MI NĚCO NEJDE ODSTOUPÍM A VRHNU SE DO NĚČEHO JINÉHO 8-| GRATULUJI VÁM K ŽIVOTNÍ VYTVALOSTI A KRÁSNÝM DORTŮM....JÁÁÁ CHCÍÍÍÍ TAKYYY ;-)
rybickarybka 24. 6. 2008, 8:17
@PrachynskaMichaela Míšo, máte jednu velkou výhodu - z mých fotek víte, jak vypada tvrdý a málo propracoivaný marcipán a jak vypadá moc řídká hmota, která se na potahování nehodí - a že barvičky rozdělat do malinkého množství vody a raději hned, at se tím moc nezředí... Já když s tím začala tak jsem kolem sebe viděla jen ty POVEDENE krasne dortiky a mela dojem, ze to jde jak po masle. Vy uz ted budete spis vedet reagovat, v receptu od Ariel je vazne moc dobre popsane, jak ma hmota vypadat, to se nemuze nepovest... Ja nic z toho tenkrat nevedela a plavala...
PrachynskaMichaela 24. 6. 2008, 11:52
@rybickarybka DĚKUJI VÁM ZA NADĚJI CO JSTE MI VLILA DO ŽIL, POKUSÍM SE A SNAD SE VÁM BUDU MÍT ČÍM POCHLUBIT.DĚKUJI (L) (kocka)
Willow M 24. 6. 2008, 6:23
No to jsou ale začátky ;-), obdivuju, že jste to nevzdala (Y) (Y) (Y), protože to by byla věčná škoda, dortíky máte krásnější a krásnější...super (clamp) (clamp) (clamp) (F)
onasi 23. 6. 2008, 23:39
Marcelko, Vy jste mě tak dojala... právě jsem procházela po pátečním výtvoru tvůrčí krizí, mám teď trochu naději, že to není nic nezvyklého a že bude líp... :-$ :-$ (F) (F) (F) (F) (L)
rybickarybka 23. 6. 2008, 23:49
@onasi Bude, bude. A sice nevím, jak jsme věkově, ale tykejte mi, vy všechny (L)
Lucinka 24. 6. 2008, 17:18
@rybickarybka Tak ahoj Marcelko :-) "věkově" jsem stará :-D :-D Lucka
onasi 23. 6. 2008, 23:50
@rybickarybka (D) (D) (D)tak ahoj, těší mě!!! Dáša (F)
jitkaad 23. 6. 2008, 22:54
Tak to moc gratuluju a souhlasím s Janičkou, že je to o tom , jak se rodila hvězda (*) (child1) (*) (child1) (*) (child1) a všichni jsme rádi, že vás neúspěch neodradil, ale nakopnul a otomto je, musí se zkoušet a pokoušet a to hlavně nervíky 8-| a pak budeme všechny jen konkurovat ^o) ^o) ^o)
rybickarybka 23. 6. 2008, 23:24
@jitkaad Jo nervíky! K tomu musím říct, že nejlepší léčba zlámaných nervů z dětí je patlání marcipánových dortů. To pak hlava pracuje v jiných mozkových závitech a ty mozkovny určené na děti si odpočinou... (child8) (child8) (child8)
moninani 23. 6. 2008, 22:49
Ahoj Marcelko-Rybičko,tak já těch marcipánových dortů 15 rozhodně nemám,k Tvojí nádherné mašince mám ještě moc daleko,ale začátky byly naprosto stejné.Falešný marcipán ze salka jsem vzteky hodila do koše,další od Sabinky zpracovávala stále dokola,protože jsem nevěděla kolik vody do něj mám přesně dát a nakonec jsem spokojená s mléčným marcipánem od Marcelky Arielll.Vím přesně o čem mluvíš,po prvním zkušebním dortu jsem si říkala už nikdy,ale nakonec mne to docela chytlo.Takže pečení zdar a marcipánu zvlášt (Y) (Y) (Y) (Y) (Y)Tenhle Tvůj "receptík "je naprosto skvělý a myslím ,že pomůže spoustě mamin,kteří jsou na začátku a bojují,stejně jako před časem my dvě
rybickarybka 23. 6. 2008, 23:23
@moninani To byl prave muj zamer. On to neni recept, jak to nevzdat, ale kdo chce, vezme si to mezi radky. Mimochodem - na tu vodu do marcipánu jsem naprosto vysazená, presla jsem tenkrát po pul roce z marcipánu na MMF, ten je skvělý, ale postavičky a nejaké modelování je za trest. Cím častěji se rozpracovává, tím horší kvalita, zatímco s marcipánem můžu furt dokola... No a ted se zacalo darit díky postupu Arielll (Marcela P.=jmenovkyně :-)) a jak jsem na tu vodu vysazená, uz mám i její recept malinko poupravený o množství oleje a velkým červeným písmem 35ml vody, mám na to stříkačku 20ml, abych byla přesná a koupila jsem dig.váhu co váží na gram přesně. Předtím jsem vážila s přesností 25g a podle toho to i vypadalo ! +o( Čili mám ted naprosto exaktní rozpis u kterého už uvažuju, že udělám další změny - díky tomu, že už vím, jak má marcipán vypadat, můžu zkusit experimentovat.
rybickarybka 23. 6. 2008, 23:33
@rybickarybka Ještě dodám, že první mašinka http://www.mimibazar.cz/recept.php?id=18469&user=133115 je potahovaná MMF a těžce jsem zvažovala, jestli tady tuto udělat z marcipánu nebo z MMF, u kterého jsem si pevná v kramflecích. MMF mám raději především proto, že má sametový povrch a ne lesklý a neválí se přes mikroten.
janina74 23. 6. 2008, 22:46
(Y) (Y) (Y) (Y) (Y) (Y) mělo by se to jmenovat "jak se rodí hvězda" (clamp) (clamp) (clamp) (clamp) (clamp) (clamp) (clamp) (clamp) (clamp)
rybickarybka 24. 6. 2008, 0:03
@janina74 nene, k hvězdě mám daleko, jsou tady jiné hvězdy, třeba moje jmenovkyně Arielll (taky Marcela P.) - já jsem jen malinké blikající světýlko :-)
janina74 24. 6. 2008, 1:42
@rybickarybka taky jsem psala "jak se rodí hvězda" a né jak se zrodila hvězda :-) A já bych to s tím blikajícím světýlkem tak neviděla *-) spíš už jde o pořádný halogen (Y) a dávám tomu maximálne 10 (^) a budeš Arielll těžce šlapat na paty (D) (clamp) (clamp) (clamp) (clamp) (clamp)
rybickarybka 24. 6. 2008, 8:13
@janina74 (smich) no zatim se od Arielll stale ucim (smich)
Radunna 23. 6. 2008, 22:32
(clamp) (clamp) (clamp) (clamp)Tak doufám,že se jednou budu taky tak šikovná :-$a propracuju se k takovým nádherným dortíkům jaké děláte. (^) (^) (^)Takové drama s marcipánem jako Vy jsem naštěstí při prvním dortíku neměla. (L)

Podobné recepty

Vybrané nabídky

Kategorie