(recept
si oblíbil jeden návštěvník)
Kachnička s vybornou nádivkou
Potřebné ingredience
1 kachna i s drůbky asi 2kg
5 lžic strouhanky
1/8l mléka
2 jablka
2dl brandy
250g mletého vepřového masa
250g mletého hovězího masa
2 vejce trochu našlehaná
sůl a pepř podle chuti
Postup přípravy
Kachní krk a poslední dva články odseknutých křídel uvařit v trochu osolené vodě.
Kachní drůbky (srdce, játra a žaludek) pomelít na masovém strojku. Přidat v mléce namočenou strouhanku. Oloupat jablka, nakrájet je na kostičky a v kastrolku je zalít 2dl brandy. Přikrýt a krátce podusit.
Přidat obojí mleté maso, vejve a dobře promíchat. Osolit , opepřit a je-li směs příliš tuhá tak přidat několik lžic mléka.
Rozehřát troubu asi n 180°C.
Omytou a dobře osušenou kachnu osolit a opepřit uvnitř i zvenku. Naplnit ji připravenou nádivkou, dobře zašít otvor, nebo ho uzevřít pomocí jehlí (naplnit taktéž krční otvor). Položt kachnu na mřížku v pekáči, nebo přímo do pekáče prsama dolů a zalít ji polévkou z krku a křídel. Přikrýt vrchní částí pekáče a péct ji za občasného podlévání horkou vodou (je-li zapotřeby) a vzniklou šťávou.
Asi po 1.5 hodině kachnu otočit prsama nahoru (opatrně uvolnit kachnu od pekáče, aby se kůře napotrhala) a péct ji další asi 1.5 hodiny již bez poklice. Od této chvíle také sbírat s povrchu sádlo, aby se nepřipalovalo. Nějaké sádlo však musí zůstat v pekáči, any se kačenka navysušila.
Kačenku přendat na nahřátou servírovací mísu, a vzniklou šťávu v omáčníku. Podávat s bramborovými knedlíky, nebo vařenými brambory a dušeným červeným zelím, chcete-li.
Kachní drůbky (srdce, játra a žaludek) pomelít na masovém strojku. Přidat v mléce namočenou strouhanku. Oloupat jablka, nakrájet je na kostičky a v kastrolku je zalít 2dl brandy. Přikrýt a krátce podusit.
Přidat obojí mleté maso, vejve a dobře promíchat. Osolit , opepřit a je-li směs příliš tuhá tak přidat několik lžic mléka.
Rozehřát troubu asi n 180°C.
Omytou a dobře osušenou kachnu osolit a opepřit uvnitř i zvenku. Naplnit ji připravenou nádivkou, dobře zašít otvor, nebo ho uzevřít pomocí jehlí (naplnit taktéž krční otvor). Položt kachnu na mřížku v pekáči, nebo přímo do pekáče prsama dolů a zalít ji polévkou z krku a křídel. Přikrýt vrchní částí pekáče a péct ji za občasného podlévání horkou vodou (je-li zapotřeby) a vzniklou šťávou.
Asi po 1.5 hodině kachnu otočit prsama nahoru (opatrně uvolnit kachnu od pekáče, aby se kůře napotrhala) a péct ji další asi 1.5 hodiny již bez poklice. Od této chvíle také sbírat s povrchu sádlo, aby se nepřipalovalo. Nějaké sádlo však musí zůstat v pekáči, any se kačenka navysušila.
Kačenku přendat na nahřátou servírovací mísu, a vzniklou šťávu v omáčníku. Podávat s bramborovými knedlíky, nebo vařenými brambory a dušeným červeným zelím, chcete-li.
Chutnalo vám? Podělte se s přáteli o recept
Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé