Zobrazit přihlášovací formulář

Rýže a těstoviny

Přidat recept
(recept si oblíbilo 10 návštěvníků)

Pravé boloňské lasagne s bešamelem

0.0
Pravé boloňské lasagne s bešamelem

Potřebné ingredience

12 plátků lasagní (250g, v Tescu v modré krabičce za 18,50) *************** na boloňskou omáčku: 250 g mletého masa * rajčata v konzervě nebo rajčatové pyré v tetrapaku 500 g + 1 rajský protlak * cca 1,5 dcl červeného vína (nemusí být) 1 střední mrkev nahrubo strouhaná * nakrájený řapík celeru * olej * 1 cibule * 2 stroužky česneku * rozmarýn * tymián * sůl * pepř ************ na sýrovou bešamelovou omáčku: 750 ml mléka * 50g másla * 2 vrchovaté lžíce hladké mouky * 1 kostka taveného sýra * 50 g strouhaného eidamu nebo goudy * 1/2 lžičky soli * bílý pepř * muškátový oříšek************ nahoru a na každou bešamelovou vrstvu strouhám parmazán (s úspěchem používám český Gran Moravia) ******** dále můžou být navíc rajčata, mozzarella, , houby, lilek, záleží na chuti

Postup přípravy

Připravíme si omáčky:
1. boloňská - osmahneme na oleji cibuli, přidáme mleté maso a mícháme, dokud není opečené ze všech stran. pak přidáme nadrobno pokrájený česnek, mrkev, řapíkatý celer a po chvíli zalijeme rajčaty. dusíme cca 5 minut, přidáme sůl, pepř, tymián a rozmarýn. Necháme probublávat cca 2 hodiny - chuť je pak nesrovnatelná..
2 . sýrová (bešamel) - rozpustíme máslo, přidáme mouku a zalijeme mlékem, osolíme, opepříme. metlou mícháme, přidáme tavený sýr a přivedeme k varu, vaříme ještě cca 2 minuty. vypneme a vsypeme tvrdý sýr, mícháme, až se rozpustí. nakonec strouhneme muškátový oříšek.
pekáč o rozměrech cca 20x30 cm vymažeme olejem, nalimeme třetinu sýrové omáčky, poklademe třemi plátky lasagní, pak boloňskou, lasagne, opakujeme a končíme sýrovou omáčkou, na kterou ještě nasypeme sýr, třeba parmazán, eidam, mozzarellu.
Zapečeme 30 minut v přikrytém pekáči, ještě 5 minut dopečeme odkryté.

do boloňské omáčky patří ještě drůbeží játra, cca 150 g, ale moje děti játra nejí, tak je tam nedávám..

Lasagne se nemusí před pečením vařit - je to zbytečné, navíc uvařené se rozpliznou, takto zůstanou pěkně vcelku a i tak se během pečení zvětší skoro dvojnásobně - pokud pečeme přikryté.

bolońská omáčka

sýrová omáčka

naskládané suroviny

a hotová dobrota

ještě na řezu

Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k receptu

cokapik 5. 9. 2008, 16:11
mnam,hned zitra se na ne pustim, miluju lasagne.Dekuji za recept (Y)
marfanov 5. 9. 2008, 18:13
@cokapik tak ať se povedou :-) mně se tentokrát povedly úplně perfektně, tak sem je sem hned musela dát (dance)

Podobné recepty

Vybrané nabídky

Kategorie