(recept
si oblíbilo 31 návštěvníků)
Obyčejné domácí rohlíky - lepší než od pekaře

Potřebné ingredience
Suroviny:
Na těsto: 350ml mléka – 600g hladké mouky – 60g rostlinného másla – 1 lžička soli – 1lžička přírodního cukru – 30g čerstvého droždí – hladká mouka na vál – tuk na plech
Na potření a posypání: 1 bílek – mák – kmín - sezam – mořská sůl
Postup přípravy
Postup:
1 nalít odměrkou mléko (může se dát i voda) a přidat změklé máslo
2 odváženou mouku, do jednoho rohu sůl a do druhého cukr a uprostřed nadrobit droždí.
3 Zvolit program na těsto . DOUGH
4 Po pípnutí pekárny, vyrobit rohlíky nebo housky
a) vál posypat hl.moukou, těsto vyválet na plát o tloušťce 0,5 – 1 cm, plát rozdělit nožem na
pruhy a ty pak na trojúhelníky, velikost zvolit, podle velikosti rohlíků
b) z trojúhelníků se vinou jednotlivé rohlíky takto: pravou rukou vinout těsto od širšího konce (přepony trojúhelníka) a přitom levou rukou vytahovat těsto za špičku (vrchol trojúhelníka), aby těsto bylo tenčí a dosáhlo se více ovinů. Cípek musí nakonec zůstat nahoře. Chce to více cviku.
c) rohlík dát na vymazaný plech a upravit je ve tvaru podkovy. Použila jsem papír na pečení
d) hotové potřít bílkem, posypat a nechat vykynout
e) péct v dobře vyhřáté troubě asi 25 minut, doba pečení závisí na velikosti rohlíků
Rady:
Chcete-li mít sladké rohlíky, pak můžete těsto před zavinutím posypat skořicovým cukrem a shora sypat krystalovým cukrem
Obměny:
Lze vyrobit i celozrnné rohlíky, bílou mouku nahradit celozrnnou moukou pšeničnou nebo špaldovou
1 nalít odměrkou mléko (může se dát i voda) a přidat změklé máslo
2 odváženou mouku, do jednoho rohu sůl a do druhého cukr a uprostřed nadrobit droždí.
3 Zvolit program na těsto . DOUGH
4 Po pípnutí pekárny, vyrobit rohlíky nebo housky
a) vál posypat hl.moukou, těsto vyválet na plát o tloušťce 0,5 – 1 cm, plát rozdělit nožem na
pruhy a ty pak na trojúhelníky, velikost zvolit, podle velikosti rohlíků
b) z trojúhelníků se vinou jednotlivé rohlíky takto: pravou rukou vinout těsto od širšího konce (přepony trojúhelníka) a přitom levou rukou vytahovat těsto za špičku (vrchol trojúhelníka), aby těsto bylo tenčí a dosáhlo se více ovinů. Cípek musí nakonec zůstat nahoře. Chce to více cviku.
c) rohlík dát na vymazaný plech a upravit je ve tvaru podkovy. Použila jsem papír na pečení
d) hotové potřít bílkem, posypat a nechat vykynout
e) péct v dobře vyhřáté troubě asi 25 minut, doba pečení závisí na velikosti rohlíků
Rady:
Chcete-li mít sladké rohlíky, pak můžete těsto před zavinutím posypat skořicovým cukrem a shora sypat krystalovým cukrem
Obměny:
Lze vyrobit i celozrnné rohlíky, bílou mouku nahradit celozrnnou moukou pšeničnou nebo špaldovou
Chutnalo vám? Podělte se s přáteli o recept
Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé
Komentáře k receptu

KLAKLA
(upraveno)
8. 2. 2010, 16:41
Dobrý den, včera jsem pekla, a byly nejlepší co jsem kdy pekla
super, dneska peču zas,
, doma už nechtějí domácí chleba ani kupované rohlíky, jen domácí rohlíčky
a ty vaše jsou úúúúúúúúúúúúúúžasné










nahlásit

Marky.M
(upraveno)
11. 2. 2010, 22:58
@KLAKLA
Dobrý večer, jsem moc a moc ráda, že Vás můj recept zaujal a že Vám chutnají.
nahlásit
mandel
(upraveno)
21. 9. 2009, 22:47
Rohlíky jsou moc dobré, už je dělám poněkolikáté a vždycky se povedou. Jednou jsem neměla dost obyč. hladké mouky, tak jsem to dosypala chlebovou moukou a bylo to také dobré. Tak moc děkuji za recept!
nahlásit

Marky.M
(upraveno)
24. 10. 2009, 14:07
@mandel
Děkuji, že Vám moje rohlíčky chutnají a děláte další inspirace.

nahlásit
Nikki1
(upraveno)
18. 11. 2008, 19:06
Rohlíčky byly výborné,



nahlásit

Marky.M
(upraveno)
19. 11. 2008, 6:20
@Nikki1
Děkuji, že jste vyzkoušela můj recept s rohlíkami, a že vám moc chutnali.


nahlásit
Nikki1
(upraveno)
18. 11. 2008, 19:04
etrztjkgtzktktrkwe ekvekldv

nahlásit
Nikki1
(upraveno)
18. 11. 2008, 19:01

nahlásit