Zobrazit přihlášovací formulář

Dětské speciality

Přidat recept
(recept si oblíbilo 156 návštěvníků)

inspirace na vaření pro děti- MAMINKY STÁLE DOPLŇUJI NOVÉ RECEPTY

0.0
inspirace na vaření pro děti- MAMINKY STÁLE DOPLŇUJI NOVÉ RECEPTY

Postup přípravy

mixovaná strava

brambory, mrkev
brambory, květák ( u květáku opatrně, některé děti to může nadýmat)
brambory, kuřecí játra se žloudkem (bez žloutku)
brambory, kuřecí játra , mrkev se žloudkem (bez žloutku)
mrkev
brambory, mražená zelenina do polívky
brambory, kuřecí maso, mrkev (žloutek, nebo bez)
brambory, brokolice, kuřecí maso
brambory, oloupané rajské, maso
u mixované stravy přidávat buď máslo nebo olivový olej

-brokolicové pyré
Brokolici spaříme v parním hrnci doměkka a rozmixujeme se lžící olivového oleje a trochou kojenecké vody. V obměnách můžeme přidat brambor, vaječný žloutek nebo kuřecí maso. Dětem pyré velice chutná, má příjemnou nasládlou chuť.

-Krůtí polévka
Kousek krůtího masa uvaříme ve vodě. Ke změklému masu přidáme do vývaru zeleninu (mrkev, pórek, petržel, brambory) a opět povaříme. Uvařenou zeleninu s kouskem masa (asi 20 g) rozmixujeme a podáváme.


Mišmaš s ovesnými vločkami
Potřebujeme: 30 g kuřecího masa, 1 malou mrkev, 1 malou petržel, 1 lžíci zeleného hrášku (může být i mražený), 1 malou bramboru, 1 lžíci ovesných vloček, kousek másla
Postup přípravy: Drobně pokrájené maso a zeleninu uvaříme ve vodě doměkka. Pak přidáme lžíci ovesných vloček, kousek másla a vše důkladně promixujeme nebo rozmačkáme vidličkou.




sekaná strava
Hrášková polévka se zakysanou smetanou
Potřebujeme: 100 g čerstvého či mraženého hrášku, 100 ml kojenecké vody, zakysanou smetanu

Postup přípravy: Hrášek ve vodě povaříme, rozmixujeme a zahustíme lžičkou zakysané smetany. Můžeme k polévce podávat pečivo, které rozdrobíme do polévky.

Kuřecí maso se zelenými fazolkami
Potřebujeme: 100 g kuřecího masa, zelené fazolky, 1 bramboru, vodu, olej/máslo
Postup přípravy: Vše uvaříme s trochou oleje nebo kouskem másla doměkka. Uvařené kuřecí maso a fazolky s částí vývaru z masa rozmixujeme a přidáme uvařený brambor, který rozmačkáme jen vidličkou. Pokrm je dobré obměnit třeba přidáním kojeneckého nebo mateřského mléka.

Drůbeží maso s patisonem
Potřebujeme: 50 g drůbežího masa bez kůže, 1 menší bramboru, 100 g patisonu, 1 lžíci sušeného kojeneckého mléka, olej
Postup přípravy: Maso nadrobno pokrájíme a uvaříme doměkka. Vývar slijeme a vmícháme do něj sušené mléko. Pak uvaříme nadrobno nakrájený patison s kousky brambory a ušleháme na kaši. Maso a kaši rozmačkáme vidličkou ve vývaru s mlékem.


-kuřecí maso s dušenou zeleninou a bramborem
osmahnout na másle kuřecí maso, přidat oloupané nakrájené rajské, papriku, nechat podusit , rozsekat mixérem,

-kuřecí maso s cuketou a bramborem
osmahnout na másle kuřecí maso, přidat na drobno nakrájenou cuketu, podusit, rozsekat

-Cuketová kašička s masíčkem
Maso omyjeme, rozkrojíme na menší kousky a dáme do hrnce se studenou vodou. Až se voda začne vařit, přidáme oloupanou a na kostičky nakrájenou cuketu, na kostičky nakrájené brambůrky a na půlměsíčky nakrájený pórek. Vaříme do měkka. Potom vše rozmixujeme ponorným mixérem. Je-li kaše moc řídká, můžeme zahustit nemléčnou kaší

-kuřecí maso s mrkví
osmahnout na másle kuřecí maso , nakrájenou mrkev, podusit , rozsekat

- kuřecí maso s petrželí a mrví
osmahnout maso na másle, přidat nakrájenou zeleninu, nechat podusit, vyjmout maso, rozsekat, zeleninu rozmixovat, udělá se něco jako falešná svíčková


Rizoto s krůtou
Potřebujete: 3 polévkové lžíce rýže, 50 g mrkve, 2 malé růžičky brokolice, 50 g krůtích prsíček, 1 lžička olivového oleje, 200 ml kojenecké vody.
Postup přípravy: Rýži uvařte doměkka, zeleninu očistěte, pokrájejte a poduste asi 10 až 15 minut stejně jako prsíčka nakrájená na kousky. Vše pak smíchejte a zakápněte lžičkou oleje. Na závěr rozmixujte


- rýžový nákyp
cca 1/2 a 1/2 smícháme vodu a mléko, přidáme rýži a necháme vařit dokud rýže nezměkne. Mezi tím nakrájíme na kostičky oloupané jablko, hrušku a banán. Dáme do kastrůlku podlijeme vodou, osladíme a dusíme do měkka. Pro větší aroma můžeme přidat skořicový cukr. Menším dětěm rýži i ovoce rozmixujem. Větším dětem rozmačkáme ovoce. které přelijeme na rýži.

-Květáková polévka s masem
Květák s drobně pokrájeným masem uvaříme hodně doměkka ve vodě, přidáme žloutek, ještě důkladně povaříme. Vše důkladně pomixujeme. Nakonec vmícháme kousek másla.

-Hovězí polévka se zeleninou a ovesnými vločkami
Maso uvaříme v tlakovém hrnci s vodou a pak umeleme. V hovězím vývaru uvaříme doměkka najemno nastrouhanou zeleninu a pokrájený pórek, pak přidáme ovesné vločky a necháme je chvíli nabobtnat. Do polévky vrátíme pomleté maso a můžeme podávat. Již nemixujeme.


mačkaná strava

-brambory zapečené s masem a zeleninou
nakrajene brambory na plátky, na kousíčky nakrajené maso , přidat oloupané rajské a zelenou papriku, zalít vejcem a nechat zapéct v troubě

-játrová kuřecí omáčka
osmahnout játra na cibulce , podlít, nechat chvilku dusit, zahustit,

-zeleninová polévka
brambory, mrkvev, květák, petržel dáme vařit. Okmínovat drceným kmínem. Ke konci rozmačkat, přidat rozšlehané vejce , povařit

- zeleninová polévka zahuštěná
brambory, mrkvev, květák, petržel dáme vařit. Okmínujem drceným kmínem, můžeme přidat libeček. Zahustíme na másle udělanou jíškou

-dušené maso s brokolicí
osmahnout na másle maso, přidat nové koření, bobkový list, nechat podusit, ke konci přidat brokolici , zahustit

-dušené maso na paprice
osmahnout maso na másle, posypat jemně paprikou, podusit, zahustit

- rajská omáčka
na másle osmahneme cibulku, přidáme hl, mouku a uděláme jíšku. Podlijeme, dáme protlak( malý ) a 1 rajské. Přidáme bobkový list, nové koření, osladíme a necháme povařit. Přecedíme

- zeleninová omáčka
Mrkev, petržel a celer vaříme do měkka v nesolené vodě (pokud děláme pro starší děti, tak můžeme lehounce osolit) Potom zeleninu rozmixujeme do hladka a přidáme cca 3 lžíce bílého jogurtu. Podáváme s bezvaječnými těstovinami (větší děti mohou s knedlíkem) a vařeným či dušeným masem. Pokud nemáme maso připravené předem, můžeme ho vařit spolu se zeleninou a před mixováním vyjmout a nadrobno nakrájet.

-Maso na rajčatech
2 kuřecí prsní řízky, nebo kousek libového vepřového 4-5rajčat(záleží na velikosti),trochu oleje. Maso i rajčata nakrájíme na malé kousky,dáme orestovat a pak podlijeme vodou a dusíme do změknutí. Jako přílohu používám brambor případně rýži.Toto množství vystačí na 2-3porce.

-Hovězí maso s rajčatovou omáčkou
Z másla a mouky připravíme světlou jíšku, zalijeme ji vývarem a dobře promícháme. Oloupaná rajčata nakrájíme na malé kousky a přidáme do omáčky. Povaříme asi 20 minut, podle chuti trošku osladíme a omáčku rozmixujeme dohladka. Podáváme s hovězím masem pokrájeným na malé kousky a drobnými polévkovými těstovinami.

Rajská trochu jinak
Dáme vařit maso , přidáme kořenovou zeleninu, bobkový list, nové koření. Když je maso měkké, vyjmeme ho, vyndáme koření . Zeleninu rozmixujeme (jako u svíčkové) dáme vařit, přidáme malý protlak , dle potřeby cukr a sůl.

-Vepřové maso s hráškem
Vepřové maso nakrájíme na velmi malé kostičky a opečeme ho na rozpáleném oleji.popř na cibulce Přidáme špetku mleté sladké papriky, podlijeme troškou vody a dusíme doměkka. Pak přidáme okapaný hrášek a prohřejeme. Podáváme s rýží či drobnými těstovinami.

-Sladká rýže pro nejmenší
Ve vodě se špetkou soli ( nebo bez) uvaříme rýži tak, aby byla úplně rozvařená na kaši.Po zchladnutí rýži smícháme s dětskou přesnídávkou a skořicí. Pokud je potřeba můžeme kaši přisladit troškou moučkového cukru.

-Rýžový nákyp s hruškami od ukončeného 10.měsíce
Rýži propláchneme a uvaříme v mléce doměkka. Mezitím si oloupeme a pokrájíme na plátky hrušky. Zapékací mísu vytřeme máslem a střídáme vrstvy rýže a hrušek, které sypeme skořicovým cukrem. Na poslední vrstvu rýže dáme ještě trochu másla a vložíme do trouby zapéct.

-Květáková polévka s vločkami
Květák uvaříme a vyjmeme. Do vývaru přidáme předem namočené vločky a uvaříme hodně doměkka. Vývar s vločkami rozmixujeme a přidáme uvařený a namačkaných květák. Vmícháme olej, nasekanou petrželku.

-Brokolicová polévka Od ukončeného 10. měsíce.
Z másla a mouky připraváme světlou jíšku, zalijeme ji vodou a dobře rozmícháme. Přidáme očištěnou a na růžičky rozebranou brokolici, osolíme a povaříme. Nakonec polévku zjemníme taveným sýrem, který se nám v polévce ropustí. Před podáváním vmícháme pokrájenou petrželku.

-Květákový nákyp Od ukončeného 10. měsíce.
Květák uvaříme hodně doměkka. Pak ho rozsekáme na malé kousky a dáme do malého pekáčku. Vmícháme nadrobno nakrájenou petrželku a zalijeme rozšlehanými vejci. Posypeme strouhaným sýrem a dáme na chvilku zapéci do trouby.

-Polévka s kuřecím masem
Kuřecí stehýnko dáme vařit do vody přidáme očištěnou mrkev a pórek. Vaříme asi 45 minut, dokud není maso měkké. Poté scedíme vývar a obereme maso. Do kastrůlku dáme vývar a povaříme v něm drobně nakrájený brambor a květák. Přidáme obrané , najemno nasekané maso a zeleninu

-Mrkvová polévka s rýží
mrkev pokrájíme na drobné kousky nebo nastrouháme, osmahneme na másle podlijeme a vříme do poloměkka. Potom přidáme rýži a dovaříme. Uvařenou polévku dochutíme olejem a umytou petrželovou natí.

-Rizoto
Uvaříme do měkka rýži, zvlášť podusíme kuřecí maso spolu s mrkvičkou a květákem. Když je vše měkké, zeleninu a maso nakrájíme na malé kousky, smícháme s mrkví a přidáme jednu lžičku olivového oleje. Nesolíme. Vhodné pro nekojená miminka od 4. měsíců. Těm to samozřejmě rozmixujeme. Příprava zabere tak 20 - 25 minut.

Kedlubnová kaše s telecím masem
Potřebujeme: 1/2 malé kedlubny, kousek cukety, 1 malou bramboru, 50 g telecího masa a kousek másla
Postup přípravy: Ve vodě uvaříme zeleninu pokrájenou na kousky a vodu si slijeme stranou. Zeleninu důkladně rozmačkáme a podle potřeby přidáme vývar ze zeleniny. Poté uvaříme kousky masa a rozmixované najemno je vmícháme do zeleninové kaše. Nakonec vmícháme kousek másla.

Cuketová polévka
Potřebujete: 2 větší cukety, 5 středně velkých brambor, 2 jarní cibulky s natí, petrželovou nať, 2 snítky čerstvé máty nebo 3 větší lístky, zakysanou smetanu (lze nahradit bílým jogurtem), sůl na dochucení.
Postup: Cibulku osmahněte v kastrolu na dvou lžicích olivového oleje a přidejte nakrájenou cuketu, brambory a mátu. Vařte asi 10 až 15 minut v litru vody, dokud vše není měkké. Potom rozmixujte do jemného krému a přidejte i trochu zakysané smetany, která polévku zjemní. Můžete ji však dát až na ozdobu s lístkem máty navrch polévky. Polévka je vynikající také s chlebovými krutony osmahnutými na másle.

Kuřecí plátek na kedlubnách
Pokud tento pokrm budete vařit pro celou rodinu, můžete udělat i dvě varianty. Dětem s kuřecím masem a pro dospělé s vepřovým. Kedlubny dodají jídlu zvláštní chuť, a přestože není tahle dobrota zrovna nejdietnější, doporučujeme ji vyzkoušet
Potřebujete: na menší pekáč 2 kedlubny, 3 až 4 kuřecí prsa, plátkový sýr, 150 ml smetany ke šlehání, brambory, sůl.
Postup přípravy: Do středně velkého pekáčku položte na dno plátky nakrájených syrových kedluben a na ně položte osušené a osolené plátky kuřecího. Poklaďte plátkovým sýrem (není však nutný) a zalijte trochou smetany ke šlehání. Přikryjte alobalem a dejte péct na 40 minut do předehřáté trouby na 180 stupňů Celsia. Alobal po 20 minutách odstraňte. Podávejte s vařeným bramborem.

Zapečené brambory s chřestem
Pro prcky od šestého měsíce lze chřest zařadit mezi první zeleninové příkrmy, a tak stačí tento recept jen vhodně upravit: Uvařené brambory, chřest a maso rozkrájejte na maličké kousky nebo rozmačkejte vidličkou s trochou krůtího vývaru




Zeleninové rizoto s kukuřicí
Potřebujeme: rýži, 250 ml vody, mrkev, zelený hrášek, 1 růžičku květáku, hrst kukuřice (asi nejlépe mraženou), olivový olej
Postup: Uvaříme rýži, mrkev, hrášek, květák i kukuřici. Podušenou zeleninu vidličkou rozmačkáme a smícháme s rýží a lžičkou olivového oleje.



-Dušené kuřecí maso s hráškem a mrkví
Kuřecí maso nakrájíme na tenké nudličky a dáme podusit na lžičce olivového oleje. Přidáme hrášek, mrkev a dusíme. Na závěr zalijeme trochou smetany. Nakonec můžeme vše rozmačkat vidličkou. Podáváme s vařenými bramborami.

-Květákové placky pro děti
Květák rozmixujeme s trochou vody na kaši, přidáme najemno nastrouhanou mrkev a sýr a nasekanou petrželku. Do směsi vmícháme vajíčko a hmotu zahustíme strouhankou. Nesolíme, slanou chuť zajistí sýr. Tvoříme placičky a smažíme je na oleji. Podáváme s bramborovou kaší.

-Dětská bramborajda
Na másle zpěníme nadrobno nakrájenou cibuli a přidáme oloupané na kostičky nakrájené a proprané brambory, nastrouhanou mrkev, celer květák a hrášek. Zalijeme vodou a necháme vařit. 5 minut před dovařením přidáme dětskou krupici na zahuštěn, nebo zahustit jíškou udělanou na másle( nechávám pak cca 15min vařit) Můžeme mírně dosolit.

-Pórková polévka s vločkami
Na oleji orestujeme nakrájený pórek na kolečka. Zalijeme vodou. Vaříme 15 minut. Pak přidáme vločky a rozšlehané vajíčko. Vaříme dalších 15 minut. Před ukončením přidáme nakrájenou petrželku.


-Těstoviny po milánsku s kuřecí šunkou
Rajčata na pár vteřin ponoříme do vařící vody a potom hned do studené, abychom je mohli snadno stáhnout ze slupky, potom dužninu nakrájíme na kostičky a tvrdého bubáka odstraníme
Nakrájíme pórek na kolečka a hodíme ho na chviličku na rozpálený olivový olej, přidáme kousky rajčatové dužniny, zelený hrášek, případně kousek kapie zbavený slupky (je špatně stravitelná), podlijeme půl hrnkem vody a dusíme do měkka
Na závěr přidáme kuřecí nebo vepřovou šunku nakrájenou na kostičky, popř. dušené maso

Boloňské špagety trošku jinak
Postup:
Pórek nakrájíme na malé kostičky a dáme na pánev, necháme chvilinku restovat a přidáme mleté maso, osolíme a restujeme dokud se maso nedrolí. Pak přidáme nakrájená rajčata na kostičky, cuketu a mrkev nastrouhanou na jemno a protlak, podlijeme hrnkem vody a vaříme asi 10-15 minut. Do hotové omáčky přidáme kukuřici, podáváme posypané sýrem a těstovinami.


Hovězí maso s okurkama a vajíčkem
Na cibulce orestujeme hovězí, podlijeme, přidáme najemno nakrájenou sterilovanou okurku a necháme dusit. Ke konci dáme nakrájené uvařené vajíčko. Pokud je maso tuhé, vyjmeme ho a rozsekáme ručním mixérem

-Medová rýže
Rýži zalijeme 2 hrnky vody, trochu mléka, přidáme sůl a pod pokličkou necháme vařit tak dlouho, až je rýže úplně měkká, téměř rozvařená. Pak ji necháme vychladnout. Banán nakrájíme na kolečka a do misky klademe střídavě s vrstvou rýže a medu.

-Těstoviny s kuřecím masem a špenátem od ukončeného 10.měsíce
Těstoviny uvaříme podle návodu na obalu. Na rozpáleném oleji osmahneme kuřecí maso nakrájené na nudličky, přidáme špenát. Zalijeme smetanou a když nám smetana začne bublat přidáme sýr, trošku osolíme. Necháme povařit. Na talíři těstoviny smícháme s masem a podáváme.

-Ratatouille s mletým masem od ukončeného 10.měsíce
Zeleninu omyjeme. Brambory nakrájíme na kostičky. Na rozpáleném oleji osmahneme mleté maso. Přidáme brambory, přilijeme trochu vody a 5 minut podusíme. Očistíme cuketu a lilek, rajčata spaříme a oloupeme a odstraníme stopky. Na jemné kostičky nakrájenou zeleninu přidáme k masu a pod pokličkou necháme vařit 15 minut. Nakonec přimícháme smetanu, protlak trošičku oleje a petrželku.

-Mrkvová omáčka se zakysanou smetanou od ukončeného 10.měsíce
Nakrájenou cibulku osmažíme na másle, přidáme nastrouhanou mrkev, orestujeme a zalijeme půl litrem vody. Osolíme, přidáme nové koření, bobkový list, šunku nakrájenou na kostičky. Mrkev uvaříme doměkka. Zalijeme zakysanou smetanou, ve které rozmícháme 2 lžíce polohrubé mouky. Chviličku povaříme a podáváme. Příloha - brambory.

Těstoviny s omáčkou z mletého
V kastrůlku orestujeme mleté maso, přidáme mrkev, zelenou papriku, petržel. Orestujeme, podlijeme a necháme chvíli povařit. Pak přidáme rajský protlak( malý) a necháme dovařit. Zeleninu následně vyjmeme rozmixujeme a vlijem vo vývaru aby se omáčka zahustila.


- Hovězí vývar
Z hovězího uděláme vývar, nesolíme ( já vařím v papiňáku aby se maso rozvařilo ) do vývaru dáme nastrouhanou zeleninu ( mrkev, celer, petržel) uděláme drobení ,nakrájené maso a zahustíme jíškou ( jíška může být i nemusí)

-Nákyp z jablek a banánů
Nahrubo nastrouhaná jablka rozložíme do vymazané zapékací misky střídavě s kolečky banánů a prosypáváme rozdrcenými piškoty. Každou vrstvu pokapeme pomerančovou šťávou. Na povrch poklademe vločky másla. Upečeme ve vyhřáté troubě dozlatova.


Tvarohové miniknedlíčky s oblíbeným ovocem
Velmi rychlé:)) Ingredience: 1/2 kg měkkého tvarohu 200g krupice 2 vejce sůl ovoce dle chuti cukr, tvaroh nebo bílý jogurt na dochucení Postup: Do utřeného tvarohu přidáme trochu soli, vejce a krupici a vypracujeme těsto, ze kterého tvoříme malé knedlíčky ( lžičkou nabíráme těsto a vkládáme přímo do vroucí vody), které uvaříme v osolené vroucí vodě cca 10 min ...


-Těstoviny s omáčkou
V kastrůlku si orestujeme stroužek česneku, přidáme na nudličky nakrájené maso dle libosti, až se maso zatáhne přidáme nakrájené rajské , 2-3 kuličky mraženého špenátu, osolíme. Podlijeme a vaříme dokud maso není měkké. Zahustíme jíškou přilejeme trošku smetany na zjemění.
Příloha těstoviny


Vaření pro větší děti od roku
- bramboračka
nakrájené brambory na kostičky, zelenina dle chuti , česnek, majoránka, sůl. povaříme zahustíme jíškou

- rajská polévka
na másle osmahnout cibulku, přidat hl. mouku a udělat světlou jíšku, podlijeme vodou , přidáme mraženou zeleninu, rajský protlak( pokud je to ten nejmenší tak když dělám polévku v malém kastrůlku dávám 2) osolíme, zjemním malinko smetanou a přidám drobení ( hr. mouka+ vejce, udělat těsto a nastrouhat)

- květákový nákyp
do zapékací mísy vložíme uvařené na plátky nakrájené brambory, uvařený na plátky nakrájený kveták, zase brabory, osolíme, můžeme přidat nakrájenou šunku ...zalijeme smetanou s vajíčkem, popř. posypeme sýrem a dáme zapéct.

-květáková polévka
z uvařeného květáku z nákypu:-) necháme trošku květáku, zahustíme jíškou, okořeníme: sůl nebo podravka LIGHT ( je bez glutamátu a E ) můžeme dát i polévkové bylinky (prodává se v pytlíčku myslím od vitany) , zalijeme rozšlehaným vejcem

- vepřové na rajčatech ( tento recept tu už je ale teď bude malinko pozměněný )
na cibulce osmahneme kousek kýty nebo plecka , vložíme nakrájené rajské, osolíme, podlijeme vodou. příloha : těstoviny

- ryba s bramborem
na másle podusíme filety z pangase ( k dostání v hypermarketech) solíme , okmínujem
příloha brambor

- plněné papriky
mleté maso okořeníme kořením pečené kuře, malinko osolíme, přidáme vejce, směs vložíme do zelených paprik ( slovenské atd..) , do zapékací mísy dáme brambory nakrájené na plátky , vložíme papriky, podlijeme vodou, okořeníme opět kořením (malinko) pečené kuře, pokladem máslo a dáme péct, občas podlijem a obracíme papriky aby se nespálily

- fazolky na smetaně
osmahneme kousek masa na oleji nebo másle ( maso může být i nemusí) přidáme fazolky, orestujeme cca 1 min, osolíme, podlijeme , necháme vařit do změknutí, zahustíme jíškou, osladíme, přidáme malinko octa vlijeme smetanu , necháme chvilinku povařit
příloha brambory

-škubánky
dáme vařit brambory, ty pak zcedíme do kastrůlku, posypek hl. moukou, promačkáme , podle potřeby vlijeme trochu vývaru, necháme aspoň cca 20-25min propařit, na talíři posypem tvarohem, polejeme máslem a osladíme moučkovým cukrem. Může se dát i mák ale toho já se vyvaruju, může být totiž zkažený i když koupíte čerstvý a vaše dítko může skončit se střevním katarem na infekčním ( jako když jsem byla já malá)


-kuřecí polévka
stehýnko nebo křídlo dáme vařit s česnekem, cibulí, maso poté obereme a dáme do polévky. Osolíme,okořeníme podravkou LIGHT, přidáme zeleninu, zahustíme jíškou, přidáme strouhání


- dietní jídlo při průjmu
Nastrouháme si mrkvev , kterou pak dáme vařit s kouskem kuřecího masa. Podává se s vařenou rýží.


-Rybí prsty s bramborem :-)
Nejdříve si dáme vařit na malé kostky nakrájené brambory do osolené vody. Zatímco se brambory vaří, vyjmeme rybí prsty z mrazáku a chvilku je necháme „povolit". Pak je osmažíme na hodně rozpáleném olivovém oleji dozlatova. Rybí prsty můžeme udělat i v troubě na pekáči. Krásně se udělaj rovnoměrně a nejsou mastné. Podáváme s uvařeným bramborem promíchaným s kouskem másla, obložené čerstvou zeleninou dle chuti.


-Vepřové závitky s růžičkovou kapustou
Růžičkovou kapustu uvaříme v osolené vodě doměkka. Několik kapustiček dáme stranou, zbytek nasekáme, přidáme asi 200 g mletého masa, 1 vejce, strouhanku, osolíme, a dobře promícháme. Vepřové plátky naklepeme, osolíme, potřeme připravenou směsí a do každého závitku dáme 1 - 2 celé kapustičky. Závitky zabalíme, spíchneme párátky a narovnáme do zapékací misky. Podlijeme je vývarem a pečeme doměkka. Podáváme s bramborami.


-Čevabčiči plněné sýrem
Maso promícháme s jemně krájenou cibulí, ve vodě nebo v mléce namočenou a vymačkanou vekou, vejcem, solí a petrželkou. Sýr překrojíme na dva hranolky. Rukou namočenou ve vodě utvoříme z masové míšeniny dvě placičky, položíme sýr a každou zabalíme do válečku. Pomoučené válečky opékáme na tuku do červena.
Podáváme s brambory a zeleninou.


- Brambory zapékané se sýrem
Syrové oloupané brambory nakrájíme na plátky, urovnáme do tukem vymazané zapékací misky, každou vrstvu posypeme strouhaným sýrem a nadrobno nakrájeným uzeným masem. Brambory vždy nepatrně osolíme (sýr už je slaný). Poslední vrstvu tvoří brambory. Vše zalijeme vařícím mlékem nebo smetanou a poklademe kousíčky másla.
Pečeme dozlatova a podáváme se zeleninovým salátem, dušenou zeleninou nebo špenátem.


-Špenátové těstoviny s omáčkou
Těstoviny uvaříme v osolené vodě, scedíme a promastíme olejem. Na oleji lehce osmahneme nakrájenou cibulku, zalijeme smetanou, ochutíme a povaříme s nastrouhaným sýrem do zhoustnutí. Ihned podáváme a ozdobíme minirajčátky.


-Brambory s opečenou slaninkou
V osolené vodě uvaříme pokrájené brambory doměkka. Na pánvi si osmahneme na kostičky pokrájenou anglickou slaninu a pak jí posypeme uvařené brambory. Vše ještě posypeme nadrobno nakrájeným pórkem.Nebo můžem přidat brambory ještě na pánvičku a vše vzájemě orestovat


-Rajská polévka s květákem
Květák rozdělíme na růžičky a uvaříme v mírně osolené vodě téměř doměkka. V hrnci rozehřejeme olej, přidáme mouku, promícháme, přidáme rajský protlak s cukrem a několikrát obrátíme. Zalijeme vývarem z květáku a 10 minut povaříme. Osolíme. Polévku nalijeme do talířů, doprostřed rozložíme růžičky květáku a ozdobíme sekanou petrželkou.


-Dušené hovězí přírodní
Na másle zpěníme cibuli, přidáme nakrájené maso, opečeme, podlijeme a dusíme. Ke konci přidáme nadrobno nakrájenou kůrku z chleba a dusíme do úplného změknutí masa i chleba. Kousíčky kůrky rozmačkáme a podáváme s těstovinami.
Obměny: 1) ke konci místo kůrky dáme například zelené fazolky nakrájené na špalíčky a na kousky nakrájené rajče. Zahustíme lžičkou polohrubé mouky. Dodusíme. Podáváme s bramborem.
2) Místo fazolek přidáme papriku na proužky nebo kousek strouhaného celeru. Opět zahustíme moukou. Podáváme s rýží.


-Hovězí balenka plněná
Hovězí plátek dobře naklepeme na menší placičku. Mleté vepřové maso osolíme, přidáme osmaženou cibuli a namažeme na plátek. Ten stočíme a pevnou nití dobře ovážeme. Dáme péci na tuk a během úpravy mírně podléváme. Když je maso měkké, zaprášíme ho moukou, podlijeme a povaříme. Hotovou balenku zbavíme nitě a příčně nakrájíme na malé závitky. Podáváme s rýží.

-Těstoviny s pestrou zeleninou
Hrášek necháme rozmrazit. Všechnu zeleninu očistíme. Brokolici rozdělíme na růžičky, mrkve nakrájíme na kolečka a pórek na kroužky. Rajčata nařízneme křížem u stopky, přelijeme vařící vodou a oloupeme. Dužninu nakrájíme na kostičky. Na rozpálený olej dáme mrkev, brokolici a společně dusíme asi 3 minuty. Poté přidáme pórek, hrášek a rajčata a dusíme další 3 minuty. Osolíme popř. opepříme. Penne uvaříme podle návodu na obalu, slijeme, přidáme k zelenině a podáváme.

-Těstoviny s broskví
Těstoviny uvaříme podle návodu, tvaroh osladíme a smícháme se 1-2 žloutky. Kompotované broskve rozkrájíme na malé kousky a smícháme s těstovinami a tvarohem. Pak už dáme jen zapéct asi na 15 minut a můžeme podávat


špenátové brambory
Olouopeme brambory, nakrájíme na plátky a dáme do zapékací mísy. Pokladem nějakou uzeninou podle chuti . Přidáme na drobno nakrájený česnek, špenát, osolíme. Rozkvdláme vajíčko buď se smetanou nebo mlékem(pokud s mlékem tak navrh dáme plátky másla). Dáme péct ...

moučníky
-Plněná jablka s tvarohem
Ovesné vočky opražíme. Omytá jablka (pro malé děti oloupeme) opatrně vyhloubíme a naplníme krémem z tvarohu, jogurtu, citronové šťávy a cukru (podle chuti). Ozdobíme čepičkami ze zbytku krému a posypeme praženými ovesnými vločkami.


moučník jako svačinka
poklademe piškoty do misky, přelijeme bílým jogurtem, na to dáme rozmačkaný banán, opět piškoty, jogurt, nastrouhané jablko a nakonec opět piškoty. Dáme do ledničky rozležet dokud piškoty nezměknou


Jogurtová dobrota pro nejmenší
Jablko oloupeme a nakrájíme na malé kousky. Dáme povařit do malého množství kojenecké vody. Stačí cca 2-5 minut (podle druhu jablka). Vodu nenechame úplně vyvařit. Do misky si přelijeme bílý jogurt z kelímku (nejlépe nějaký opravdu "živý" jogurt). K jogurtu přidáme povařené a vidličkou rozmačkané jablko. Do vody, která zbyla z vaření jablíčka, dáme asi 6 piškotů a necháme je rozmočit. Pak je přidáme rovněž do jogurtu. Nabízíme jako svačinku dětem cca od 6 měsíců - záleží na každé mamince.

-Banán s jablečným kompotem a vločkami
Z jablka si uvaříme kompot, který trochu osladíme a přidame trošku skořice. Do horkého kompotu přidáme uvařené ovesné vločky . Pak přidáme rozmačkaný banán a můžeme podávat.

-Dezert
Nakrájíme na kousky jablko, banán, hrušku nebo co je doma. Dáme povařit . Až je ovoce měkké nalijeme do misky, poklademe piškotama a navhr dáme bílý jogurt. Necháme odležet dokud piškoty nezměknou

-Výborné pečené banány
Máslo rozpustíme na pánvi, přidáme na kolečka nakrájený banán, posypeme skořicí a asi 2 minuty opékáme. Nakonec přilijeme pomerančovou šťávu a pečeme ještě další 2 minuty. Ihned podáváme rozmačkané vidličkou.

-Svačinka pro mrňousky
Uvaříme si mléko, přidáme ovesné vločky a krátce povaříme, vznikne nám ovesná kaše. Banán a jablíčko si nastrouáme na struhadle a přidáme k ovesné kaši.

-Domácí vanilkový smetánek
Uvaříme si pudink klasickým způsobem. Necháme vystydnout a vmícháme tvaroh ( vaničku) . Osladíme dle chuti a věku dětí, pro které je tento recept určený.
Jedná se o výborný dětský dezert, který velice připomíná chuť kupovaných krému pro děti. Je však ve Vašich rukou jak moc ho osladíte. Tato pochoutka je také výrazně levnější než prodávané produkty.
Pro děti používáme mléko plnotučné a vzhledem ke kravskému mléku je tento recept vhodný až od 1. roku.

-Ovesné vločky s jablky a medem
Vločky namočíme přes noc do mléka. Ráno jen lehce povaříme s nastrouhanými jablky, medem a ořechy, které do vloček přidáme. Lze podávat teplé i studené. Vaření vloček mléko nebo voda, ořechy nebo bez. Záleží na stáří dítěte

- ovocná krupicová kaše
uděláme pyré z ovoce buď jablko nebo banán....atd.... pokud děláme kaši z klasické dětské krupičky , necháme si krupičku nabobtnat od odpoledne, pokud děláme instantní ( zkoušela jsem ale ta nejde nechat nabobtnat- nezhoustne , naopak řídne) pyré vlijeme do připravené kaše, přidáme kojenecké mléko a necháme povařit.
Pokud děláme instantní ( sice se píše že kaše dává už jen do horkého mléka ale já to dávám povařit) smícháme vodu s kojeneckým mlékem, přidáme pyré, necháme přejít varem , dosypem krupičku a za stálého míchání povaříme cca 2min. Přidáme máslo , na talíři pocukrujeme

Jogurtový pamlsek
Rozmačkaný banán, rozdrcené piškoty a šťávu ze 2 pomerančů zamícháme do bílého jogurtu. Pamlsek nepodáváme příliš studený.

Jablíčko se sušenkama
Oloupeme , nakrájíme na kousky jablko, přidáme cca 3-5 ks dětských sušenek ( výborné jsou v tomto případě bio sušenky od Happy) a rozmixujeme. Pokud je dítě už zvyklé na citrusové plody. Můžeme přidat do doho vymačkanou šťávu z mandarinky nebo pomeranče.

-ovocný salát
na malé kousky nakrájené jablko, banán, mandarinka nebo pomeranč, přidáme bílý jogurt zamícháme

-Dort - piškotový slepovánek
Piškoty slepíme marmeládou a pravidelně je rozložíme do formy na dort. Takto uděláme pár vrstev .Poté zalijeme pudinkem uvařeným z 1/2 litru mléka a necháme vychladnou. Krájíme jako dort.

-banán s jahodama
rozmačkáme zároveň banán a jahody přidáme 1-2 lžičky moučkového cukru

Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k receptu

lastovička 28. 11. 2015, 10:20
Moc děkujeme (clamp) (clamp)
Jitule64 3. 11. 2009, 10:25
Moc díky, stále se chodím inspirovat. (Y) (Y) (Y) (L)
minden 4. 11. 2009, 16:33
@Jitule64 Tak to jsem ráda, že to někomu pomůže ;-) (Y) (Y)
Evelinla 31. 3. 2009, 22:19
Veliká pochvala pro Vás (Y) (clamp). Díky za bezvadné receptíky (F).
minden 29. 3. 2009, 15:33
Díky moc za pochvalu. Jelikož jsem právě taky nevěděla co mám vařit tak jsem se na to vrhla. Až budu mít čas doplním další receptíky už pro starší prcky :)
xelix 27. 3. 2009, 8:36
:-o Teda Alenko Vy ste šikulka :-o tolik práce si stím dát. Ale ste [A] já si pořád lámu hlavu čím bych (child9) ten jídelníček trochu pozměnila. Zdálo se mi že má pořád to samé dokola 8-| ale Vy ste sem dala takových receptíků a to je super moc moc děkuji za super ispiraci a už se moc těším až malá zkusí něco jiného (L) (L) (L) Mějte se moc krásně a těším se na další receptíky ^o) ^o) Tyto už jsem si raději i vytiskla (radost) s pozdravem A+S (mamca) (hello) (hello)
komaka 26. 3. 2009, 13:45
(pl) Jste skvělá!!!! Receptíky jsem Betynce musela vymýšlet sama +o(, *-)teď už má rok a půl a tak baští téměř všehno (zajic), protože jsem nikde nemohla tak přijatelné a chutné najít. Oeňuji Vaší námahu a práci (flower) (flower) (flower) , a doufám, že budete pokračovat v dalších receptech i pro větší mrňousky (child10) maruška a Betynka (child8)
Anýska08 19. 3. 2009, 9:51
díky za inspiraci (L) (clamp) (clamp)
Libi79 17. 3. 2009, 16:00
Teda vypsat tohle všechno a dát si tolik námahy (*) klobouk dolů (Y) A i já se připájím a děkuji (clamp) (F) (clamp) Mějte se krásně (plaz) Libuša a Kubíček (hello)
fiury 11. 12. 2008, 16:06
(clamp) (clamp) (clamp) (pl) (child4) (clamp) (clamp) (X) (Z)

Podobné recepty

Vybrané nabídky

Kategorie