Pečená kýta + bram.knedlík + hlávkové zelí
Potřebné ingredience
Takovýto krásný oběd jsem dělala 30.12 a pozvala babičky, dědy a prabábi . Vkládám až teď z důvodu nemoci celé rodiny - nakonec ulehly i děti :-(
Zelí jsem vařila den předem, je to lepší, i z důvodu jak se říká, že zelí uleží.
Recepty viz níže..................................
Postup přípravy
Hlávkové zelí si nakrouháme na kráječi pokud máte nebo nožem na jemné nudličky. Vaříme ve větším hrnci, podlijeme vodou asi z 1/3 objemu zelí. Vždycky máte možnost podlévat, než aby jste ubírali. Dusíme pod pokličkou, dokud zelí není měkké. Poté začneme dochucovat. Záleží na Vaši chuti a objemu zelí, které vaříte. Chutíme soli, kmínem celý, 2-3lžičky cukru krystal a 2-3 lžičky octa. Většinou platí, že kolik cukru, tolik octa. Uvidíte samy, podle chuti, jak každé z vás vyhovuje. My máme radší "sladší" zelíčko.
V kastrolku zvlášť opražíme nasucho slaninku, jakmile je zlatá, vyndám ji a osmáhnu na vzniklém tuku menší cibuli. Když je i cibulka zlatá, přidáme ji a slaninku do hotového ochuceného zelí. Poslední fáze je zaprášit zelí hladkou moukou. Já ji sypu tak ze sáčku, nemusíte mít strach, po troškách, rovnoměrně po celém povrchu zelí. Nesmíte mít v poslední fázi vaření zelí moc té vody, to by nebylo ono.
BRAMBOROVÝ KNEDLÍK:
Uvařené brambory nastrouhané na jemno na struhadle, 1 vejce, polohrubá či hrubá mouka, dětská krupice. Vše propracujeme v těsto. Nesmíte nechat dlouho ležet, protože "voda" povolí a začne těsto řídnout. Vaříme v nesolené vodě 15-20minut podle tloušťky šišky bram.knedlíku.
VEPŘOVÁ PEČENÁ KÝTA:
Kýtu si nakrájíme na silnější plátky (2cm), 3-4 větší cibule nakrájíme na půlměsíčky nebo i nadrobno, jak máte rádi., na spodek pekáče dáme cibuli, pak klademe maso jen osolené, prokládáme slaninou.
POté posypeme celým kmínem a pro barvičku mletou sladkou paprikou. Zalijeme vodou a do vody dáme bujon nebo masox......
Pečeme na 250°C cca 2hodiny..... Ale to už každá poznáte tu správnou dobu. Před ukončením pečení, sundám víčko pekáče pro barvičku masa a zapráším přes sítko maso i šťávu hladkou moukou. Kvůli zahuštění šťávy a ještě barvičky a "kůrky" masa.
Doufám, že jsem to dobře popsala a podaří se Vám uvařit chutné nejen nedělní jídlo.
Hodně úspěchů a přeji dobrou chuť!
pod masem cibule a kladem vrstvy maso-slaninka
Maso naskládáno, nezapomeňte posypat kmínem a troškou papriky
před dokončením, již otevřete víko pro kůrčičku
zaprášíme hladkou moukou
hotovo upečeno
zelíčko.....omlouvám se, zapoměla jsem postup pro vás nafotit .-(
nastrouhaný vařený brambor
mouka, krupice, vajíčko a můžeme zamíchat (nejlépe v rukách)
hotovo a uvařeno
Dobrou chuť :-)
Chutnalo vám? Podělte se s přáteli o recept
Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé