(recept
si oblíbilo 27 návštěvníků)
Domácí jitrocelový sirup proti kašli
Potřebné ingredience
lístky jitrocele, krupicový cukr
Postup přípravy
Sice jsou ještě závěje, ale jaro už je za dveřmi, tak to sem lupnu :-)
Na jaře si v čistém prostředí a daleko od lidí :-) nasbíráme mladé lístky jitrocele kopinatého (sbíráme co nám síly stačí, bude jich potřeba docela dost - já měla dva houbařský košíky :-)) pak si s tím sedneme v klidu do kouta a dáme si něco dobrého na posilněnou, ideálně myslíme na něco mooooc příjemného :-) a lístky natrháme na asi centimetrové kousky - nejlepší je to růčo, i za cenu "pěkné" manikúry tak na 3 týdny - nemělo by se krájet nebo stříhat, aby to nepřišlo do styku s kovem a taky aby se neuzavřela pletiva a dobře se uvolňovala šťáva. Připravíme si velkou sklenici se širokým těsnícím uzávěrem, šroubovacím nebo já použila tu litrovku od velké hořčice s gumovým těsněním kolem skleněného odklápěcího víka. A střídavě ji plníme vrstvou natrhaných lístků a vrstvou cukru a stlačujeme. Poslední vrstva musí být cukr až je bílo a stlačíme co nejvíc pěstí, sklenice by měla být plná až po okraj. Uzavřeme ji a postavíme na světlo a teplo na okno. Obsah sklenice úplně zčerná a jitrocel krásně pustí šťávu. Po třech týdnech sirup slijeme a listy ještě promačkáme přes vyvařenou utěrku. Nalijeme do tmavých lahviček od sirupu z lékárny a uchováváme do prvních kašlíků v lednici. Užíváme po lžičkách klidně i 4 - 5 x denně, podle potřeby. Vydrží klidně do příštího jara, krásně uvolňuje hleny a podporuje odkašlávání a přitom léčí podrážděné dýchací cesty a máte kromě všeho jistotu, že necpete broučky kdovíjakou chemií. Tak ať uzdravuje :-)
Na jaře si v čistém prostředí a daleko od lidí :-) nasbíráme mladé lístky jitrocele kopinatého (sbíráme co nám síly stačí, bude jich potřeba docela dost - já měla dva houbařský košíky :-)) pak si s tím sedneme v klidu do kouta a dáme si něco dobrého na posilněnou, ideálně myslíme na něco mooooc příjemného :-) a lístky natrháme na asi centimetrové kousky - nejlepší je to růčo, i za cenu "pěkné" manikúry tak na 3 týdny - nemělo by se krájet nebo stříhat, aby to nepřišlo do styku s kovem a taky aby se neuzavřela pletiva a dobře se uvolňovala šťáva. Připravíme si velkou sklenici se širokým těsnícím uzávěrem, šroubovacím nebo já použila tu litrovku od velké hořčice s gumovým těsněním kolem skleněného odklápěcího víka. A střídavě ji plníme vrstvou natrhaných lístků a vrstvou cukru a stlačujeme. Poslední vrstva musí být cukr až je bílo a stlačíme co nejvíc pěstí, sklenice by měla být plná až po okraj. Uzavřeme ji a postavíme na světlo a teplo na okno. Obsah sklenice úplně zčerná a jitrocel krásně pustí šťávu. Po třech týdnech sirup slijeme a listy ještě promačkáme přes vyvařenou utěrku. Nalijeme do tmavých lahviček od sirupu z lékárny a uchováváme do prvních kašlíků v lednici. Užíváme po lžičkách klidně i 4 - 5 x denně, podle potřeby. Vydrží klidně do příštího jara, krásně uvolňuje hleny a podporuje odkašlávání a přitom léčí podrážděné dýchací cesty a máte kromě všeho jistotu, že necpete broučky kdovíjakou chemií. Tak ať uzdravuje :-)
Chutnalo vám? Podělte se s přáteli o recept
Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé
Komentáře k receptu
simon10
(upraveno)
9. 7. 2015, 11:26
Dobry den, mam uz asi 14 dni sklenici na okne ale syrup nezcernal. Ma takovou karamelovou barvicku. Mam neco spatne?
nahlásit

krhak
(upraveno)
16. 6. 2009, 15:07
PĚKNÝ DEN EVIČKO
TAK JSEM DNES SIRUPEK ZCEDILA A JE SUPER
ANI BYCH NEVĚŘILA,KOLIK PUSTÍ JITROCEL ŠTÁVY.MOC DÍK ZA RECEPTÍK.













nahlásit

Sebesta
(upraveno)
17. 6. 2009, 17:11
@krhak
Dobrý den, Kamčo, jsem moc ráda, že se povedl - ono to snad ani jinak nejde
A hlavně, že jste se do toho pustila
Tak ať Vašim miláčkům pomáhá a uzdravuje
Krásné léto




nahlásit

daskaP
(upraveno)
30. 5. 2009, 19:36
ahojky
Evičko tak zítra zkusím váš receptík


nahlásit

Sebesta
(upraveno)
1. 6. 2009, 16:38
@daskaP
Ahoj, tak ať se povede a dobře slouží

nahlásit

krhak
(upraveno)
22. 5. 2009, 13:50



nahlásit

Sebesta
(upraveno)
23. 5. 2009, 23:36
@krhak
Určitě se ozvěte, budu ráda
Držím palce, ať pomáhá



nahlásit
Květka80
(upraveno)
8. 5. 2009, 21:09
Ahoj, tak jitrocel natrhaný, prosypaný cukrem a stlačený ve sklenici, ted už jen čekat, jak to dopadne.


nahlásit

Sebesta
(upraveno)
23. 5. 2009, 23:36
@Květka80
Bezva, určitě to dopadne dobře.... Zatím díky a budu ráda, když dáte vědět...

nahlásit