Zobrazit přihlášovací formulář
(recept si oblíbilo 34 návštěvníků)

Čokoládový dort - úžasný!

0.0
Čokoládový dort - úžasný!

Potřebné ingredience

200 g hořké čokolády s 50% a více podílem kakaa (stačí i čokolády na vaření) * 200 g másla * 1 lžíce instantní kávy * 170 g hladké mouky * 1 lžička prášku do pečiva * 1/2 lžičky sody * 200 g hnědého třtinového cukru * 100 g cukru krystal * 1 vanilkový cukr * 5 lžic kakaa * 5 lžic podmáslí * 3 vejce ******************** z časopisu APETIT

Postup přípravy

do kastrolku dáme máslo nakrájené na kousky, nalámanou čokoládu a kávu, kterou jsme předem rozpustili ve 120 ml vroucí vody. vše pomalu zahříváme, až se čokoláda úplně rozpustí. nesmí vařit!
- případně dáme do mikrovlnky - na 100g čokolády 2 minuty času, nechat ještě chvíli odstát, aby byla hmota hladká.
ve větší míse smícháme sypké suroviny a v jiné míse - menší- vejce s podmáslím.
Do mísy s moukou atd. nalijeme vaječnou směs a ponorným mixérem s hnětacími háky promícháme. Pak přidáme čokoládovou směs a opět mícháme, cca 5 minut, až je hmota úplně hladká.

Rozvírací formu o průměru 23 a více cm vymažeme máslem a nalijeme směs (do hranaté formy o vnitřním rozměru 22x32 cm jsem dávala 1,5 dávky). Pečeme pomalu ve vyhřáté troubě na 160 stupňů (horký vzduch 140) hodinu a půl - ne míň! Ale raději vyzkoušet špejlí už tak po hodině, každý má jinou troubu, na povrchu už je to po hodině ztuhlé, špejle se nelepí, ale uvnitř je ještě moc vlhký, takže by to nešlo krájet...

výsledný korpus není jako piškot, je takový tužší a těžší, samá čokoláda. vysušit ho dle mě nelze, spíš nedopéct..:-) pokud budete péct na těch 160 a nebudete se to snažit urychlit, není na něm co zkazit.

Promazávala jsem vanilkovým krémem ( 2 pudinky svaříme v půl litru mléka se čtyřmi lžícemi cukru a dvěma vanilkovými cukry, vyšleháme s 250 g másla a 125 g stely) a malinovou marmeládou, zdobila marshmallows hmotou (1 pytlík šmoulů 150 g, 1 pytlík marshmallows 90 g, malinová červená barva od firmy AROCO s.r.o., moučkový cukr, solamyl na válení, voda na lepení).
v originálním receptu z časopisu Apetit je na něj ČOKOLÁDOVÁ POLEVA - 200 g tmavé čokolády nalámat do misky, 280 ml smetany ke šlehání a 2 lžíce cukru přivést k varu, nalít na rozlámanou čokoládu a vymíchat dohladka. Zdobení čokoládovými hoblinami (čokoládu dáme na chvíli do mrazáku a pak krájíme škrabkou na brambory nebo na zeleninu).

Čokoládu osobně moc nemusím, ale tento dort se opravdu úúplně rozplývá na jazyku...
originál recept je z časopisu apetit - odkaz v komentářích. oproti němu jsem dala o 100 g méně cukru, část ho nahradila obyčejným místo přírodního a přidala jeden vanilkový, sladké je to až až, sneslo by i ještě více ubrat:-)

suroviny nachystané k smíchání - máslo atd. jsem rozpouštěla v mikrovlnce, celkem 3 minuty - vždy po minutě jsem zastavovala a promíchávala. to je ta černota vzadu. a místo podmáslí jsem dala acidofilní mléko, neb podmáslí u nás v obchodě nevedou.... rozdíl jsem žádný nepostřehla:-)

tento je z 1,5 dávky, před pečením

a upečeno - po hodině a půl na 160 stupňů. po hodině jsem zkoušela špejlí, už se nelepil, ale byl ještě úplně vlhký, takže jsem se držela původního receptu.

upečený korpus - vypadá takový jako vlhký, ale tak to má být!

pomatlaný dort - krému zbyla jen trocha..

narozky jsme slavili na valentýna, tak jsem se trochu odvázala a osrdíčkovala ho..

jiný pohled

a konečná podoba - 33 a 31...

dětičky mi horní díl trochu vydlabaly, takže krém je trochu nerovný... ale hlavně že si pošmákly a šlo to zamaskovat:-)

Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k receptu

yvonne_Silber 20. 5. 2010, 11:36
Byl docely sytý, ale moc dobrý. V létě ho zkusím s nějakou tvarohovou-šlehačkovou náplní, aby působil svěžeji. Pudinkový krém sice můžeme pořád, ale přišel mi tam dost nevýrazný. http://www.mimibazar.cz/recept.php?id=82388
marfanov 21. 5. 2010, 8:27
@yvonne_Silber super :-) jsem ráda že se poved... přece jen v Apetitu mají recepty ozkoušené a dávají tam ty opravdu nejlepší :-) krém záleží na chuti, samozřejmě... já to promazala ještě marmeládou. a jinak jste ho měla pěkný - mamka měla určitě radost :-)
marfanov 21. 5. 2010, 8:27
@yvonne_Silber jo, a popraskaný jsem ho měla též - ale jelikož dorty vždycky celé zdobím, nějak jsem to neřešila..
tetinka 22. 8. 2009, 22:24
(clamp) |:o) |:o)
kopretin.a 24. 5. 2009, 11:58
*-) Pekla jsem hodinu a čtvrt a byl vysušený a tuhý :-S...no, už ho dělat nebudu ;-)
marfanov (upraveno) 12. 8. 2009, 14:41
@kopretin.a dnes jsem ho dělala podruhé, a čas pečení byl na 160 stupňů stejný, i když jsem pekla v jiné troubě.. *-) takže nechápu, kde se u vás stala chyba... jestli jste se držela receptu, tak nevím. tuhý ale má být, žádný našlehaný piškot to není, jen lžička prdopeč... myslím že to z těch fotek jde vidět. však ještě aby při těch použitých surovinách tuhý nebyl, v podstatě samé tekutiny... :-)) já jsem spíš měla problém s tím, že se mi zdál pořád nějaký nedopečený.. raději jsem to tedy do receptu dopsala. tady ještě přidávám origoš recept, kdyby se náhodou někde stala chyba, ale nejsem si vědomá, chyba musela být jinde :-) http://www.apetitonline.cz/recepty/1458-nejlepsi-cokoladovy-dort.html
Zrušený účet 16. 2. 2009, 10:18
Tak ten je úúúúúúúžasnýýýýýý (clamp) (clamp) (clamp) (clamp) (clamp)
marfanov 16. 2. 2009, 12:24
@ díky, a hlavně úúúžasně chutná! [A]

Podobné recepty

Vybrané nabídky

Kategorie