Nejlepší vánočka podle starého babičky receptu!!!

Potřebné ingredience
75 Dg polohrubé mouky,
15 Dg tekutého vychladlého másla (ne tuku, to není ono),
15 Dg cukru moučka,
2 žloutky (bílek vyhodíme nebo jinak zužitkujeme),
3,5 Dg droždí,
1 lžička soli,
mléko,
rozinky,
rum,
muškátový oříšek,
citrónová kůra,
vanilkový cukr,
mandle
Postup přípravy
***než jsem ji stačila vyfotit, tak byla skoro snědená***
NÁVOD I PRO NAPROSTÉ ZAČÁTEČNICE:
Do teplého mléka (dávám přibližně 250-300ml) přidáme 1 lžičku cukru a 3,5Dg kvasnic, necháme vykynout.
Mezitím dáme do mísy 75 Dg polohrubé mouky, 15Dg tekutého vychladlého másla (jen aby nebylo vroucí), 15 Dg cukru moučka, 1 vanilkový cukr (nemusí být), 1 lžičku soli, citrónovou kůru (nemusí být, skoro vždycky na ni zapomenu) a nastrouháme trošku muškátového oříšku, asi tak 1/4 oříšku ani ne.
.....teď už máme kvasnice vykynuté, tak je hodíme do mísy, necháme si po nich v hrnečku trošku mléka v něm rozmícháme 2 žloutky, také to hodíme do mísy. Zapneme robota na hnětení eventuelně hněteme ručně a vidíme jestli to není moc husté, takže podle potřeby přidáme mléko, můžeme přidat i trošku rumu, ale nemusíme.
Tak si tak hněteme a o něco dýl přisypeme rozinky (nejlépe 2dny namočené v rumu, ale nacucané rumem dosypáváme do těsta opravdu až na konec) dávám 2 pytlíky, protože je tam máme rádi a dýl je dávám, aby mi je hnětač nerozmerendil na kousky.
Když máme těsto hladké a odlepuje se od mísy, zasypeme bochánek polohrubou moukou a necháme na teplém místě 2hod kynout.
Vykynuté těsto rozdělíme na 9 dílů a upleteme copánky, ten spodní je ze čtyř, pak ze tří a ze dvou. Do každé dírky píchnu 1/2 mandle, které jsem si předem povařila na minutku ve vodě a sundala z nich šupinu. Vánočku potřeme rozkvedlaným vajíčkem (žloutek i bílek), mezitím si zapneme troubu a až se nám rozehřeje na 180, tak ji dáme péct (někdo říká nechat 1/2hod kynout upletenou než ji dám do trouby, dělám to jen když nepospíchám). Peču 3/4 - 1hod, jestli je upečená zkusím po 45minutách tím, že do ní píchnu špejli a když se na ni těsto nepřilepí, je hotová.
Ještě dělám z tohoto těsta houstičky, ty jsou taky úžasný, u nás se sní už první max. druhý den, takže ani nevadí, že druhý den už nejsou tak křehoučké (vánočka vydrží dýl vláčná jak je velká). Houstičky mám na fotce bez rozinek, ty dělám pro syna, který je tam nechce.

Houstičky, mám jich tak 20-24ks pokud je dělám z celého těsta. Často si těsto rozdělím na půl, do poloviny přidám rozinky a udělám vánočku a z poloviny houstičky bez rozinek, jsou samozřejmě výborné i s rozinkami, ale dělím to kvůli dětem, mladej rozinky nejí.

Detail této dobroty.
Chutnalo vám? Podělte se s přáteli o recept
Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé
Komentáře k receptu


































































