Zobrazit přihlášovací formulář
(recept si oblíbilo 26 návštěvníků)

Jste tím, co jíte. Tak naplňte ledničku!

0.0
Jste tím, co jíte. Tak naplňte ledničku!

Potřebné ingredience

Holky je tady hodne zajimavych veci, mne to treba nakoplo :o)

Postup přípravy

Po zimě se většina z nás cítí unavená a „zanesená“ těžkým jídlem, máme obvykle i pár kilo navíc... Co s tím? Sáhnout po „tukožroutské“ polévce nebo jiné „zaručené“ dietě, kterými nás časopisy bombardují? No jestli si chcete krásně zničit metabolismus, tak hurá do toho. V současné době jsou klasické diety již přežitkem. Trendem dneška je zdravá a vyvážená strava, kterou můžete nebo nemusíte nazývat dietou. Pokud chcete hubnout, musí mít však určité parametry: dobrý režim jídla, dostatek bílkovin, velké množství zeleniny, sacharidové potraviny s nižším glykemickým indexem a kvalitní pitný režim.



Naplňte ledničku!
Abyste se za pár měsíců mohli beze studu procházet po zasluněných plážích v apartních plavečkách, budete se muset nejprve zbavit nebezpečných potravin a nahradit je těmi zdravými nebo alespoň o něco bezpečnějšími.

Z E L E N I N A

Je téměř jedno, kterou si vyberete. Její energetická hodnota je velmi nízká (70-200 kJ/100 g), dokáže dobře zasytit, zvětšuje celkový objem pokrmu a zlepšuje jeho nutriční hodnotu. Úplně nejlepší bude, když si ke každému pokrmu dáte alespoň jeden kousek syrové zeleniny a na tenhle způsob stravování si navyknete.

O V O C E
Je velice zdravé (a obvykle nám chutná i víc než zelenina), při hubnutí to s ním ale nepřehánějte. Má totiž dvojnásobně vysoký obsah energie oproti zelenině a více cukru. Takže zapište si do diáře - jen jeden kousek denně!

M L E K O A M L E C N E V Y R O B K Y Dodávají tělu velké množství bílkovin a vápníku. Co je pro vás ale nejdůležitější, bílkoviny působí jako „tlumiče“ hladu a brání úbytku vaší svalové hmoty. Což ovšem neznamená, že se začnete občerstvovat tučnými sýry a zapíjet je smetanou. Na druhé straně není nutné příliš rozlišovat, zda jogurt obsahuje 0 % tuku, či 2 %. Rozdíl mezi nimi je zanedbatelný. V obsahu tuku mezi jednotlivými druhy sýrů naopak mohou být propastné rozdíly. Nejméně tuku mají olomoucké tvarůžky, sýry typu cottage a některé tavené sýry. Mezi nejtučnější sýry patří mascarpone, niva a lučina. Pokud bez nich nemůžete existovat, nahraďte je odlehčenými variantami Lučina linie, Hermelín Figura nebo třeba Stříbrňák.

M A S O A R Y B Y Maso je, navzdory zakořeněným pověrám, při hubnutí strategicky výhodné. Má vysoký obsah bílkovin, málo energie a žádné cukry. Samozřejmě je řeč o libovém mase. Kuřecí nebo krůtí prsíčka například neobsahují téměř žádný tuk. Jemně omezte hovězí, nevzdávejte se ho ale úplně, protože obsahuje velmi dobře vstřebatelné železo. Minimum tuku obsahuje i maso klokaní. No a co se týče vepřového, tak vybírejte opravdu jen to nejlibovější. Co platí o mase, neplatí o rybách. V jejich případě není vyšší obsah tuku vůbec na škodu. Právě naopak - čím mastnější druh (jako třeba losos), tím lepší. Jejich tuk je bohatý na n-3 nenasycené mastné kyseliny, které působí preventivně proti vzniku srdečně cévních chorob. Mořské ryby jsou zdrojem nedostatkového jódu, který zlepšuje fungování štítné žlázy, a tím i vyhlídky na úspěšné hubnutí.

P E C I V O Je velice zdravé a je zdrojem vlákniny, vitaminů skupiny B a mnoha minerálních látek. Samozřejmě je řeč o pečivu celozrnném. Přesto je však zdrojem poměrně značného množství energie (bílé a celozrnné mají téměř stejnou energetickou hodnotu), a proto je nutné jeho množství regulovat. Jeden krajíc chleba například dodá vašemu tělu stejně energie jako 200 g kuřecích prsou! Nejlepší je proto dát si kus pečiva ke snídani nebo v dopoledních hodinách, odpoledne a večer už raději ne.

T E S T O V I N Y A B R A M B O R Y Ze všech klasických příloh (rýže, brambory, knedlíky) mají těstoviny nejnižší glykemický index, což je při hubnutí důležité. V žádném případě však nesmí být rozvařené. Italové, kteří je vaří al dente (na skousnutí), vědí dobře, proč tak činí. Ani u nich ale neplatí, že jich můžete sníst, kolik je vám libo. A stejné je to i u brambor - čím méně, tím lépe.

L U S T E N I N Y A R Y Z E Jsou to potraviny velice zdravé, bohužel v jejich případě neplatí, že „co je zdravé, je zároveň na hubnutí“. Luštěniny jsou zdrojem velkého množství bílkovin, vlákniny a jejich glykemický index je nízký. Vysoká je však jejich energetická hodnota (průměrně 1500 kJ na 100 g suchých luštěnin). Po uvaření má 100 g luštěnin přibližně 6 g bílkovin, ale něco kolem 440 kJ, což je asi 4x více než v případě zeleniny. Rýže existuje v mnoha druzích, každá je vhodná k jinému účelu. Při hubnutí je
lepší vždy ta s vyšším obsahem vlákniny (natural), nižší glykemický index má i rýže basmati.

T U K Y Je nutno je při hubnutí omezovat, nikoli však eliminovat. Mnoho tuků přijímáme ve skryté formě v potravinách, jako jsou sýry, maso, vejce a další, tuky zjevné (olej, máslo, pomazánkové rostlinné tuky) mají již méně prostoru. Při hubnutí je vhodné (kvůli lepšímu vstřebání vitaminů) do zeleninových salátů přidat lžičku olivového oleje, na pečivo si místo másla namažte rostlinný pomazánkový tuk s nižším obsahem energie.

S L A D K O S T I A A L K O H O L Pokud dostanete chuť na sladké, dejte přednost kvalitní hořké čokoládě s co nejvyšším procentem kakaové hmoty (70-86 %). Taková čokoláda vás uspokojí v menším množství a proces hubnutí nijak neohrozí (má nízký glykemický index). Alkohol, kromě toho, že je zdrojem velkého množství energie, ovšem hubnutí brzdí. Nevhodné jsou zejména koncentrované lihoviny, sladké likéry a pivo. Klidně si ale můžete dopřát k večeři 2 dl kvalitního suchého vína.

N E B O J T E S E B A R E V Existují potraviny, které nás dokáží dobít energií a osvěžit na duchu, a naopak existují takové, které podporují depresi. Představte si třeba mísu se střapatým zeleným listovým salátem, cherry rajčátky, žlutou nebo oranžovou paprikou, navrch dokřupava grilované krůtí maso s jogurtovo-bylinkovou zálivkou a naproti tomu nudnou housku s párkem.

C H C E T E L I Z H U B N O U T a zároveň se cítit během dne dobře, měli byste se snažit zabránit vzestupu hladiny cukru po jídle. V praxi to znamená nejíst třeba na svačinu suché pečivo v domnění, že ušetřím tuky, ale sacharidové potraviny s vysokým GI (například chléb) zkombinovat s bílkovinami (například sýrem) a doplnit je zeleninou. Váš žaludek bude mít dlouhou dobu o zábavu postaráno, protože tuky a bílkoviny zpomalují jeho vyprazdňování, a tudíž i následné vstřebávání cukru z přijatého jídla. Výsledek? Nejdete na oběd hladoví jako vlci, ale třeba s klidem necháte na talíři polovinu přílohy. A na závěr snad ještě jedna rada: abyste hubli jen z tukových zásob a nepřicházeli o svalovou hmotu, musíte jíst minimálně pětkrát denně, každou hodinu vypít 2 dl čisté vody a preferovat potraviny s vyšším obsahem bílkovin.

Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k receptu

janulka44 23. 2. 2009, 20:10
super informace..moc děkuji (clamp) (clamp) (clamp) (L) (L) (L) (L) |:o) |:o) |:o) |:o) (F) (F) (F) (F) (F)
IrisekI 23. 2. 2009, 20:07
:-o :-o :-o
bursa 30. 7. 2007, 11:57
(clamp) (clamp) (clamp) (clamp)Konečně něco,co opravdu funguje.Jde o to nejen zhubnout,ale i se cítit dobře a nezhuntovat si organismus.(Mám dole 15 kg.)
341979 3. 5. 2008, 22:08
@bursa AhojkyTak to Gratuluji |:o) (Y)

Podobné recepty

Vybrané nabídky

Kategorie