Dinosaurus - můj druhý dort v životě
Potřebné ingredience
těsto: 6 vajec, 240 g cukru krupice, 6 lžic oleje, 240 g hladké mouky
náplň: 250 ml smetany ke šlehání, 150 g jahod ( i mražených), 1 vanilkový cukr, 1 želatinový ztužovač
krém nastavovaný kaší podle Arielll: 250 ml mléka, 2 vrchovaté lžíce polohrubé mouky,1 vanilkový cukr,50 g Omegy, moučkový cukr dle chuti, 250 g másla
punčovina podle Arielll
Mléčná potahovací hmota podle Arielll
Gelové potravinářské barvy z Lidlu
Cukrářské písmo v tubě z Lidlu
Postup přípravy
Z bílků a cukru ušleháme tuhý sníh. Po jednom zašleháváme žloutky a po lžících olej. Nakonec zlehka vmícháme mouku. Část těsta urovnáme do nízké formy na základnu (do poloviny výšky formy, zbytek nalijeme do kulaté. Uzavřeme formovací částí a obě naráz vložíme do trouby vyhřáté na 190°C. Základna bude upečená asi po 10 minutách - lehce zrůžoví a okraje se odchlípnou od formy. Koule se peče asi 20 minut, zkusíme špejlí. Po vytažení necháme 10-20 minut stát, pak opatrně vyjmeme formovací část a necháme úplně vychladnout.
Smetanu s vanilkovým cukrem ušleháme dotuha. Vmícháme rozmačkané jahody. Ztužovač rozšleháme ve větší misce se 100 ml vody nebo jahodové šťávy, máme-li, a postupně po částech vmícháme jahodovou šlehačku. Důkladně promícháme, případně podle chuti přisladíme.
Dutinu koule vytřeme marmeládou a naplníme šlehačkou. Přiklopíme základnu, opatrně přimáčkneme a dáme ztuhnout do ledničky (zatížila jsem prkénkem).
Po ztuhnutí (cca 3 hodiny) kopuli opatrně vyklopíme z kulaté formy a celou zvenku potřeme tenkou vrstvičkou krému nastavovaného kaší podle paní Arielll. Upečeme si v nízké dortové formě ještě jednu placku z které vyřízneme ocas a hlavu. Promazáváme krémem nastavovaným kaší. Nakonec ze zbylého krému a korpusu vyrobíme punčovinu, kterou vše vytvarujeme do potřebným tvarů.
Dort necháme před potahováním přes noc ztuhnout v ledničce na vyšší výkon. Pak už potahujeme a zdobíme podle vlastní fantazie.
Dinosaura jsem pekla pro syna k svátku, je to můj druhý dort v životě. Nejsem žádná cukrářka a tak výsledek nebyl tak nááádherný jako jsou třeba dorty od paní Arielll, ale já jsem se svým výsledkem byla moc spokojená. Čekala jsem to horší :o) A co bylo nejdůležitější, že syn z něho byl nadšenej :o)
při vyvalování hmoty na potahování sypeme vál i váleček kukuřičným škrobem gustinem. Hmota se pak vůbec nelepí a skvěle se vyvaluje.
poprašek ze škrobu se brzy vsákne a na chuti to neuškodí
"vějíř" kolem hlavy mě dal hodně přemýšlení ale málo práce. Vyválela jsem si tlustý váleček a prsty jednoduše promačkala.
ozdobíme podle vlastní fantazie
Dino ze předu. Nakonec jsem mu ještě přidala nožičky, ale už jsem je nestihla nafotit, dřív byl dort sežrán :o))) Nožičky jsem udělala úplně jednoduše - váleček, na jedné straně zploštěný, ohnout a přilepit k tělu a nožem naznačit drápky :o)
Chutnalo vám? Podělte se s přáteli o recept
Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé