Zobrazit přihlášovací formulář

Moučníky, poháry

Přidat recept
(recept si oblíbili 3 návštěvníci)

Dort Malakov - původní recept

0.0
Dort Malakov - původní recept

Potřebné ingredience

Suroviny:# Na piškotové těsto:3 vajíčka# 50 g cukru# špetka soli# 75 g polohrubé mouky# na špičku nože prášku do pečiva# strouhaná citrónová kůraNa máslový krém a zdobení:# 125 ml suchého bílého vína# 125 ml pomerančové šťávy# 3 lžíce cukru# 4 lžíce rumu# 150 g mandlových hoblinek# 250 g změklého másla# 125 g práškového cukru# 5 žloutků# 100 g dlouhých cukrářských piškotů# 1 1/2 lžičky mleté želatiny# 400 ml šlehačkySuroviny:#

Postup přípravy

Příprava piškotového korpusu:
Na piškotové těsto oddělíme bílky od žloutků. Žloutky utřeme do pěny s třemi lžícemi horké vody. Postupně přidáváme cukr a třeme, dokud není hmota bílá a krémovitá. Z bílků a soli ušleháme pevný sníh, přidáme citrónovou kůru a vše opatrně promícháme se žloutkovou pěnou. Těsto naplníme do máslem vymazané dortové formy a pečeme na střední příčce trouby při 200 °C po dobu 15 minut do zlatohněda. Upečený piškot necháme vychladnout na mřížce.
Příprava rumové směsi s vínem:
Mezitím si připravíme směs svařením bílého vína s pomerančovou šťávou a dvěma lžícemi vody a přimícháním rumu. Necháme vychladnout a zatím si připravíme máslový krém.
Příprava máslového krému:
Máslo utřeme do pěny, postupně přidáváme práškový cukr a žloutky. Část (100 g) na sucho opražených mandlových hoblinek umeleme a přidáme také do krému. Zbytek mandlí si ponecháme na konečné zdobemí.
Zdobení a plnění dortu:
Připravený piškotový korpus položíme na podnos.Boční část dortové formy (bez dna) vyložíme papírem na pečení a formu sevřeme opět kolem upečeného piškotového základu. Povrch piškotového základu potřeme dvěma lžícemi máslového krému a na něj naklademe vždy jen jedním směrem cukrářské piškoty, které jsme předtím nechali nasáknout vychladlou rumovou směsí. Piškoty naklademe v jednom směru na povrch základu dortu. Vrstvu piškotů potřeme máslovým krémem, na krém dáme další vrstvu piškotů v opačném směru a zase potřeme zbylým krémem. Dort přikryjeme a necháme rozležet asi 2 hodiny v chladničce. Pak opatrně uvolníme formu a odstraníme papír.
Příprava šlehačky na zdobení:
Želatinu namočíme na 10 minut do dvou lžic vody a pak ji za stálého míchání na mírném teple rozpustíme. Ušleháme tuhou šlehačku, přidáme zbylý cukr a po lžících vmícháme do rozpuštěné želatiny. Třetinu želatinou ztužené šlehačky naplníme do sáčku na zdobení dortů opatřeného hvězdicovitou hubicí. Zbylou šlehačkou ještě potřeme celý dort.
Obvod opovrchu dortu ozdobíme šlehačkovými pusinkami a střed vysypeme mandlovými hoblinkami.

Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k receptu

Podobné recepty

Vybrané nabídky

Kategorie