(recept
si oblíbilo 15 návštěvníků)
Rybízová šťáva a marmeláda
Potřebné ingredience
Rybíz, vodu, cukr a kyselinu citronovou
Postup přípravy
Rybíz odšťavníme v odšťavňovači. ( Odpad necháme ještě chvilku odstát ještě pustí trošku šťávy, kterou přilijeme ). Na 1 litr šťávy přidat půl litru vody a kyselinu citronovou, na špičku nože na litr (asi kávová lžička na 5 litrů). Pečlivě promíchat a nechat asi 24 hodin vyčeřit. Potom scedit ( tu hustou scezenou hmotu nevyhazovat je to na marmeládu ) Scezenou vyčeřenou šťávu změřit na litry a na jeden litr přidat 3/4 kg cukru. Pečlivě promíchat, dát do hrnce a dát pomalu hřát. Za občasného míchání ohřát na 85°C. Pokud se tvoří pěna, ohřívá se moc rychle. Pěnu sbírat - když ji necháte, kazí se a kvasí. Pěnu přidat do husté hmoty na marmeládu. Když je ohřáto, vypnout hřání a připravit si láhve nebo sklenice ve kterých to chcete skladovat. Pak znovu začít zahřívat na 85°C. Když je podruhé zahřáto, plnit do připravených sklenic nebo lahví zahorka. Zavřit horké a otočit dnem vzhůru, aby se zatáhly víčka nebo uzávěry. ( Nepoužívejte plastové lahve! Šťáva se pak nedá pít. Smrdí a chutná po plastu ).
Marmeláda
Hustá hmota se změří a kolik je objemu tolik dáme cukru nechat rozpustit a po malých dávkách vařit do zhoustnutí ( ne moc a ne málo :-)) ). Zavřit horké a otočit dnem vzhůru, aby se zatáhly víčka
Marmeláda
Hustá hmota se změří a kolik je objemu tolik dáme cukru nechat rozpustit a po malých dávkách vařit do zhoustnutí ( ne moc a ne málo :-)) ). Zavřit horké a otočit dnem vzhůru, aby se zatáhly víčka
Chutnalo vám? Podělte se s přáteli o recept
Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé
Komentáře k receptu
iva17
(upraveno)
18. 7. 2010, 20:41