(recept
si oblíbili 3 návštěvníci)
Borůvková Šarlota
Potřebné ingredience
Na piškot potřebujete: 3 vejce, 150 g krystalového cukru, 1/2 lžičky soli, 150 g polohrubé mouky, 35 ml mléka (1 štamprdle), 35 ml rostlinného oleje, 1/2 lžičky vanilkové esence nebo 1 vanilkový lusk Na náplň potřebujete: 6 plátků želatiny, 4 kelímky husté zakysané smetany (nebo mascarpone - to už je dražší varianta), 140 g hnědého cukru, 2 smetany ke šlehání, 300 g borůvek, balíček dlouhých cukrářských piškotů, 1 lžička moučkového cukru
Postup přípravy
Tento moučník sice není rychlovka, ale zaručuji, že až ho vytáhnete před návštěvou, tak sklidíte veliký potlesk. No a až ho ochutnají.........!
Piškot: Troubu rozehřejte na 180 stupňů C. Do misky vyklepněte vejce, přisypte cukr a sůl a elektr. mixérem vyšlehejte světlý hustý krém. Bude to trvat asi 5 minut. Přidejte prosetou mouku a znovu prošlehejte. Přilijte mléko s olejem a vanilk. esencí a opět dobře promixujte.
Dortovou formu vyložte pečícím papírem nebo vytřete máslem a vysypte moukou. Těsto vlijte do formy a povrch uhlaďte. Pečte 35 minut. Hotový piškot vyndejte z trouby a nechte ho ve formě úplně vychladnout.
Náplň: želatinu na 10 minut namočte ve 100 ml studené vody. Misku se želatinou vložte do kastrolku s horkou vodou a želatinu míchejte, dokud se nerozpustí. K želatině přidejte kysanou smetanu a cukr a promíchejte.
Smetanu vyšlehjte na hustou šlehačku a tu lehce vmíchejte do kysané smetany. Krém rozdělte na dvě části a do jedné vmíchejte polovinu rozmačkaných borůvek.
Vychladlý piškot vyndejte z formy a rozkrojte podélně na dva pláty. Každý plát seřízněte kolem dokola asi o 3 mm. Do dortové formy vložte jeden piškotový plát a okraje vyložte kolem dokola cukrářskými piškoty. Piškot pokryjte polovinou smetanového krému s borůvkami, překryjte druhým plátem a na něj navršte druhou část bílého krému.
Šarlotu nechte v chladničce ztuhnout, nejlépe přes noc. Před podáváním pokryjte dort zbylými borůvkami (obalenými v moučkovém cukru) a pro jistou parádu ho ovažte mašlí!
Lze udělat např. i jahodovou Šarlotu.
Dort se zdá náročný, časově trochu je, ale stojí opravdu za to!
Piškot: Troubu rozehřejte na 180 stupňů C. Do misky vyklepněte vejce, přisypte cukr a sůl a elektr. mixérem vyšlehejte světlý hustý krém. Bude to trvat asi 5 minut. Přidejte prosetou mouku a znovu prošlehejte. Přilijte mléko s olejem a vanilk. esencí a opět dobře promixujte.
Dortovou formu vyložte pečícím papírem nebo vytřete máslem a vysypte moukou. Těsto vlijte do formy a povrch uhlaďte. Pečte 35 minut. Hotový piškot vyndejte z trouby a nechte ho ve formě úplně vychladnout.
Náplň: želatinu na 10 minut namočte ve 100 ml studené vody. Misku se želatinou vložte do kastrolku s horkou vodou a želatinu míchejte, dokud se nerozpustí. K želatině přidejte kysanou smetanu a cukr a promíchejte.
Smetanu vyšlehjte na hustou šlehačku a tu lehce vmíchejte do kysané smetany. Krém rozdělte na dvě části a do jedné vmíchejte polovinu rozmačkaných borůvek.
Vychladlý piškot vyndejte z formy a rozkrojte podélně na dva pláty. Každý plát seřízněte kolem dokola asi o 3 mm. Do dortové formy vložte jeden piškotový plát a okraje vyložte kolem dokola cukrářskými piškoty. Piškot pokryjte polovinou smetanového krému s borůvkami, překryjte druhým plátem a na něj navršte druhou část bílého krému.
Šarlotu nechte v chladničce ztuhnout, nejlépe přes noc. Před podáváním pokryjte dort zbylými borůvkami (obalenými v moučkovém cukru) a pro jistou parádu ho ovažte mašlí!
Lze udělat např. i jahodovou Šarlotu.
Dort se zdá náročný, časově trochu je, ale stojí opravdu za to!
Chutnalo vám? Podělte se s přáteli o recept
Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé
Komentáře k receptu
Ilonáček
(upraveno)
20. 7. 2009, 15:45