Zobrazit přihlášovací formulář

Zavařeniny

Přidat recept
(recept si oblíbilo 32 návštěvníků)

Dýně na čtyři způsoby

0.0
Dýně na čtyři způsoby

Potřebné ingredience

při velkém množství trrrrrrrrrrrpělivost ;o)

Postup přípravy

Marmeláda
"""""""""""""

- 1 kg dýně (oloupané), 1/2 l vody, 1/2 kg cukru, 1/8 l octa.

Dobře vyzrálou dýni nakrájíme na malé kousky a povaříme ve vodě doměkka. Prolisujeme, přidáme cukr, ocet, znovu vaříme do zhoustnutí. Plníme do nahřátých sklenic a povážeme celofánem.
Nechceme-li marmeládu příliš sladit, a je-li řídká, sterilujeme ji 15-20 minut při 100°C.




Džem
"""""""

1 a půl kg oloupané dýně, 1 kg kryst. cukru, kousek celé skořice, 1 vanilkový cukr, trochu kys. citrónové, 6 hřebíčků, 1 PETOZA..

Dýni pomeleme na masovém strojku a vaříme asi 45 minut. Přidáme skořici, hřebíček, vanilkový i krystalový cukr, PETOZU, kyselinu citr.. Povaříme ještě 30 minut.
Skořici a hřebíček vyjmeme, nalijeme do skleniček a sterilujeme 20 minut při 85°C.




Džus
""""""

3 kg oloupané dýně, 2 a půl l vody, 1,2 kg cukru, 1 lžíce kys. citrónové, 2 citróny, 1 sklenice šťávy Ovocit citrónový, šťáva ze 3 citrónů.

Dužinu nakrájíme na kostičky, posypeme cukrem, kyselinou citrónovou a zalijeme 2 a půl l vody. Necháme 24 hodin uležet.
Přidáme 2 omyté nakrájené citróny i s kůrou (bez pecek) a vše rozvaříme doměkka
Vychládlé rozmixujeme, doplníme 8 l převařené, vychládlé vody, Ovocitem a šťávou ze 3 citrónů. Zamícháme a přecedíme do láhví. Uchováváme v chladnu, můžeme i sterilovat.




Po čínsku
""""""""""""

1 a půl kg dužiny, 3 lžíce sádla, 6 cibulí, 1 palice česneku, 1 lžíce mletého zázvoru, 1 lžička pálivé papriky, sůl, několik lžic sójové omáčky, 2 malé konzervy rajského protlaku.

Drobně nakrájenou cibuli osmažíme na sádle, přidáme na kostičky nakrájenou dýni, koření a česnek nakrájený na plátky. Osolíme, zalijeme sójovou omáčkou a zvolna dusíme asi 30 minut. Vmícháme rajský protlak a povaříme.
Horkou směs plníme do malých nahřátých skleniček, ihned zavíčkujeme. Obrátíme dnem vzhůru a necháme vychladnout a uložíme v chladu a temnu.




Toto jsou osvědčené recepty, já si je ale trochu upravila, doufám, že vydrží, minimálně do doby, než to zlikvidujeme, což bude asi rychle ;o):

nachystala jsem si celou dýni na kostičky a dala do hrnce asi s litrem octu (já měla 15 kg dýně); nechala jsem uležet; druhý den dobře propláchla;



na džus
"""""""""
jsem nechala v cukru odležet cca půl dne, druhou dávku tak možná hodinu a bylo to i tak dost;
nedávala jsem ovocit, ale klasický sirup, povařila i s ním, přilila cca 3 l převařené vody a povařila před sundáním z plotny jsem přidala ještě kapičku rumu; více to ředím až před samotnou konzumací;


marmeládu jsem dělala klasicky s želírovacím přípravkem a pro vůni jsem přidala aroma broskvové (dle návodu, na 1 kg 2 čajové lžičky);
"""""""""""""


do kompotu jsem přidala i ananasový kompot a ananasovou tresť;
""""""""""""""

na čínu část jsem nechala takto a část pomixovala, použijeme směs pak na topinky;
"""""""""

Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k receptu

smazi2010 4. 11. 2013, 10:56
Vcera jsem delala marmeladu dle receptu a vubec nezhoustla, ani po sterilizaci, do klasickych marmelad pridavam gelfix a tuhnou normalne, tak nevim zda by se nemel pridat i zde... kazdopadne vcerejsi varku vyhazuju a zustanu radej jen u dynoveho kompotu a polevky, marmeladu uvarim radej z ovoce.....
irisek 23. 9. 2011, 16:44
Včera jsem dodělala vaše recepty na dýni džus pomalu a jistě mizí takže to ostatní brzy ur´čitě také.Super recepty.Děkuji. (Y) (Y) (Y)
leeloo2 14. 9. 2011, 9:21
Dobrý den, co je to ta Petoza prosím? Začínám a neznám :-o . Seženu to v normálním obchodě? děkuji za odpověď. Markéta (Y)
JanaHovor 4. 9. 2011, 21:18
Já dělám polévku a je úžasná (Y)
AMFV 4. 9. 2011, 19:59
moc děkuji za skvělý recept.... zkoušela jsem džem a je naprosto luxusní (Y) doporučuji všem vyzkoušet (clamp) (clamp) (clamp)
ENGIENSI 27. 10. 2010, 12:43
Dobrý den Maruško, recepty jsou bezvadné, výsledek výborný. Je to sice trochu dřina, ale stojí to za to. Monča (clamp) (clamp) (clamp)
Ilonáček 7. 11. 2009, 20:31
(clamp) (clamp) (clamp) (clamp) (clamp)
majulenka 8. 11. 2009, 0:02
@Ilonáček (L)

Podobné recepty

Vybrané nabídky

Kategorie