PANSKÝ DORT - s hroznovým vínem, je křehký a opravdu "panský":-)
Potřebné ingredience
Třené těsto: 3 vejce, 175 g měkkého másla, 150g cukru, špetka soli, 150g polohrubé mouky, 2 lžičky prášku do pečiva, 3 lžíce mléka
Bezé: 120 g cukru, 50g mletých mandlí, 50g mandlových lupínků
Náplň: 300g čerstvého hroznového vína (nejlépe takové to malinké bez pecek), 400g smetany na šlehání, 2 balíčky ztužovače šlehačky (Smetafix), 2 balíčky vanilkového cukru, moučkový cukr (podle chuti, není nutný)
Postup přípravy
Z bílků ušleháme tuhý sníh, postupně přidáváme cukr a potom lehce vmícháme mleté mandle. Hmotu rovnoměrně rozetřeme na těsto a posypeme mandlovými lupínky.
Pečeme asi 40min při 180°C (horkovzdušná trouba 160°C) v předem vyhřáté troubě, potom snížíme teplotu na 120°C (horkovzdušná trouba 100°C) a pečeme dalších 30min. Těsto se tím snížením teploty mírně propadne. Korpus necháme trochu zchladnout, pak ho vyjmeme z formy a po úplném zchladnutí ho rozřízneme (v podstatě od sebe oddělíme třené těsto a bezé).
Spolu se ztužovačem smetany a vanilkovým cukrem ušleháme šlehačku a vmícháme do ní umyté hrozny (nebo jiné bobulovité ovoce - borůvky, rybíz...)
Spodní korpus (z třeného těsta) položíme na dortovou mísu, rozetřeme na něj šlehačku s ovocem a přiložíme druhý korpus (bezé - pozor, bezé je velmi křehké a má tendenci se lámat).
Dort necháme aspoň hodinu chladit, pak ho poprášíme cukrem (nemusíme) a pak už si na něm můžeme pochutnat:-).
Utřeme máslo s cukrem a solí.
Přimícháme žloutky, mouku s práškem do pečiva a mléko.
Těsto rozetřeme do formy.
Z bílků ušleháme tuhý sníh, postupně přidáváme cukr a potom lehce vmícháme mleté mandle. Hmotu rovnoměrně rozetřeme na těsto ve formě.
...a ještě posypeme mandlovými lupínky a dáme péct.
Takhle vypadá korpus po vytažení z trouby.
Takhle vypadá po vytažení z formy. (Ještě nerozřezaný.)
Spolu se ztužovačem smetany a vanilkovým cukrem ušleháme šlehačku a vmícháme do ní umyté hrozny. Korpus rozřízezneme na 2 díly (oddělíme od sebe spodní z třeného těsta a horní - bezé).
Šlehačkový krém rozetřeme na spodní korpus (z třeného těsta).
...přiložíme horní korpus - bezé a pocukrujeme.
A takhle pěkně vypadá dortík po rozříznutí...
A tady už je porce k nakousnutí:-).
Chutnalo vám? Podělte se s přáteli o recept
Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé