Zobrazit přihlášovací formulář

Moučníky, poháry

Přidat recept
(recept si oblíbili 4 návštěvníci)

PANSKÝ DORT - s hroznovým vínem, je křehký a opravdu "panský":-)

0.0
PANSKÝ DORT - s hroznovým vínem, je křehký a opravdu "panský":-)

Potřebné ingredience

Třené těsto: 3 vejce, 175 g měkkého másla, 150g cukru, špetka soli, 150g polohrubé mouky, 2 lžičky prášku do pečiva, 3 lžíce mléka
Bezé: 120 g cukru, 50g mletých mandlí, 50g mandlových lupínků
Náplň: 300g čerstvého hroznového vína (nejlépe takové to malinké bez pecek), 400g smetany na šlehání, 2 balíčky ztužovače šlehačky (Smetafix), 2 balíčky vanilkového cukru, moučkový cukr (podle chuti, není nutný)

Postup přípravy

Z vajec oddělíme bílky a dáme je stranou pro přípravu bezé. Utřeme máslo s cukrem a solí, přimícháme žloutky, mouku s práškem do pečiva a mléko. Těsto nalijeme do předem vymazané a moukou vysypané formy.
Z bílků ušleháme tuhý sníh, postupně přidáváme cukr a potom lehce vmícháme mleté mandle. Hmotu rovnoměrně rozetřeme na těsto a posypeme mandlovými lupínky.
Pečeme asi 40min při 180°C (horkovzdušná trouba 160°C) v předem vyhřáté troubě, potom snížíme teplotu na 120°C (horkovzdušná trouba 100°C) a pečeme dalších 30min. Těsto se tím snížením teploty mírně propadne. Korpus necháme trochu zchladnout, pak ho vyjmeme z formy a po úplném zchladnutí ho rozřízneme (v podstatě od sebe oddělíme třené těsto a bezé).
Spolu se ztužovačem smetany a vanilkovým cukrem ušleháme šlehačku a vmícháme do ní umyté hrozny (nebo jiné bobulovité ovoce - borůvky, rybíz...)
Spodní korpus (z třeného těsta) položíme na dortovou mísu, rozetřeme na něj šlehačku s ovocem a přiložíme druhý korpus (bezé - pozor, bezé je velmi křehké a má tendenci se lámat).
Dort necháme aspoň hodinu chladit, pak ho poprášíme cukrem (nemusíme) a pak už si na něm můžeme pochutnat:-).

Utřeme máslo s cukrem a solí.

Přimícháme žloutky, mouku s práškem do pečiva a mléko.

Těsto rozetřeme do formy.

Z bílků ušleháme tuhý sníh, postupně přidáváme cukr a potom lehce vmícháme mleté mandle. Hmotu rovnoměrně rozetřeme na těsto ve formě.

...a ještě posypeme mandlovými lupínky a dáme péct.

Takhle vypadá korpus po vytažení z trouby.

Takhle vypadá po vytažení z formy. (Ještě nerozřezaný.)

Spolu se ztužovačem smetany a vanilkovým cukrem ušleháme šlehačku a vmícháme do ní umyté hrozny. Korpus rozřízezneme na 2 díly (oddělíme od sebe spodní z třeného těsta a horní - bezé).
Šlehačkový krém rozetřeme na spodní korpus (z třeného těsta).

...přiložíme horní korpus - bezé a pocukrujeme.

A takhle pěkně vypadá dortík po rozříznutí...

A tady už je porce k nakousnutí:-).

Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k receptu

bedla7 11. 9. 2017, 12:42
To vypadá dobře (Y) (Y) (Y) Víno bude dozrávat,ale má jadýrka *-)
klient 24. 7. 2007, 16:40
Tak jsme ho i ochutnali a je skutečně dobrý, zařazuji do receptů .Díky za recept. Jana (L) (L) (L) (F) (F) (F) (F)
klient 23. 7. 2007, 21:15
Právě jsem tento dort vytáhla z trouby. Musím uznat,že vypadá krásně, ale dala jsem ho do menší dortové formy 20 a tak hodně nabyl a ten sníh mi trochu popraskal a propadl. Příště ho dám do větší formy. krásně provoněl byt a věřím , že bude taky dobrý. Místo vína dám ananas. Příprava je velice jednoduchá a tak ho zařadím do oblíbených. Díky za recept. Jana (clamp) (clamp) (clamp) *-) *-)

Podobné recepty

Vybrané nabídky

Kategorie