Zobrazit přihlášovací formulář
(recept si oblíbilo 16 návštěvníků)

SACHER DORT

0.0
SACHER DORT

Potřebné ingredience

na korpus:

* 180 g bílků
* 100 g žloutků
* 180 g cukru krystal
* 70 g hladké mouky
* 40 g hrubé mouky
* 50 g kakaa
* 75 g oleje

na čokoládovou polevu:

* 180 g cukru krystal
* 180 ml vody
* 140 g čokolády
* lžička másla

na dokončení:

* cca 200 g meruňkového džemu
* těžká pařížská šlehačka (nebo džem)
* našlehaná smetana

Postup přípravy

Postup

Bílky vyšleháme se dvěma třetinami cukru a postupně spojíme se žloutky vyšlehanými s cukrem, který zbyl. Do hmoty po částech vmícháme směs hladké a hrubé mouky s kakaem a na závěr i olej. Vzniklé těsto musíme takzvaně „utáhnout“, tedy míchat ho tak dlouho, dokud se na povrchu nezačne lesknout. Pak bude totiž korpus hutný a šťavnatý. Dort pečeme v troubě předehřáté na 180 stupňů asi 45 minut, ale je dobré ho hlídat, protože každá trouba peče jinak. Upečený korpus poprášíme hladkou moukou, obrátíme dnem vzhůru, necháme vychladnout.
Mezitím si můžeme připravit polevu. Vodu s cukrem rozmícháme a uvedeme k varu. Pomocí teploměru kontrolujeme teplotu. Jakmile vystoupí na 103 stupňů, stáhneme cukrový roztok ze sporáku a necháme mírně zchladnout. Poté ho smícháme s čokoládou, kterou jsme si předem rozpustili s máslem, a poleva je hotová.
A můžeme začít s plněním dortu. Korpus na sacher dort rozřízneme na tři pláty, které spojíme meruňkovým džemem. Drobné nerovnosti na povrchu zarovnáme opět džemem, nebo těžkou pařížskou šlehačkou. Dort zalijeme čokoládovou polevou a případně podle vlastní fantazie ozdobíme, a pokud ho na talířku doplníme našlehanou smetanou, iluze prvorepublikové kavárny bude dokonalá.

Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k receptu

malmar 4. 3. 2015, 18:14
(Y) (Y) (Y) (Y)
miazmije 2. 3. 2013, 12:47
můžu poprosit o přepočet vajec na kusy? díky
blazken (upraveno) 5. 3. 2013, 13:51
@miazmije odpovídá zhruba 6 vajíčkům velikosti M (F)
Ilonáček 3. 1. 2010, 13:41
(clamp) (clamp) (clamp) (clamp) (clamp) (clamp)
honina 2. 1. 2010, 19:47
Jé ten sem dnes dělala podle kuchařské pohotovosti (clamp) (clamp)
blazken 2. 1. 2010, 20:48
@honina právě ho mám tam od tud. Já jsem si ho dala sem, protože co jsem měla recepty v PC tak mi je holky omylem vylazaly. Tak doufám, že tady vydrží a nic se mi z receptama tady nestane :-) :-) :-)

Podobné recepty

Vybrané nabídky

Kategorie