Zobrazit přihlášovací formulář

Mleté maso

Přidat recept
(recept si oblíbili 2 návštěvníci)

bazalkové kuličky

0.0
bazalkové kuličky

Potřebné ingredience

na kuličky:
300g mletého masa - použila jsem vepřové, 1 vejce, sůl, česnek, pepř, 1 menší cibule (možno požít i 2 jarní cibulky i se zelenou natí), hrst čerstvých lístků bazalky
na omáčku:
masox , cibule (použila jsem 2 jarní cibulky), kousek pórku, mrkev, petřžel (použila jsem směs pod svíčkovou - jsou lepší proužky - tak do hrsti), pepř, rajský protlak, olej na osmahnutí, hladká mouka nebo solamyl na zahuštění
jako příloha jakékoliv těstoviny

Postup přípravy

masové kuličky:
mleté maso dáme do misky, na velice jemno nakrájíme cibuli, osolíme, přidáme česnek (já používám kombinaci obojího a to česnekovou pastu - ušetří to práci), opepříme - podle chuti a nadrobno nakrájíme lístky bazalky. Přidáme vejce a asi 4 lžíce strouhanky.
Propracujeme ve vláčnou hmotu, která se ale moc nelepí na ruce. Podle potřeby zahustíme strouhankou.
Vyválíme si kuličky - nebo možno i vyhazovat lžičkou - já jsem si pohrála s kuličkama. Ty jsem dala do friťáku, ale možnost udělat i na pánvi s olejem.
Kuličky jsem odkládala na talíř s ubrouskem - aby vysál zbytečný tuk

Omáčka:
do kastrolku jsem dala lžíci oleje, nadrobno nasekanou cibulku, pórek a orestovala. Přidala vodu - dala jsem litr - něco se vyvaří, přidáme zbytek zeleniny (mrkev a petržel) a masox.
Vaříme asi půl hodiny aby zeleninka byla hodně měkká. Přidáme rajský protlak a ještě chvíli povaříme. Nakonec můžeme přidat pepř, zahustíme buď solamylem a nebo hladkou moukou rozmíchané ve vodě.
U solamylu je možnost hned odstavit - mouku nechávám ještě tak 10 minut povařit. Nakonec jsem naházela pár lístků bazalky jen natrhaných. Krásně to ovoní.

Jako přílohu uvaříme těstoviny

Vypadá to sice složitě, ale bylo to raz dva hotový - ještě jsem u toho stačila chytat 10měsíčního syna od myčky - dát svačinku a uvařit jemu obídek.
Manžel se oblizoval až za ušima. Pár kuliček nám zbylo a jsou super jak teplé tak potom i za pár hodin studené. Použila bych to i jako mls k vínečku a hezkému večeru

DOBROU CHU'T

Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k receptu

Podobné recepty

Vybrané nabídky

Kategorie