(recept
si oblíbilo 41 návštěvníků)
Výborná a jednoduchá svíčková ( jak od maminky ) z Nova.cz
Potřebné ingredience
Hovězí falešná svíčková, 1 sklenice Halali, 2 mrkve, petržel,cibule, malý celer, 5 zrnek celého pepře, 5 zrnek nového koření, 3ks bobkového listu, sůl, pepř, zeleninový bujón, šťáva z citronu, cukr. 300ml mléka, 2-3 pol. lžíce pol.mouky, 1 šlehačka,50g másla.
Postup přípravy
Na královnu omáček jsem si nikdy netroufla až do doby, než jsem našla tento recept. Je opravdu jednoduchá,zvládne jí i začátečník!
Halali dáme do mísy, přidáme nakrájený celer,mrkev,petržel, cibuli a zalijeme vodou. Lehce promícháme a do směsi naložíme maso. Necháme 24h uležet. Jestli máte k dispozici plátěný pytlíček,nasypte do něj koření,které budete potřebovat,abyste ho pak nemuseli v omáčce hledat. Já to řeším pytlíkem od čaje, čaj z něj vysypu,nasypu koření a zavážu nití. Přidáme k naloženému masu.
Dáme vařit. Kdo má papiňák, je to rychlejší. Já si papiňák neoblíbila,tak vařím tak 2,5h.
Uvařené maso vyndáme a dáme stranou. Vyndáme pytlíček a vše v hrnci rozmixujeme ručním mixérem. Připravíme si záhušťku.
V mléce rozmícháme jednu lžíci mouky a zahustíme uvařenou a rozmixovanou zeleninu. Přidáme 1 zel.bujón,šlehačku ( šlehačku si dejte do misky a ještě než nalijete do omáčky,nalijte alespoň sběračku omáčky do šelhačky a promíchejte, předejdete tak zdrcnutí) podle chuti šťávu z citronu a cukr. Na zjemnění přidáme 2 plátky másla. Chvíli povaříme a je hotovo. Maso nakrájíme a můžeme přidat do omáčky nebo zabalte do alobalu a dejte do lednice. Druhý den chutná nejlépe a 3 den ještě lépe :o) Dobrou chuť.
Halali dáme do mísy, přidáme nakrájený celer,mrkev,petržel, cibuli a zalijeme vodou. Lehce promícháme a do směsi naložíme maso. Necháme 24h uležet. Jestli máte k dispozici plátěný pytlíček,nasypte do něj koření,které budete potřebovat,abyste ho pak nemuseli v omáčce hledat. Já to řeším pytlíkem od čaje, čaj z něj vysypu,nasypu koření a zavážu nití. Přidáme k naloženému masu.
Dáme vařit. Kdo má papiňák, je to rychlejší. Já si papiňák neoblíbila,tak vařím tak 2,5h.
Uvařené maso vyndáme a dáme stranou. Vyndáme pytlíček a vše v hrnci rozmixujeme ručním mixérem. Připravíme si záhušťku.
V mléce rozmícháme jednu lžíci mouky a zahustíme uvařenou a rozmixovanou zeleninu. Přidáme 1 zel.bujón,šlehačku ( šlehačku si dejte do misky a ještě než nalijete do omáčky,nalijte alespoň sběračku omáčky do šelhačky a promíchejte, předejdete tak zdrcnutí) podle chuti šťávu z citronu a cukr. Na zjemnění přidáme 2 plátky másla. Chvíli povaříme a je hotovo. Maso nakrájíme a můžeme přidat do omáčky nebo zabalte do alobalu a dejte do lednice. Druhý den chutná nejlépe a 3 den ještě lépe :o) Dobrou chuť.
Chutnalo vám? Podělte se s přáteli o recept
Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé
Komentáře k receptu

taba
(upraveno)
6. 3. 2010, 8:36
..vypadá moc krásně..jen bych dodala, že v domácích potřebách se prodává takové sítko na čaj ( nerezová koulička, která se rozpůlí a zase zavře).Používám jí právě na koření, které se pak musí vyndavat.....
nahlásit

korýška
(upraveno)
6. 3. 2010, 8:36
Takto jsem svíčkovou také dělávala - jen bych chtěla upozornit na takový detail - pozor na sůl, kdo by chtěl normálně posolit, tak tady rozhodně nedoporučuju, naložená zelenina je velice slaná a není třeba solit !!!! Dneska už ji dělám jinak, klasicky, ale jako rychlovka je to fakt fajn

nahlásit

vveronika79
(upraveno)
6. 3. 2010, 17:01
@korýška
Zuzko nám takto slaná stačí,ale je pravda,že spousta lidí solí víc. Tak si každý ochutí jak je mu libo


nahlásit

derik
(upraveno)
5. 3. 2010, 16:45












nahlásit

vveronika79
(upraveno)
6. 3. 2010, 8:15
@derik
Simčo to mám velikou radost! Mě tento recept také vyhovuje,je jednoduchá a rychlá. Knedle do mikrovlnky bych také ráda zkusila,bohužel stále nevím na kolik stupňů nastavit ohřev...Áá koukám,že mi na to paní už odpověděla,tak jdu do nich!

nahlásit
jazina
(upraveno)
2. 3. 2010, 14:07
Takto dělávám svíčkovou už léta a je fakt výborná. K naloženému masu ještě přidávám na kostičky nakrájený špek - místo špikování.

nahlásit

vveronika79
(upraveno)
5. 3. 2010, 8:16
@jazina
Jani je vážně výborná! My špek nemusíme ani v masu,tak nedávám. A jak se ta zelenina rozmixuje,kolikrát ani není třeba zahustit moukou. Musím říct,že všem co ochutnali mooooc chutnala

nahlásit