Zobrazit přihlášovací formulář

Rýže a těstoviny

Přidat recept
(recept si oblíbilo 9 návštěvníků)

Rissoto bianco (pravé italské rizoto)

0.0
Rissoto bianco (pravé italské rizoto)

Potřebné ingredience

Litr vývaru (kuřecího nebo zeleninového) stačí z kostky 2 lžíce oliv. oleje Velká cibule nasekaná na jemno 2 stroužky česneku, nasekané najemno ½ řapíkatého celeru, nasekaného najemno 600g rýže arborio, žádné jiné 4dl bílého vína Sůl, pepř (může být i bílý) Máslo cca 70g, parmazán na jemno nastrouhaný cca 100g

Postup přípravy

Fáze1: Uděláme vývar a necháme horký. Do jiného hrnce dáme olivový olej a kousek másla, přidáme česnek, cibuli a celer. Mírně smažíme cca 15 minut až to všechno změkne. Cibule nesmí zhnědnout. Když je to měkké přidáme rýži a zesílíme plamen na max.

Fáze 2: Rýže se začne malinko smažit. Stále mícháme. Asi po minutě bude už trochu průsvitná. Přidáme víno a pořád mícháme.

Fáze 3: Jakmile rýže vsákne všechno víno, přidáme první naběračku horkého vývaru a větší špetku soli. Ztlumíme plamen, rýže se musí jen táhnout, nesmí vařit moc prudce jen tak probublávat. Postupně přidáváme vývar, po naběračkách, mícháme a masírujeme rýži, aby pustila škrob. Než přidáme další naběračku, necháme tu předchozí vsáknout do rýže. Kdyby došel vývar nic se neděje, stačí i horká voda. Až to bude dochutíme ještě solí a pepřem.

Fáze 4: Hrnec stáhneme z plotny přidáme parmazám a kousek másla. Dobře zamícháme. Hrnec zakryjeme poklicí a necháme stát cca 2 minuty.
Okamžitě jíst!!

Já jsem udělala ještě kuřecí kousky a teplou zeleninu, super bude třeba i listový špenát, nebo co máte rádi, je to na vás:-)

PS pokud si to chcete udělat dopředu, udělejte do fáze než je skoro uvařená rýže. Odstavte to a pak to podle potřeby dodělejte. Když to uděláte komplet nebude to nikdy ohřáté ono.
Rýži vařte vždy al dente, nikdy nerozvařit.
Smazat recept

Rýže ARBORIO

Nasekaná zelenina

Vývar

Nasypeme rýží a restujeme (fáze 1 až 2)

Nalejeme víno (fáze 2-3)

Masíčko...

Zelenina (já používám FINDUS - je super!!)

Hotové rizoto

Dobrou chuť:-)

Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k receptu

Frídička 14. 2. 2012, 12:52
Výborný recept, přidalaj jsem šunku prosciutto a byl to vynikající oběd ^o) ^o).
JM123 29. 1. 2012, 17:13
(L) (L) (L) Děkuji za výborný recept (clamp) (clamp) (clamp) (clamp) Doporučuji, všem moc chutnalo (Y) (Y) (Y) Jana

Podobné recepty

Vybrané nabídky

Kategorie