(recept
si oblíbilo 19 návštěvníků)
Rakvičky / vaničky

Potřebné ingredience
NA 25 KOUSKU: 30 Dg moučkového cukru, 1 vanilkový cukr, 5 žloutků, 1 celé vejce, 1 lžička solamylu
Postup přípravy
Také se vám zdají v obchodech drahé? Nedávno jsem koupila 10ks za 50Kč, tak mě to přimělo oprášit starý recept, když nám je dělávala mamka jako dětem. Vyjdou tak na 1Kč/1ks.
POSTUP: 15-30 min třeme těsto (30Dg moučkového cukru, 1 vanilkový cukr, 5 žloutků, 1 celé vejce) až napění, potom přidáme 1 lžičku solamylu.
Těsto plníme do formiček, které jsme si vymazali 100% ztuženým tukem a vysypali hrubou moukou. Formičky plníme do poloviny. Pečeme v mírně teplé troubě na 150 stupňů, asi hodinu, až je budu dělat příště, stopnu si to a čas doplním, něměly by se přepéct a zahnědnout, mění potom chuť, asi jak cukr zkaramelizuje, né, že by nebyly dobré, ale není to ono. Některým se udělají praskliny, tak do nich vidíme jestli jsou ještě mokré, až budou suché, je hotovo.
Navrch nastříkáme šlehačku ve spreji, až před konzumací.
POSTUP: 15-30 min třeme těsto (30Dg moučkového cukru, 1 vanilkový cukr, 5 žloutků, 1 celé vejce) až napění, potom přidáme 1 lžičku solamylu.
Těsto plníme do formiček, které jsme si vymazali 100% ztuženým tukem a vysypali hrubou moukou. Formičky plníme do poloviny. Pečeme v mírně teplé troubě na 150 stupňů, asi hodinu, až je budu dělat příště, stopnu si to a čas doplním, něměly by se přepéct a zahnědnout, mění potom chuť, asi jak cukr zkaramelizuje, né, že by nebyly dobré, ale není to ono. Některým se udělají praskliny, tak do nich vidíme jestli jsou ještě mokré, až budou suché, je hotovo.
Navrch nastříkáme šlehačku ve spreji, až před konzumací.
Chutnalo vám? Podělte se s přáteli o recept
Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé
Komentáře k receptu

Kamis1
(upraveno)
29. 9. 2012, 16:40
Formičky vymazáváte a vysypáváte?

nahlásit

EVA.Z.
(upraveno)
29. 9. 2012, 16:20






nahlásit

Kattla
(upraveno)
5. 8. 2010, 18:56
Rakvičky miluju
. Hned bych si dala, jenže mě teď bolí zuby
, takže ani nápad. Hned jak je budu mít fit, recept vyzkouším
. Díky za něj.





nahlásit

lusinsaa
(upraveno)
2. 8. 2010, 8:08
moc dekuji za receptik
vcera jsem zkousela.....byly vyborne....akorat jsem je asi pekla moc dlouho (1hod) zadna mne nepukla....tak jsem nevidela dovnitr...a pekne vevnitr zhnedly a zacly karamelizovat, nektery jsem ani nemohla vyklopit
ale byly taaak vyborny...ze jsem je vyskrabavala lzickou
Jak dlouho je prosim presne pecete....urcite je vyzkousim znovu....i kdyz se moc nepovedly....uz doma neni ani jedna




nahlásit

calexaci
(upraveno)
30. 7. 2010, 17:39
















nahlásit

jituskadablik
(upraveno)
29. 7. 2010, 20:57
béééé bych si taky upekla ale nemám formičky.....nešlo by to vymyslet nějak bez těch formiček??


nahlásit

petulisek
(upraveno)
30. 7. 2010, 12:14
@jituskadablik
Si piště, že šlo!!!! Já kdysi dávno...
Měla jsem recept po babi s amoniem. A místo 5 gramů jsem dala 5 dekagramů...
Místo rakviček se mi to speklo na jednu obr urnu přes celej plech a manža to roztloukl a vyjídal drobky lžičkou










nahlásit

jituskadablik
(upraveno)
31. 7. 2010, 9:22
@petulisek
šikulka



nahlásit

sarkavo
(upraveno)
30. 7. 2010, 5:52
@jituskadablik
Já si myslím, že budou pěkné i z jiných formiček, třeba jestli máte košíčky...
nahlásit

jituskadablik
(upraveno)
31. 7. 2010, 9:23
@sarkavo
no ju to je nápad
formičky na košíčky mám..jupííí...díky za radu,určitě recept vyzkouším


nahlásit

KriOn
(upraveno)
29. 7. 2010, 13:48














nahlásit

babanka
(upraveno)
29. 7. 2010, 13:21
Jéžiši já si snadkoupim formičky
sbíhají se mi sliny




nahlásit

nigina
(upraveno)
28. 7. 2010, 20:28
Mám ciťák, že toto je ohromná mňamina
zdá sa mi totiž, že ako malá som čosi podobné jedla na jednej svadbe. Len si už nepamätám, aký krém v tom bol. Toot vaše vyzerá ako so šľahačkou
mňam. Asi to vyskúšam
Ešte som sa vrátila, chcem vedieť, či fakt do cesta ide iba 1 čajová lžička solamylu... alebo to je polievková lžica? Lebo nejde mi to do hlavy, je to skoro len z tých žltkov...ďakujem za odpoveď





nahlásit

sarkavo
(upraveno)
29. 7. 2010, 9:49
@nigina
Ano, jenom 1 čajová lžička. A jsou se šlehačkou.
nahlásit
Hnědovláska
(upraveno)
28. 7. 2010, 15:07







nahlásit

sarkavo
(upraveno)
29. 7. 2010, 9:54
@Hnědovláska
Jsou křehoučké, stříkáme si na ně šlehačku, to je teda fakt ňamina, momentálně bysme se po nich užrali, doufám, že to brzy přejde, nebo budu jako bagoun.
nahlásit

melony
(upraveno)
28. 7. 2010, 20:39
@Hnědovláska
Je to slaďounké a křupavé....s neslazenou nebo jen mírně oslazenou šlehačkou je to výborná kombinace..... prostě úžasné.Když máte formičky,určitě to zkuste

nahlásit
Hnědovláska
(upraveno)
29. 7. 2010, 16:16
@melony
Děkuji za odpověd
Jste moc hodná





nahlásit