Zobrazit přihlášovací formulář

Kuřecí maso a drůbež

Přidat recept
(recept si oblíbili 3 návštěvníci)

Kuře na víně (původně Coq au vin)

0.0
Kuře na víně (původně Coq au vin)

Potřebné ingredience

celý kohoutek nebo kuře, 100 g oleje, 250g kořenové zeleniny (půl na půl mrkev a kořenová petržel), 100g šalotky, 4 lžíce rybízové marmelády, 300ml suchého červeného vína, cca 150-200ml vývaru, 1lžíce krupicového cukru, sůl, pepř, tymián, rozmarýn

Postup přípravy

1/ Kohoutka nebo kuře naporcovat, kořenovou zeleninu nakrájet na kostky o hraně cca 1cm a šalotku nakrájet nahrubo.
2/ V kastrolu na vyšším plameni rozpálit olej a na něm orestovat kořenovou zeleninu společně s rozmarýnem a tymiánem. Mrkev musí hodně zesvětlat a petržel naopak zežloutnout. Hodně orestovat!
3/ Do pánve přidat šalotku a dále vše restovat až do zhnědnutí.
4/ Přidat rybízovou marmeládu a cukr, promíchat a nechat minutku rozpustit.
5/ Do pánve vlít všechno víno a cca 100ml vývaru, dochutit solí (cca 1/2 lžičky až lžička), případně pepřem (nepřehnat to) a přivést k varu.
6/ Porce kohoutka nebo kuřete vložit do omáčky a nechat na mírném plameni dusit, dokud maso nezměkne. (Když se do něj píchne vidličkou, musí jít snadno dovnitř i ven.) V průběhu dušení maso pravidelně obracet a, pokud se tekutina hodně odpařuje, podlévat zbytkem vývaru. (Nikdy už v průběhu vaření nedolévat žádné víno, omáčka by pak zůstala kyselá.)
7/ Když je maso měkké, vyjmout ho z pánve a uchovat teplé.
8/ Omáčku propasírovat a ještě krátce povařit.

Podávat s čerstvou nebo rozpečenou bagetou.

Pozn. Kuře uvařené v červeném víně samozřejmě na povrchu chytí tmavou barvu. Pokud ale na jednotlivých porcích ponecháte kůži a tu po uvaření kuřete stáhnete (vařená kůže stejně není vrcholná lahůdka), maso pod ní bude světlé.

Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k receptu

Podobné recepty

Vybrané nabídky

Kategorie