(recept
si oblíbilo 31 návštěvníků)
zapečené mleté maso se zelím (kološvárské zelí)
Potřebné ingredience
500 g mletého masa * 2 cibule * 2 stroužky česneku * jeden a 1/2 až 2 sáčky kysaného zelí * 1 sáček rýže (125 g) * 2 nožičky klobásy - papriková * drcený kmín * mletá paprika * sůl * pepř * zakysaná smetana + sladká smetana (12%) - po jednom kelímku************** množství je do pekáče o velikosti 20x33x5 cm
Postup přípravy
Ze zelí slijeme nálev, osmažíme na oleji jednu cibulku s trochou mleté papriky, přidáme zelí, kmín a dáme na 10 minut dusit.
Mezitím osmažíme druhou cibulku na pánvi, přidáme mleté maso, česnek, kmín, pepř, sůl. Asi po 5 minutách
odstavíme.
Uvaříme sáček rýže ve slané vodě a přidáme k opečenému masu.
Do ohnivzdorné mísy nebo vyššího plechu dáme půlku zelí, na to masovou směs, kterou poklademe na kolečka nakrájenou klobásou, nahoru zbytek zelí. Zakysanou smetanu a sladkou smetanu smícháme,
přidáme ještě trochu soli a mletou papriku a směs polijeme.
Dáme péct na 200 stupňů na cca 45 minut.
Příloha - chleba, nebo jen tak.
Mezitím osmažíme druhou cibulku na pánvi, přidáme mleté maso, česnek, kmín, pepř, sůl. Asi po 5 minutách
odstavíme.
Uvaříme sáček rýže ve slané vodě a přidáme k opečenému masu.
Do ohnivzdorné mísy nebo vyššího plechu dáme půlku zelí, na to masovou směs, kterou poklademe na kolečka nakrájenou klobásou, nahoru zbytek zelí. Zakysanou smetanu a sladkou smetanu smícháme,
přidáme ještě trochu soli a mletou papriku a směs polijeme.
Dáme péct na 200 stupňů na cca 45 minut.
Příloha - chleba, nebo jen tak.
První vrstva - zelná směs
Další - masová směs s rýží. měla jsem tentokrát jen 250 g masa a nebylo to ono - maso rozhodně nešidit a dát celého půl kila:-)
papriková klobása
připraveno do trouby
:-)
Chutnalo vám? Podělte se s přáteli o recept
Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé
Komentáře k receptu
šubka
(upraveno)
23. 2. 2018, 21:07
Brzy vyzkouším
krišon
(upraveno)
22. 8. 2016, 18:01
Oblíbené jídlo mého dětství, u nás se už k němu chléb nepodával ... a vždycky jsem se přejedla a bylo mi těžko ....
Zdenulinka
(upraveno)
22. 11. 2008, 18:05
Dobrý večer,chci se jen zeptat,zda se dá použít i červené steril.zelí? Nebo je to lepší jen s bílého? Díky moc Zdenka
marfanov
(upraveno)
15. 1. 2009, 18:26
@Zdenulinka
pozdě, ale přece já myslím, že sterilované zelí by nebylo dobré, vtip je v tom kysaném zelí. takže kysané klidně i červené, ale sterilované má úplně jinou chuť
Martinkova
(upraveno)
6. 12. 2007, 12:27
To to je výborné jídlo Poprvé jsem ho jedla v nemocnici a od té doby ho dělám a le bez smetany Zalévám to hovězim vývarem Je to prostě mnamka
zjelenice
(upraveno)
30. 10. 2007, 21:14
.......výýýýýýbornéééééé...... Jídlo určitě patří mezi hodně známé, ale kupříkladu mě recept moc chyběl. Díky za něj. Je to bašta
marfanov
(upraveno)
5. 11. 2007, 6:53
@zjelenice
Díky, toto jídlo vařím už dlouho, ale teprve teď jsem ho snad dovedla k dokonalosti není z nejzdravějších, ale to zelí to lehce zachraňuje