zákusky z formiček - semifreda

Potřebné ingredience
Nejvíc se mi osvědčil na ně tento piškot: 5 celých vajec vyšleháme se 150 g cukru krupice do husté pěny, ručně lehce vmícháme 150 g prosáté hladké mouky (bez prášku) a upečeme na 180°C 12 minut. Je to na velký plech 30 x 40 cm. Vychladlý korpus potřeme marmeládou, zkoušela jsem i polít horkým čokoládovým pudinkem. Pak vykrajujeme formičkami kousky, které doplníme ovocem a různými smetanovými náplněmi, případně přelijeme dortovým želé nebo čokoládou. Po ztuhnutí vytlačíme z formičky a dozdobíme. Mám 12 oválných 7 cm formiček, těmi udělám z 1 piškotu přesně 24 zákusků ve 2 dávkách.
Postup přípravy
Krém: 2 vaničkové tvarohy, 400 g zakysané smetany, 250 ml smetany ke šlehání (ušlehat), 5 rozpuštěných želatinových plátků, 5 vrchovatých lžic cukru. Do ½ krému přidat hrst rozmačkaných čerstvých malin. Dovnitř formičky malinu, bílý krém, na něj malinový. Později přelít 1 lžící čirého dortové želé, uvařeného v mandarinkové šťávě. Ze zbytků piškotu udělat spodek dortu i okraje, naplnit krémem, později poklást mandarinkami, zalít dortovým želé. Druhý den pomašlovat okraj dortu rozpuštěnou čokoládou a posypat mandlovými lupínky. Dozdobit.
čokoládové zákusky s banánem uvnitř:
Krém:1 tvaroh vaničkový, 1 zakysaná smetana malá, 1 šlehačka (jen 200 ml ušlehat), 1 PL kakaa, 2 PL cukru moučka, 1 želatinový ztužovač Dr. Oetker. Do každé formičky dát kolečko banánu, krém až do vrchu. Po chvilce polít čokoládovou polevou: 50 ml smetany ke šlehání zahřát až k varu, odstavit z ohně a dobře v ní rozmíchat 50 g hořké čokolády. (Krému zbyde asi tak ½ a čokolády trochu také. Můžeme použít na zbytek piškotu bez vykrajování.)
zákusky kakaové s nutellou uvnitř:
Krém: 1 tvaroh vaničkový, 1 zakysaná smetana malá, 1 bílý jogurt (150 g, 3% tuku), 1 PL kakaa, 2 PL cukru moučka, 3 rozpuštěné želatinové plátky. Do formičky dát lžičku nutelly, naplnit krémem až do vrchu, nožem zarovnat, pocákat čokoládou, ztuhlé zdobit marcipánovou hvězdičkou, namočenou v čokoládě a ostružinou.
zákusky borůvkové:
Krém: 1 tvaroh vaničkový, 1 zakysaná smetana malá, 1 šlehačka, 2 PL borůvek se šťávou, 2 PL cukru moučka, 3 želatinové plátky. Nahoru 1 čiré dortové želé a 2PL borůvkové šťávy. Pod želé dát povařené borůvky, na želé zbytek krému bez želatiny.
zákusky jahodové s malinou uvnitř:
Krém: 1 tvaroh vaničkový, 1 zakysaná smetana, 1 šlehačka, 40 g cukru, 90 g jahodové dřeně, 1 želatinový ztužovač Dr. Oetker. Do každé formičky vložit malinu, krém natřít až do vrchu, nožem zarovnat. Po hodince přelít červeným dortovým želé. Hotové zdobit šlehačkou, ovocem a čokoládou. (Krému asi 1/2 zbyde, dortové želé také, lze použít na zbytek piškotu bez vykrajování.)
zákusky malinové s pudinkem a banánem uvnitř:
Uvařit čokoládový pudink z ½ l mléka, 3 PL cukru a 1 pudinkového prášku, horké nalít na marmeládu. Vychladlé vykrájet. Do každého kolečko banánu. Náplň: 400 g zakysané smetany, 250 g vaničkového polotučného tvarohu, 50 g cukru moučka vyšlehat. Rozvařit 70 g čerstvých malin s 50 g cukru, do horkého vmíchat 3 želatinové plátky nabobtnané, vlažné maliny vmíchat do krému, naplnit. Vychladlé vymáčknout a dozdobit.
Kávová semifreda:
Piškot se zbytkem jahodové náplně vykrájet formičkami, doplnit kávovou náplní. Náplň: Ušlehat 1 Rama cremefine ke šlehání. Smíchat 200 g zakysané smetany, cukr moučku dle chuti, ušlehanou Ramu (trošku nechat na zdobení) a 2 lžičky instantní kávy, rozpuštěné v trošce studené vody. Vmíchat 3 rozpuštěné želatinové plátky. Naplnit formičky, zarovnat nožem, nechat ztuhnout v ledničce, vymáčknout a dozdobit. Náplně je na 12 semifréd.

malinové s malinou uvnitř

jahodové a čokoládové

kakaové

borůvkové

malinové s pudinkem

a ještě postup výroby

kávová semifreda

malinové s pudinkem a malinou uvnitř
Chutnalo vám? Podělte se s přáteli o recept
Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé
Komentáře k receptu

































































