Zobrazit přihlášovací formulář
(recept si oblíbilo 5 návštěvníků)

Posvícenské hnětinky - šlehané - NA PŘÁNÍ

0.0
Posvícenské hnětinky - šlehané - NA PŘÁNÍ

Potřebné ingredience

Z jedné dávky je možno uděláme 38 hnětinek.Pokud je více naplníme a jsou vyšší tak o trošku míń. Přísady: 1kg másla (může být i hera -já dávám někdy půl hery a půl másla) 1kg polohrubé mouky(může se z toho ubrat a nahradit 1/4 hlad.mouky-já dělám jen z pol.) 1kg moučkového cukru, 16 vajec,8 bílků, 1-2ks 30% šlehačky, 2 vanilkové cukry, 1dcl rumu - já dávám o trochu víc a 3/4-1prášek do pečiva.Trošinku nechám v pytlíčku.

Postup přípravy

Ve velké míse si ušleháme 16 žloutků s 1kg moučkového cukru+ vanilkový cukr.Přidáme 1kg másla pokojové teploty a pořádně zašleháme.Poté přidáme 2ks šlehačky a vmícháme.Dále si připravíme mouku do které prosejem prášek do pečiva, pořádně promícháme a přidáváme pomalu do těsta které pořádně prošleháme.Pak vlijeme rum a na konec opatrně vmícháme ušlehaný bílek.Do vymazané a vysypané formičky vkládáme po lžících či stěrkou těsto,které uhladíme do rovna a pečeme na 180 stupnů.Jakmile hnětinky vychladnou můžeme je hned natřít polevou a nazdobit cukrářským cukrovím nebo lentilkama,gumovýma medvídkama,lipíčkem či čokol.bombonam.Lze použít i cukr.sypání.Moc dobré jsou na hnetinkách bombóny s žele.Někdy zdobíme i Mirtou chytne to vynikající vůni.Představivost a fantazie je na vás.V domácích potřebách koupíte formičky na hnetinky.Jsou vroubkaté,které nám moc nevyhovovali tak jsem si nechala udělat formičky na zakázku,které jsem si navrhla.Tudíž nevím zda podobné seženete.Pokud máme posvícení dělám jich obvykle z 1-2 kg záleží na hostech kolik jich k nám přijede a kolik jich chcem podarovat.Během roku dělám jen z půl kila.Pokud nemáte formičky lze upéct i na plechu a nazdobit.Taktéž jsem jednou dělala jelikož jsem formičky zrovna půjčila kamarádce.

Polevy: bílá - moučkový cukr,voda,rum
bílá citronová - moučkový cukr,voda,citron
kakaová - kakao,moučkový cukr,voda,rum
čokoládová- ztužený tuk,moučkový cukr,hořká čokoláda
malinová či jahodová-moučkový cukr a trošku vody -procezená štáva z ovoce - tu děláme v létě když je jen tak dětem upeču a máme doma čerstvé jahody či maliny.


Další hnetinky děláme doma z klasického lineckého těsta.Uděláme trošku vyšší.Vykrajuji formou na hnětinky či skleničkou a nazdobíme polevou dle postupu.Lze posypat i kokosem s moučkou a dozdobit.Opět zaleží na vašich chutí a fantazii.

Dají se zdobit jakoliv.S lentilkami chutnají snad úplně všem.

dětičky to moc baví

Zde jsem našla ještě fotečku kdy nebyl synek na světě.Jsou tam jak šlehané hnětinky tak i linecké.

toto jsou vykrajované z lineckého těsta.Sańdruška byla velký pomocníček.

Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k receptu

allfice 3. 12. 2010, 22:08
Jani, když bych ty šlehané dělala na plech, je to na jeden z té velké dávky nebo dva? A jak se to pak krájí? Dobře? ,-) Děkuji moc za odpověď. Jsou fakt krásné a těch vajec ale, ovšem určo vyzkoušíme. A bombóny s želé dáváte jaké? *-)
Jandík 11. 4. 2011, 12:54
@allfice Andělko já vám úplně zapoměla odpovědět.už je to rok tak snad jse si poradila. (L) (L) (L) (L) (L) (L) (L) (L)
Ankavi 1. 12. 2010, 6:29
Dobrý den, lze prosím použít i normální vykrajovátka? Čím jsou ty formičky na hnětinky jiné? Nikdy jsem neviděla, tak se nezlobte za možná hloupý dotaz ,-) ,-) děkuji, vypadají nádherně |:o) |:o) |:o) |:o)
Jandík 1. 12. 2010, 22:45
@Ankavi Ivanko na linecké těsto lze použít jakékoliv vykrajovátka.Můžete třeba vykrajovat větší miskou nebo širší skleničkou co zrovna máte doma nebo co vás napadne.Já jsem vložila hnětinky šlehané a jako přídavek jsem vložila i z lineckého těsta.Jelikož jsem dělala obojí najednou vykrajovala jsem to nádobkou na ty šlehané hnjavascript :sm(´ (L)´)ětinky, ale můžete podstatně čímkoliv s čím se vám bude dobře pracovat. (F) (F) (F) (F) (F) (F) (F) (F)Jinak děkuji za pochvalu. (D) (D) (L) (L)
Ankavi 5. 12. 2010, 20:55
@Jandík (L) (L) (L) děkuji moc za vyčerpávající odpověď. Hezký advent (vanoce) (kolednici) (andel) I.
karmala 30. 11. 2010, 22:50
děkuji (clamp) (clamp) (clamp)jdu shánět formičky (zajic) (zajic) (zajic)
Jandík 30. 11. 2010, 23:14
@karmala Kamil tak a´t se dílko podaří (zajic)

Podobné recepty

Vybrané nabídky

Kategorie