Zobrazit přihlášovací formulář
(recept si oblíbilo 19 návštěvníků)

Slaný - rychlovka

0.0
Slaný - rychlovka

Potřebné ingredience

KORPUS: toastový chléb (světlý - 12 plátků, tmavý - 12 plátků), POMAZÁNKA: 600g pomazánkového másla, 200g margarínu. 400g taveného sýru se žampiony, 5 stroužků česneku (asi třetina mi zbyla, což zcela vyhovovalo manželovi :-) ) VÝPLŇ MEZIPATER, DEKORACE: schwarzwaldská šunka - 9 plátků, paprikáš - 70g, vysočina - 100g, Hermelín - 180g, Gouda 45% - 16 plátků, slovenská rolka - 3 plátky, vejce - 6ks, pórek, zelené olivy s papričkou, cherry rajčátka, červená paprika

Postup přípravy

Protože šlo o dort předem odkázaný k přepravě, zajistila jsem si kromě ingrediencí i krabici s víkem patřičné výšky a šířky a taky karton, ze kterého jsem vyřízla dvakrát stejný obdelník tak, aby se v krabici nemlel a přitom šlo následně s dortem tobře manipulovat (aby na bocích vešly do krabice i ruce).

Jeden z obdelníků jsem pomocí balícího papíru a potravinové folie přetvořila v podložku, na kterou jsem do dvou řad po třech plátcích naskládala světlý toasťák zbavený kůrky. Nanesla jsem slabou vrstvu pomazánky (i na styčné boky plátků), naskládala šunku, podmazaný tmavý toasťák, pomazánka, hezmelín, pomazánka, světlý toasťák, pomazánka, vejce, pomazánka, tmavý toasťák.

Tento základ jsem obalila potravinovou folií, položila na něj druhý karton, abych mohla dort překlopit a v lednici zatížit "dnem" vzhůru.

Základ se přes noc chladil a "nasával" pomazánku v lednici. Ráno jsem z něj sundala podložku (takže ležel dnem vznůru na nepotaženém kartonu) a dno základu (které teď bylo nahoře) jsem potřela krémem - aby se vyplnily spáry a dort i dobře drží na podložce.

Na potřené dno jsem položila podložku a celý základ zase překlopila do finální polohy. Po odstranění folie jsem dort obmázla pomazánkou ze všech stran a dala zase chladit.

Na potažení jsem si na plech vyložený pečícím papírem naskládala sýr (je třeba myslet i na boky ,-)) tak, aby se plátky překrývaly. Po nahřátí v troubě jsem změklý sýr "pohladila" válečkem a následně lehce vychladlým sýrovým plátem potáhla dortový základ, čímž byl dort připravený ke zdobení.

Kytice pro dámu: pórek, tři růže z paprikáše, tři volánová řasení z šunky, tři kaly z uzeného sýru a papriky, olivy k olemování rohu (do této chvíle veškerým pojidlem jen pomazánka), tři jehlice - oliva, cherry rajčátko, oliva (nebojte, ty jsem ještě dopíchla, aby nebylo párátko vidět :-) ).

Už jen dotvořit z oliv číslici (doporučuji nejdříve napíchat v patřičném odstupu a požadovaném tvaru párátka - jedno jsem rostříhla na tři mini - a na tuto konstrukci teprve nabodávat olivy). Protože se mi zdál zbývající roh moc prázdný, vpíchla jsem ještě narychlo lístek salátu s rajčátkem.

Řez

Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k receptu

pesadik 15. 12. 2010, 16:27
(Y) (Y) (Y) (Y) (Y) (Y)
chalupnicka 11. 12. 2010, 20:13
pěkný (clamp) (clamp) (clamp)

Podobné recepty

Vybrané nabídky

Kategorie