Zobrazit přihlášovací formulář

Moučníky, poháry

Přidat recept
(recept si oblíbilo 50 návštěvníků)

Výborná vánočka. Jinou už nepeču!!!!!!!!!!!!!§

0.0
Výborná vánočka. Jinou už nepeču!!!!!!!!!!!!!§

Potřebné ingredience

30g droží ( dávámm celou kostku), 500g polohrubé mouky ,a le může být i hladká, 80g krupicového cukru, 1 sáček vanilkového cukru, špetka soli, 1/2 lžičky citrónové kůry, špetka muškátového oříšku, asi 200ml vlažného mléka, 2 žloutky. 120 másla rozpuštěného, 50g rozinek, 50g mandlí.

Postup přípravy

Droždí smíchám s lžičkou cukru na tekutou kaši. Přisypeme lžíci mouky a půlku vlažného mléka přikryjeme utěrkou a necháme 10 minut odležet.
Do větší mísy prosijeme mouku, přidáme oba cukry, sůl, kůru a oříšek. přilijeme zpěněný kvásek, zbytek mléka rozšlehaný se žloutky a rozpuštěné máslo. Vypracujeme těsto.Těsto by nemělo být mazlavé a nemělo by se drolit. Mělo by být hebké, pružné a vcelku nelepivé .
Zpracované těsto vytvarujeme do koule a přikryjeme utěrkou necháme 2 hodiny kynout na dvojnásobek. potom přidáme rozinky, mandle. Pokudm máte strach, že se bude těsto trhat, posypte rozinky mezi upletené copy.
Těsto rozdělíme na 8 dílů a z každého vyválíme váleček. Z každého vyválíme dlouhý váleček. Nejprve upleteme cop ze 4 dáme na plech s pečícím papírem, uprostřed promáčkneme jen mírně a celý potřeme bílkem. Totéž udělám z ostatními prameny. Pleteme ze 3 a pak poslední pramen překrojíme rozváleme a znovu spleteme. Dáme nahoru a konce zahneme pod vánočku, celou potřeme bílky a necháme kynout další dvě hodiny. Poté zpevníme špejlemi a pečeme ve vyhřáté troubě na 190st. Po pěti minutách snížíme teplotu na 150st. a pečeme dalších 45 minut. Dobrou chuť.

Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k receptu

mil4a 30. 12. 2010, 12:54
(hello)Tak mám zaděláno a jsem na ní zvědavá.Před vánocema jsem pekla taky tady z mimibazaru a teď zkouším která bude lepší. (jidlo). :-)
lvicata 23. 12. 2010, 12:53
tak už jí mám v troubě a vypadá dobře (Y) (Y) (Y) (Y) akoprá jsem to měla jak má kynout podruhé jako hrnečku vař ,-) ,-) ,-) ,-) ,-) jinak super recept děkuji (L) (L) (L)
Katuli41 23. 12. 2010, 16:33
@lvicata Děkuji. Věřím, že se podaří a bude chutnat. dejte vědět, jak vánočka dopadla. (L) Krásné vánoce a hodně zdraví a štěstí v Novém roce (stromecek) (andel) (banky) (andel) (andel)

Podobné recepty

Vybrané nabídky

Kategorie