(recept
si oblíbilo 12 návštěvníků)
Dort sportka
Potřebné ingredience
Korpus: 5 vajec, 200 g krystalového cukru, 200 g polohrubé mouky, 5 PL teplé vody, 1 čaj.lžička prášku do pečiva; Potahová hmota - Varna: 150 ml. vody, 70g másla, 150g hl. mouky, přibližně 1/2 kg. pr. cukru., mandl. tresť;Vanilkový krém: 250ml mléka, 60 g krupic. cukru, 1 van. pudinkové prášky, 200 g másla, vanilka nebo van. cukr;Kávový krém: 400ml mléka, 170g másla, 1 vanil. pudingy, 3 lžic pr. cukru, trochu suché instantní kávy(cca 2lžičky).Mléčný marcipán ze salka: 8lžic sušeného polotučného mléka , 8lžic Salka-slazeného, pár kapek mandlové tresti a trošku vody. pr. cukr na event. zahuštění, potravinářské barvy.
Postup přípravy
Pekla jsem ve formě o průměru 21cm
Korpus:
1.) Dortovou formu nemastíme ani nevysypáváme moukou !!! Jen na spodek dejte papír na pečení. Potom se vám boky korpusu nenafouknou dovnitř a korpus nebude šikmý, ale pěkně rovný.
2.) Bílky oddělíme od žloutků. Z bílků vyšleháme tuhý sníh (přidáme i špetku soli - lépe se vyšlehají), přimícháme polovinu cukru a vyšleháme nahladko.
3.) Zbytek cukru vyšleháme se žloutky (4 minuty !!!), přilijeme vodu a šleháme ještě asi 1 minutu.
4.) Mouku smícháme s práškem do pečiva (mělo by se přesít) Polovinu přimícháme do žloutkové hmoty
5.) Potom ruční metličkou!!! opatrně přimícháme polovinu bílkového sněhu. Přidáme zbytek mouky zamícháme metličkou a nakonec zbylý sníh.
6.) Těsto dejte do připravené formy a dejte péct do vyhřáté trouby
7.) Že upečený zjistíte tak, že do něho zapíchnete špejli a když se na ni těsto nenalepí ,můžete ho vyndat z trouby. Potom korpus nechte ve formě 5 - 10 minut
8.) Po uplynutí této doby nožem podél plechu boky uvolníte a vyklopíte. Opatrně stáhnete papír na pečení Korpus rozkrajujte dobře vychladlý. Pečeme na 150°, cca 50min. Krásně nadýchaný a pěkně drží tvar.
Potahová hmota-Varna: vodu a máslo dáme do kastrůlku a přivedeme k varu. Vsypeme mouku a mícháme, až se těsto bude odlepovat od stěn ( odpalované těsto).Vyndáme na vál, necháme vychladnout, přidáme tresť a zapracujeme pr. cukr. Hmota vhodná na potažení dortů i na výrobu figurek. Pod hmotu dát pouze slabou vrstvu máslového krému (jen na zatření nerovností, i na boky),nebo marmeládu.Ne jiný jinak hmota steče a při větším množství krému se udělají bubliny,které nepůjdou vyhladit. Pokládat na ztuhlý krém. Jestli se vám v lednici orošuje zadní strana,dort přikryjte alobalem,aby nenavlhl a hmota nezačala mokvat a stékat dolů.
Vanilkový krém- do kastrůlku dáme mléko,vanilku(van.cukr) a pudinkový prášek a uvaříme hustý krém.Za stálého míchání ho necháme vychladnout.Potom krém rozšleháme a zašleháme máslo nakrájené na malé kousky.Šleháme asi tak 5 min.,aby byl krém krásně našlehaný a hladký.
Kávový krém - uvaříme pudink v mléce s cukrem a kávou a vychladíme. Našleháme máslo a postupně zašleháváme vychladlý puding.
Ozdoby ze salkového marcipánu si dělat min. týden před pečením dortu - déle schne.
Mléčný "marcipán" ze salka: možná je varianta zcela bez vody, v tom případě je marcipán ale téměř nesladký, protože už není potřeba zahušťovat pr. cukrem.Vypracujeme marcipán, který se téměř nelepí, je tuhý jako modelína. Pokud je třeba zahušťovat, pak pr. cukrem. Není tolik sladký,ale je pružnější a tvárnější. Marcipán se nemůže nepovést. Pokud je tuhý - přidat vodu.Pokud je řídký - přidat pr. cukr.
Chce to pouze zkušenost = vystihnout tu správnou tuhost. Perfektně se s ním pracuje a není tak náročný na propracování jako u mléč.marcipánu s práš.cukrem. už jiný na ozdoby nedělám.
Korpus:
1.) Dortovou formu nemastíme ani nevysypáváme moukou !!! Jen na spodek dejte papír na pečení. Potom se vám boky korpusu nenafouknou dovnitř a korpus nebude šikmý, ale pěkně rovný.
2.) Bílky oddělíme od žloutků. Z bílků vyšleháme tuhý sníh (přidáme i špetku soli - lépe se vyšlehají), přimícháme polovinu cukru a vyšleháme nahladko.
3.) Zbytek cukru vyšleháme se žloutky (4 minuty !!!), přilijeme vodu a šleháme ještě asi 1 minutu.
4.) Mouku smícháme s práškem do pečiva (mělo by se přesít) Polovinu přimícháme do žloutkové hmoty
5.) Potom ruční metličkou!!! opatrně přimícháme polovinu bílkového sněhu. Přidáme zbytek mouky zamícháme metličkou a nakonec zbylý sníh.
6.) Těsto dejte do připravené formy a dejte péct do vyhřáté trouby
7.) Že upečený zjistíte tak, že do něho zapíchnete špejli a když se na ni těsto nenalepí ,můžete ho vyndat z trouby. Potom korpus nechte ve formě 5 - 10 minut
8.) Po uplynutí této doby nožem podél plechu boky uvolníte a vyklopíte. Opatrně stáhnete papír na pečení Korpus rozkrajujte dobře vychladlý. Pečeme na 150°, cca 50min. Krásně nadýchaný a pěkně drží tvar.
Potahová hmota-Varna: vodu a máslo dáme do kastrůlku a přivedeme k varu. Vsypeme mouku a mícháme, až se těsto bude odlepovat od stěn ( odpalované těsto).Vyndáme na vál, necháme vychladnout, přidáme tresť a zapracujeme pr. cukr. Hmota vhodná na potažení dortů i na výrobu figurek. Pod hmotu dát pouze slabou vrstvu máslového krému (jen na zatření nerovností, i na boky),nebo marmeládu.Ne jiný jinak hmota steče a při větším množství krému se udělají bubliny,které nepůjdou vyhladit. Pokládat na ztuhlý krém. Jestli se vám v lednici orošuje zadní strana,dort přikryjte alobalem,aby nenavlhl a hmota nezačala mokvat a stékat dolů.
Vanilkový krém- do kastrůlku dáme mléko,vanilku(van.cukr) a pudinkový prášek a uvaříme hustý krém.Za stálého míchání ho necháme vychladnout.Potom krém rozšleháme a zašleháme máslo nakrájené na malé kousky.Šleháme asi tak 5 min.,aby byl krém krásně našlehaný a hladký.
Kávový krém - uvaříme pudink v mléce s cukrem a kávou a vychladíme. Našleháme máslo a postupně zašleháváme vychladlý puding.
Ozdoby ze salkového marcipánu si dělat min. týden před pečením dortu - déle schne.
Mléčný "marcipán" ze salka: možná je varianta zcela bez vody, v tom případě je marcipán ale téměř nesladký, protože už není potřeba zahušťovat pr. cukrem.Vypracujeme marcipán, který se téměř nelepí, je tuhý jako modelína. Pokud je třeba zahušťovat, pak pr. cukrem. Není tolik sladký,ale je pružnější a tvárnější. Marcipán se nemůže nepovést. Pokud je tuhý - přidat vodu.Pokud je řídký - přidat pr. cukr.
Chce to pouze zkušenost = vystihnout tu správnou tuhost. Perfektně se s ním pracuje a není tak náročný na propracování jako u mléč.marcipánu s práš.cukrem. už jiný na ozdoby nedělám.
detail
jiný pohled
Chutnalo vám? Podělte se s přáteli o recept
Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé
Komentáře k receptu
Bára D.
(upraveno)
26. 6. 2008, 11:08
Nápadité a hezky provedené
Jannycka
(upraveno)
30. 1. 2008, 21:28
Moc pěkný!
*amálka*
(upraveno)
30. 1. 2008, 14:09
Skvělý nápad! Je fakt moc hezký. Váš recept určitě vyzkouším. Děkuji Hanka
Nikita1333
(upraveno)
20. 12. 2007, 20:12
SUPER JDU KORPUS DNES UPÉCT,ZÍTRA DCERA SLAVÍ SVÁTEK A NAROZENINY. ,DĚKUJI ZA PĚKNÝ RECEPT,MÁTE TO MOC PĚKNĚ POPSANÉ,JÁ JSEM NEMOHLA SVŮJ DOMA NAJÍT TAK JSEM NAŠLA NA BAZÁRKU VÁŠ.DĚKUJI EVA S.
galli
(upraveno)
23. 11. 2007, 18:12
Pavlínko super dortík,mooc povedený a krásně vymodelovaná postavička...no zkrátka nemám slov
pavlis
(upraveno)
24. 11. 2007, 13:55
@galli
Díky moc za pochvalu, postavička moje první, tak se dá lecos odpustit
Zrušený účet
(upraveno)
22. 11. 2007, 12:19
Úžasný nápad a provedení Smekám
Vlasta V.
(upraveno)
22. 11. 2007, 12:09
Michela
(upraveno)
22. 11. 2007, 10:52
Úžasné,opravdu.Nevím,jestli jste vyučená cukrářka,ale já ano.A jak vidím Vaše dílo,tak smekám.Hlavně super nápad.Nádhera.
pavlis
(upraveno)
22. 11. 2007, 10:59
@Michela
No to jste mě tedy opravdu moc potěšila.S dortama (a vlastně celkově s pečením) jsem začala letos v září a zatím zkouším to co na netu nastuduju
Dulidu
(upraveno)
22. 11. 2007, 10:45
Ten je náááááádhernej, jste moc šikovná Hlavně obdivuju tu figurku. Do lidí bych se nepustila
Mončjatko
(upraveno)
22. 11. 2007, 10:38
Ivettka
(upraveno)
22. 11. 2007, 10:11
Pavli, můžete prosím napsat jak děláte marcipán ze SALKA.Dortík je úžasný a určitě i všem chutnal. Díky Iveta
pavlis
(upraveno)
22. 11. 2007, 10:35
@Ivettka
jojo,je to v postupu. Prostě jen hňácat a hňácat
alimama
(upraveno)
22. 11. 2007, 10:14
@Ivettka
Je to uvedeno v přísadách..
alimama
(upraveno)
22. 11. 2007, 10:04
Je perfektně vypracovaný a vtipný, oslavence muselo rozhodně potěšit, kolik Vás stál úsilí!!! Díky za tip na potahovou hmotu - je to dobrý nápad - z odpalovaného těsta vždycky uždibuju, ale nikdy mě nenapadlo použít to jako základ na potahování - a to se s tím musí asi skvěle pracovat a určitě není tak sladký, jako marcipán - vyzkouším!!!
pavlis
(upraveno)
22. 11. 2007, 10:33
@alimama
Díky, za pochvalu. Mamka byla nadšená, akorát až během konzumace pochopila, že postavička není umělohmotná Modelovala jsem poprvé,tak to ještě nemám úplně vychytaný . Jinak to odpalovaný těsto má takovou cukrovou chuť,je tam hodně moučkového cukru, tak uvidíte. Ono se to vyválí na 2mm,tak to na dortu tak není znát.
alimama
(upraveno)
22. 11. 2007, 19:06
@pavlis
Tak tomu teda nevěřím, že to bylo poprvé - dědoušek je dokonalý, jako ostatně celý dort!
KOFI
(upraveno)
22. 11. 2007, 10:02
Nádherný dort a zároveň oceňuji te podrobný popis na přípravu . Většinou každý napíše jen "PRO INSPIRACI" O varné hmotě slyším poprvé a také marcipán ze Salka je pro mě novinkou, takže určitě vyzkouším!
pavlis
(upraveno)
22. 11. 2007, 10:29
@KOFI
Děkuji, potěší,když se líbí. Ze salka mám opravdu radši. S moučkovým cukrem jsem dělala taky,ale tenhle není tak náročný na vypracování. Je pravda,že déle schne,ale když se s tím počítá,tak není problém začít s modelováním dřív.
tmavovláska
(upraveno)
22. 11. 2007, 9:55
Ten je krááásnej super nápad