Losos se smetanovou omáčkou
Potřebné ingredience
losos
máslo
olivový olej
rozmarýn
sůl, pepř
smetana
citron
Postup přípravy
Kousky lososa osolíme, opepříme, pokapeme citronem. Opečeme na ol. oleji s máslem po obou stranách, přidáme rozmarýn (nejlépe čerstvý), lososa vyjmeme, přidáme do výpeku smetanu,…
Zapečené rybí filé s rajčaty
Potřebné ingredience
Filety asi 400g, jedny krájené rajčata-nejlépe Valfruta, půl dcl. bílého vína, 5 stroužků česneku, 5lžic oliv.oleje, sůl, pepř, a hodně pokrájené zelené petrželky, nakonec 2 lžíce parmazánu-nemusí být a nahoru na posypání strouhanka.
Postup přípravy
Do mísy, vložíme rajčata, přidáme víno, rozetřené str.česneku, sůl, pepř, oliv. olej, pokrájenou petrželku a zamícháme. Vznikne marináda, kterou necháme chvíli stát. Do pekáčku…
Lasagne
Potřebné ingredience
1/2 kg mletého masa
3/4 kg rajčat (nebo použijeme už loupaná v plechovce)
1 hlavička česneku
rajský protlak
kečup
olej
oregáno, bazalka, sůl, pepř
pramazán
1/4 l smetany
máslo
lasagne
Postup přípravy
Maso opečeme na trošce oleje, přidáme nakrájená rajčata, česnek, sůl, pepř, protlak, kečup, až z toho vznikne snadno roztíratelná směs a přidáme oregano a bazalku dle chuti. Na…
Buřty na pivu
Potřebné ingredience
6 ks špekáčků 3 cibule 1 zelená paprika kozí rohy (1/2 lahve) 1 menší kečup 1 černé pivo grilovací koření, ďábelské koření (co má kdo rád) feferonka
Postup přípravy
Buřty oloupeme, rozkrojíme na půlku, opečeme na pánvi a naskládáme do pekáčku. Zasypeme kořením, cibulí na půlkolečka, paprikou na plátky, kozími rohy, přidáme feferonku. Nalijeme…
Baileys
Potřebné ingredience
2 kondenzovaná mléka slazená
mandlová tresť (prodávají ji v drogerii)
1 mandlový nebo karamelový puding
1/2 l rumu
Postup přípravy
Mléko v neotevřené plechovce dáme do hrnce, vaříme 2 hodiny. Uvaříme klasicky puding bez cukru. Puding s mlékem rozmixovat, přidat rum, tresť, rozmixovat a dát do lednice.
Studentská pečeť
Potřebné ingredience
250 g tuku
200 g cukru moučka
3 vejce
3 pol. lžíce kakaa
3 tatranky
100 g ořechů
1 želírovací sáček
100 g rozinek
Postup přípravy
Tuk s vejci, cukrem a kakaem mícháme ve vodní lázni dohladka. Potom přidáme ostatní (rozinky předem namočíme). Nalijeme do předem máslem vymazané formy a necháme ztuhnout.
Pracinky z tatranek
Potřebné ingredience
6 ks strouhaných tatranek (oříškové jsou nejlepší)
38 dkg Hery
15 dkg cukru moučka
2 vajíčka
1 lžíce kakaa
45 dkg hl. mouky
Postup přípravy
Plníme do formiček na pracinky a horké obalujeme v moučkovém cukru smíchaném s vanilkovým cukrem.
Plněné ořechy
Potřebné ingredience
40 dkg hl. mouky
32 dkg másla
16 dkg cukru
12 dkg ořechů
2 lžíce kakaa
Z toho vypracujeme těsto
Náplň:
20 dkg másla
20 dkg cukr moučka
utřít a pak přidat:
2 žloutky
1 lžíce kakaa (nemusíme, chceme-li světlý krém)
trochu rumu nakonec
Postup přípravy
Do suchých formiček vytlačíme důlek. Nakonec po upečení a slepení krémem obalíme v cukru s kakaem. Z jedné dávky jich je hodně.
Linecké
Potřebné ingredience
50 dkg hl. mouky
15 dkg moučkového cukru
30 dkg másla
5 žloutků
trochu prdopeč
1 vanilkový cukr
Postup přípravy
Z těsta vykrajujeme různé tvary, lepíme k sobě marmeládou. Jsou křehounké a výborné.
Vanilkové rohlíčky
Potřebné ingredience
15 dkg hl. mouky
2 dkg cukru
5 dkg loupaných mandlí (ořechů)
11 dkg másla
1 vanilkový cukr
1 žloutek
Moučkový cukr + vanilkový cukr na obalení
Postup přípravy
Z těsta tvarujeme rohlíčky, pečeme do růžova. Ihned horké obalujeme v cukru.