Lišková smetanová omáčka
Potřebné ingredience
450g lišek, 1 cibule, 2 stroužky česneku, 75ml suchého bílého vína, 80g másla, 2 lžíce olivového oleje, 250 ml mléka, 250 ml smetany, sůl, pepř, citron.šťáva
Postup přípravy
V hlubší pánvi na 40g másla a 1 lžíci oleje necháme zesklovatět na drobno nakrájenou cibuli, přidáme jemně pokrájený nebo utřený česnek, po minutě přilijeme víno a necháme 2…
Koláče ze slánku
Potřebné ingredience
Slánek: 6g soli, 60g vody, 1g droždí. Těsto: 500g hladké mouky, 90g másla, 50g cukru, 1 velké vejce, 150 - 170g mléka, citrónová kůra. Náplň dle chuti. Žmolenka.
Postup přípravy
Na slánek smícháme vodu se solí do rozpuštění, poté přidáme a rozmícháme droždí a dáme do lednice na min. 4 hodiny (použitelné další cca 4 - 5 dní). Poté všechny ingredience…
Palmiers
Potřebné ingredience
Vodánek: 420g hladké špaldové mouky, 12g soli, 210g vody, 20g másla, 1/2 lžičky citrónové šťávy. Máslové těsto: 250g másla, 75g hladké špaldové mouky. Na prosypání cca 150g cukru krupice nebo krystal
Postup přípravy
Ingredience na máslové těsto spojíme (lze i v robotu pádlem), na fólii vytvarujeme obdélník asi 1 cm vysoký. Na vodánek v robotu vše zpracujeme na nelepivé těsto. Obě těsta…
Pomerančová zmrzlina
Potřebné ingredience
150g 10% jogurtu, 150g skyru, 15g cukru, 100g ušlehané šlehačky, 200g pomerančoví šťávy, pomerančová kůra
Postup přípravy
Cukr, šťávu a kůru svaříme, necháme do druhého dne. Poté smícháme s jogurtem v mixéru a zlehka vmícháme šlehačku. Zmrzlinu děláme buď ve zmrzlinovači nebo dáme do mrazáku a…
Toustový chleba ze slánku
Potřebné ingredience
Slánek: 80g vody, 8g soli, 5 -10g droždí. Těsto: 350g hladké mouky, 75g celozrnné pšenice, 120 - 140g vody, 50g plnotučného mléka, 25g másla, 10g cukru nebo sladěnky
Postup přípravy
Na slánek smícháme vodu se solí do rozpuštění, poté přimícháme droždí a dáme do lednice (použitelný za cca 6 hodin až 5 dní). Na těsto vše smícháme, kromě másla, a hněteme těsto…
Jahodová zmrzlina
Potřebné ingredience
1 šlehačka, 1 vejce, 1 lžíce cukru, 200g jahod
Postup přípravy
Bílek s 1/2 cukru vyšleháme do sněhu, žloutek vyšleháme se zbylým cukrem, jahody rozmixujeme. Do vyšlehané šlehačky vmícháme žloutkovou pěnu, jahody a nakonec zlehka zamícháme…
Pizza bez hnětení
Potřebné ingredience
680g mouky na pizzu, 9g droždí, 14g soli, 2 lžíce medu, 482g vody, 2 lžíce oleje
Postup přípravy
Ve vodě rozmícháme med a droždí. Přilijeme k mouce, nakonec dáme olej a sůl. Pouze rukou zamícháme lepivé těsto v míse a chvíli necháme odpočívat (cca 30 min.). Pak dáme na vál,…
Vánočka z kvásku
Potřebné ingredience
Rozkvas: 1 lžíce kvasu, 150g hladké mouky, 30g moučkového cukru, 65g vody. Těsto: 300g hladké mouky, sůl, 1 žloutek, 130g mléka, 70g cukru, 100g másla
Postup přípravy
Rozkvas připravíme asi 8 hodin předem. Mléko, cukr a máslo zahřejeme, přidáme k mouce, žloutku a rozkvasu. Vypracujeme vláčné těsto. Necháme kynout asi 2 hodiny. Rozdělíme na…