Zobrazit přihlášovací formulář
POMAZÁNKY
Domácí lučina podle M.Brydove

Domácí lučina podle M.Brydove

Potřebné ingredience

500g jogurtu a 180g zakysané smetany.

Postup přípravy

Budete potřebovat kvalitní hustý bilý jogurt - např. Selský jogurt od Hollandia. Lučinu můžete udělat jen z jogurtu, ale pokud ji chcete mít sametově smetanovou, přidejte ještě…

Zobrazit více...
OVOCE
Domácí kandovaná dýně obarvená

Domácí kandovaná dýně obarvená

Potřebné ingredience

1 kg dýně 500 g cukru potvavinářské barvy červená,zelená žlutá

Postup přípravy

Dýni Místo dýně můžete dát i cuketu nakrájíme na kostičky , namočíme na 24 hodin do slabě okyselené vody. Pak vodu slijeme, dýni prosypeme cukrem (1 kg dýně = 500 g cukru) a…

Zobrazit více...
BEZMASÁ JÍDLA
Slovenské bramborové pirohy

Slovenské bramborové pirohy

Potřebné ingredience

Ingredience na nudlové těsto 100 ml voday 2 ks vejce 400 g polohrubé  - -sůl .kterého rozklepneme vejce a postupně přidáváme vodu. Nejdříve nožem, pak rukama vypracujeme tuhé vláčné těsto, které se nesmí lepit na vál. Rozdělíme ho na více bochánků a necháme chvíli odpočinout. Z každého bochánku vyválíme placku úzkou jen několik milimetrů a vykrajujeme kolečka náplň je z štouchaných vařených brambor klademe na kolečka těsta doprostřed, přehneme do trojúhelníku a okraje těsta přimáčkneme. Takto nachystané pirohy . kterého rozklepneme vejce a postupně přidáváme vodu. Nejdříve nožem, pak rukama vypracujeme tuhé vláčné těsto, které se nesmí lepit na vál. Rozdělíme ho na více bochánků a necháme chvíli odpočinout. Z každého bochánku vyválíme placku úzkou jen několik milimetrů a necháme proschnout. Suché ěsto krájíme do vámi požadovaných tvarů. Brambory oloupeme, omyjeme a uvaříme v osolené vodě doměkka. Potom je slijeme, necháme vychladnout, rozmačkáme vidličkou, dáme do mísy a smícháme s moukou s trochou vody. Z brambor vypracujeme vláčné těsto, které vyválíme na plát silný asi 3 mm. Plát těsta rozkrájíme na kolečka .Hotové pirohy pokame rozpuštěným maslem a posipeme pažitkou a můžete hned jíst dobou chuť.................

Postup přípravy

Zobrazit více...
PIZZY, CHLEBY
Dalamánkový tmavý  chléb

Dalamánkový tmavý chléb

Potřebné ingredience

460ml vody 2 lžíce octa 3 lžíce oleje 15 dkg hladké mouky 300 g pšeničné tmavé chlébové mouky 300 g žitné tmavé chlébové mouky 2 lžičky soli 1 kostka droží nebo 1 sáček instatního droždí 1 lžíce melasy 3 lžíce celého kmínu

Postup přípravy

Do domácí pekárny vložíme vodu,olej,ocet,sůl,cukr,promíchanou mouku a droždí,zapneme pekárnu na program kynutá těsta po vykinutí chleba upečete .Chleba je úžasně nadýchaný,.Prostě…

Zobrazit více...
BEZMASÁ JÍDLA
Domací sýr

Domací sýr

Potřebné ingredience

Na sýr potřebujeme 4 litry čerstvého mléka od kraviček nebo z automatu pár kapek syřidla.

Postup přípravy

převařené mléko, necháte schladnout přidáte 2kapky syřidla určení k syření mléka. Mléko se nechá při pokojové teplotě zkysnout . Nemusí být zkyslé tak, že se odděluje syrovátka,…

Zobrazit více...
DOMÁCÍ MEDICÍNA
Sirup ze smrkových výhonků

Sirup ze smrkových výhonků

Potřebné ingredience

výhonky ze smrkových větviček(do 5 cm)krystalový cukr ,citrony , třílitrová lahev kus plátýnka celofán+gumička nebo víčko na sklenici

Postup přípravy

Do 3 litrové lahve dáme 5ti cm vrstvu výhonků, které nejprve propláchneme studenou vodou a tím je zbavíme nečistot, zasypeme cukrem a na něj 2 kolečka citronu, opět 5ti cm vrstvu…

Zobrazit více...
PIZZY, CHLEBY
Chleba podle  Lindy z rádia frekvence 1 je opravdu moc dobrej ...

Chleba podle Lindy z rádia frekvence 1 je opravdu moc…

Potřebné ingredience

500 g hladké mouky, 500 g hladké chlebové mouky, 6 dl vlažné vody, 1 čerstvé droždí, 2 lžičky soli, 2 lžíce octa ,1 lžíce sádla .Chlebové koření, špetka koriandru, fenyklu, anýzu, kmínu.

Postup přípravy

.
Těsto zaděláme v DP .Necháme yykynout, během připečení asi tak 15 minut co se peče potřeme sádlem,pečeme tak na 170°si tak hodinku?
Musím do chleba píchnout špejlí…

Zobrazit více...
PIZZY, CHLEBY
chlebové koření

chlebové koření

Potřebné ingredience

4 lžíce koriandru,4 lžíce fenyklu,4 lžíce anýzu,4 kmínu

Postup přípravy

Do těsta stačí jen 1 polévkové lžíce koření vše promícháme a dáme do sklenice

Zobrazit více...
NÁPOJE, DRINKY
Domácí "bejlís"

Domácí "bejlís"

Potřebné ingredience

2 plechovky slazeného mléka Tatra Salko 1/2 litru rumu 2 karamelové nebo čokoládové pudinky 1/2 litru mléka ,pár kapek mandlové tresti .Z této dávky je 1,5 litru likéru.Spočítala jsem kolik stojí domácí ,bejlí a vyšla mi cena 163 kč je to levnější jak kupované rum mi stál 70 kč ,puding 10 kč, sladké mléko 64kč celkem Domácí "bejlí vyšel na 163 kč .

Postup přípravy

1
Plechovky slazeného mléka Tatra Salko vaříme 2 hodiny.

2
Z mléka a karamelových nebo čokoládových pudinků uvaříme klasický pudink.

3
Po vychladnutí…

Zobrazit více...
BEZMASÁ JÍDLA
Šumavský houbovec

Šumavský houbovec

Potřebné ingredience

400 g čerstvých hub 2 cibule 1/4 l 7 ks rohlíků 6 st. česneku 3 vajíčka ze tří bílků jsi ušleháme tuhý sníh Majoránka a sůl podle chuti Sádlo na potření pekáčku

Postup přípravy

Čerstvé houby, pečlivě je očistíme, nakrájíme na kostičky a podusíme na cibulce se solí a kmínem asi tak 10 minut .Česnek očistíme a prolisujeme. Rohlíky pokrájíme na kolečka a…

Zobrazit více...

Kategorie