Raženky - podmáslové (kefírové)
Potřebné ingredience
* OMLÁDEK: 130 g hladké mouky, necelá ½ kostky čerstvého droždí, 1 lžička Sladěnky (v nouzi lze nahradit medem), 100 g vlažné vody; * DÁLE DO TĚSTA: 330 g hladké mouky, 50 g polohrubé mouky, 2 lžičky soli, 100 g podmáslí (kefíru), 30 g oleje, 100 g vlažné vody, (přidávám ještě lžíci žitného kvásku, ale nemusí být); * NA POVRCH: rošlehané vejce, posyp (lněné semínko, sezam, slunečnice, dýně, mák, kmín, nasekaný česnek, hrubá sůl ...)
Postup přípravy
Nejprve připravit omládek:
Smíchat všechny suroviny na omládek a nechat kynout cca 45-60 minut.
(Dělám v pekárně na program Rychlé těsto - tzn. bez předehřívání surovin,…
Foccacia - Italský chléb
Potřebné ingredience
- 0,5kg hladké mouky - 4dcl vody - ½ droždí - 1 lžíce mořské soli\ - 5cl oleje extra virgin
Postup přípravy
V míse smícháme vlažnou vodu a droždí. Postupně přisypáváme mouku, až vznikne hladké těsto. Mísu přikryjeme utěrkou a necháme odstát v teple, aby těsto řádně nakynulo. Až bude…
Domácí tortilly
Potřebné ingredience
Mouka hladká 500 g Sádlo 100 g Sůl 1 lžička Voda horká, 280 ml
Postup přípravy
Na válu smícháme mouku, sůl a sádlo. Za postupného přilévání vody uhněteme nejprve tuhé a pak hladké těsto-začnou se v něm jakoby dělat bublinky.
Těsto rozdělíme na 10 až 12…
chléb "odokáč" z žitného kvásku...NAŠE…
Potřebné ingredience
žitný kvásek, chlebová pšeničná mouka, celozrnná žitná+pšeničná mouka, zápara- ovesné vločky, lněné semínko, pohanka, slunečnice, dýňové semínko...sůl,kmín, podmáslí, voda
Postup přípravy
12 hodin předem rozkvašený kvásek -450g, 500g chlebové mouky, 2lč soli, 2lč kmínu drceného, 300 ml vody, zápara.
udělat těsto, nechat kynout, přeložit a znovu nechat kynout, po…
PIZZA NA DVA PLECHY
Potřebné ingredience
250ML VODY, PŮL KOSTKY DROŽDÍ, LŽIČKA SOLI, ŠPETKA CUKRU KRYSTAL, 2 LŽÍCE OLIVOVÉHO OLEJE A 400G HL. MOUKY
Postup přípravy
NECHÁM ZPARACOVAT V PEKÁRNĚ A MŮŽEME DÁT HNED NA PLECH. PEČEME NA 200 STUPŇŮ, HORKOVZDUCH A SPODNÍ TĚLESO. DOBROU CHUŤ :)
Pšenično-žitné kefírové rohlíky
Potřebné ingredience
* TĚSTO: 600 g polohrubé pšeničné mouky, 150 g žitné mouky, ¾ kostky čerstvého droždí, 7 g cukru, 10 g soli, 200 ml vlažné vody, 200 ml kefíru, 3 polévkové lžíce slunečnicového oleje (nebo olivového), 1 lžíce žitného kvásku (nemusí být); * NA POVRCH: rozšlehané vejce + nějaká zrnka - sezam, len, slunečnice, dýně, kmín .... ; * NÁPLŇ: případně je možné dát něco dovnitř (nemusí být) - šunka, anglická slanina ....
Postup přípravy
Všechny suroviny na těsto dát do pekárny a spustit program Těsto.
(Pokud se nebude dělat v pekárně, tak zadělat těsto a nechat kynout cca 1 hodinu.)
Po vykynutí těsto…
Kváskový chléb Šumava - nehnětený
Potřebné ingredience
150 g žitné mouky, 300 g hladké (nebo chlebové) pšeničné mouky, 320 g vody, 20 g žitného kvásku, 8 g soli, 5 g drceného kmínu, na posypání plátna trochu celozrnné žitné mouky
Postup přípravy
Podle receptu pana Cuketky - https://www.cuketka.cz/?p=11418
Chléb kyne v míse (nebo ošatce) a peče se v uzavřené formě (ideálně v litinovém hrnci), takže je potřeba…
Maďarský chleba
Potřebné ingredience
500g hladké mouky (nebo půl na půl hladká a polohrubá), 1 droždí, 1 lžičku cukru (na kvásek), 300g vařených brambor, 3- 4 stroužku česneku, 2 lžičky soli, 3 lžičky kmínu, strouhanka (posypat trochu těsto), pivo nebo voda, vejce na potření.
Postup přípravy
Do mísy dáme mouku, uděláme důlek, přidáme rozdrobené droždí a cukr, trochu piva nebo vody a nastrouhané brambory poté přidáme sůl, kmín, česnek a strouhanku. Těsto důkladně…
Kváskový český chléb
Potřebné ingredience
300 g žitného kvásku, 300 g hladké pšeničné mouky, 2 lžičky soli (8 g), 1 lžička celého kmínu, 170 ml vody
Postup přípravy
Podle receptu pana Cuketky - https://recepty.cuketka.cz/cesky-chleb/
Všechny suroviny dát do mísy a řádně prohníst cca 10 - 15 minut (těsto bude poměrně řídké a bude se…