Bramborové vdolečky
Potřebné ingredience
200g uvařených studených brambor,500 g polohr.mouky,špet.soli,1 plnou lžíci cukru krysatalu,1 vejce,30g droždí,trochu mléka na kvásek,80g Hery
Postup přípravy
Připravíme si z vlažného mléka ,droždí,lžíce mouky a lžíce cukru kvásek.V míse smícháme najemno nastrouhané brambory s moukou ,přidáme,sůl,vejce,trochu cukru a vzešlý kvásek…
Sladké tousty k snídani
Potřebné ingredience
toustový chléb\r\njablka lehce nakyslá\r\nmáslo\r\nNutella\r\nskořicový cukr
Postup přípravy
Jeden plátek toustového chleba namažeme slabou vrstvou másla,druhý slabou vrstvou Nutelly.\\r\\nJablka si očistíme a nakrájíme na plátky,položíme na plátek chleba,posypeme…
švestkové kynuté na páře
Potřebné ingredience
polohrubá mouka 1/2kg 1 sušené droždí nebo půl kostky,trochu sole ,trochu cukru,1vejce,mléko na zadělání
Postup přípravy
dobře smíchat a nechat kynout ,vařím na páře, protože jsou nadýchané jako peřina
Jablečná žemlovka s vanilkovým pudinkem
Potřebné ingredience
světlý toastový chléb, oloupaná na plátky nakrájená jablka, rozinky, ořechy, krupicový cukr, skořice, trochu mléka (na namočení chleba), kousek másla, předem uvařený vanilkový pudink (ze 2 balení)
Postup přípravy
Zapékací formu vymažeme máslem a dno pokryjeme toastovým chlebem, trochu zvlhčíme mlékem, posypeme jablky, cukrem, skořicí, rozinkami, ořechy a zalijeme pudinkem....postup…
Rýžový nákyp se švestkami
Potřebné ingredience
Pro dvě osoby : dvě velké porce : 1 pytlík rýže (předvařené), asi 1/2 litru mléka, cukr moučka ( tak šest lžic, nebo i krupice) , dvě vejce, si deset švestek (můžete je i uvařit) nebo příp. kompot, lžíce másla, ev. i máslo ještě na švestky
Postup přípravy
Do mlékovaru nasypeme z rozstříhnutého pytlíku rýži a zalijeme mlékem, aby byla rýže ponořená plus cca 3 cm navíc. Uvedeme do varu a mícháme a vaříme tak dlouho, dokud není rýže…
Olejová bábovka.Výborná
Potřebné ingredience
4 vejce,1 hrnek cukru,2 hrnky pol.mouky,1/4lžičky soli,prášek do pečiva,3/4hrnku oleje, 3/4hrnku mléka.
Postup přípravy
Vše smíchat, udělat světlé a tmavé těsto.Do tmavého přidat trochu skořice, kakaa.
Jablka v županu
Potřebné ingredience
50 g hladké mouky,30 ml mléka,10 g moučkového cukru,10 ml oleje,4 vejce,oloupaná jablíčka,moučkový cukr
Postup přípravy
Vejce rozklepneme do mísy a přidáme po dávkách hladku mouku a mléko. Postupně mícháme a přidáváme ingredience dokud nebude konzistence řídká. Poté necháme na pánvi rozehřát tuk a…
Strouhankové ovocné knedlíký
Potřebné ingredience
strouhanka,mléko,2celá vejce,sůl,polohrubá mouka,rozpuštěné máslo.
Postup přípravy
Těsto na ovocné knedlíký mám od tetý a jiné už nedělám,dříve jsem dělala tvarohové a nedala na ně dopustit,ale tohle je super jemné a moc dobré.Takže na vál výsýpeme 1hrnek…
Vanilková Panna cotta
Potřebné ingredience
2ks plátky želatiny (Želatina v plátcích Dr.Oetker), 260 ml smetany, 1ks vanilkového lusku, 190ml plnotučného mléka, 100g cukru. Na ozdobu: lístečky máty, drobné ovoce dle chuti např. jahody,maliny,ostružiny, borůvky, rybíz.
Postup přípravy
1.Želatinu necháme ve vodě nabobtnat. 2.Mléko, smetanu, otevřený vanilkový lusk a cukr přivedeme do varu. Mléčnou směs odstavíme, vyškrábeme do ní vanilková semínka a lusky…
Lívance co se rozplývají na jazyku
Potřebné ingredience
Ingredience: 700 ml mléka 400 g polohrubé mouky 2 vejce 20 g droždí 40 g cukru špetku soli skořicový cukr (nebo povidla, strouhaný tvaroh, borůvky, zakysanou smetanu...) na ochucení
Postup přípravy
1. Z droždí, lžíce cukru, lžíce mouky a trochy vlažného mléka připravte kvásek.
2. Teď přizvete na pomoc děti: prosátou mouku nasypejte do mísy, přilijte vykynutý kvásek,…