Škoricovo-zázvorové lievance s mandarínkovým karamelom
Potřebné ingredience
1/2 l mlieko + 1 vajce + štipka soli + olej na vysmážanie + 1/2 vanilkový cukor + 1/2 kypriaci prášok + 1ČL mletá škorica + 1/2 ČL sušený zázvor + 2PL voda + mandarínka + 1PL kryštálový cukor + polohrubá múka + rum + 1PL mandarínková alebo iná marmeláda
Postup přípravy
- rozbijeme si vajíčko a rozšľaháme metličkou
- posolíme a pridáme trošku vanilkového cukru
- prilejeme mlieko a vodu a rozšľaháme
- vsypeme škoricu, zázvor a kypriaci…
Božská žemlovka
Potřebné ingredience
100 g másla, cukr (dle chuti), 3 vejce, 1 vanilkový cukr, 1 tvaroh, citrón.kůra, pečivo (nejlépe veka či toustový chléb světlý), ovoce (meruňky, jablka ...)
Postup přípravy
Utřeme změklé máslo se žloutky a cukrem do hladka. Přidáme tvaroh, vanilkový cukr, citrón.kůru a zamícháme. Nakonec přidáme do směsi sníh ušlehaný z bílků.
Formu vymažeme…
Flambované hrušky s medom a tvarohovo-škoricovým …
Potřebné ingredience
hruška + rum + cukor + med + tvaroh + orechy + biely jogurt + vanilkový cukor + škorica + čokoládový toping
Postup přípravy
- hrušku rozkrojíme, vykrojíme jadrovník, a nakrájame na hrubšie plátky
- na panvicu nasypeme cukor a rozpálime, vlejeme rum
- keď je cukor stopený, vložíme hrušku a…
VDOLEČKY BEZ KYNUTÍ
Potřebné ingredience
200g hladké mouky, 250g měkkého tvarohu,1 vejce, 1 lžíce rumu, 1 balíček vanilkového cukru, špetka soli, 1 balíček kypřícího prášku do pečiva, tuk na smažení. Na ozdobu: zavařenina, ochucený měkký tvaroh.
Postup přípravy
Všechny suroviny dobře promícháme a z těsta vyválíme silnější plát, ze kterého větší kulatou formičkou vykrajujeme kolečka, vkládáme je do rozehřátého tuku a smažíme dozlatova.
pudinkový perník
Potřebné ingredience
3 hrnky polohrubé mouky, 2 hrnky moučkového cukru, 1,5 hrnku mléka, 3/4 hrnku oleje, 2 vejce, 2 polévkové lžíce kakaa, 2 pudinky - čokoládový a kakaový, kypřící prášek do perníku, kypřící prášek do pečiva.
Postup přípravy
Polohrubou mouku smíchanou s práškem do pečiva a s práškem do perníku smícháme s cukrem, pudinkem ( ten se nevaří, nasype se tam pudinkový prášek) a kakaem.Přilijeme olej a vejce…
Ovesná kaše
Potřebné ingredience
mléko,ovesné vločky,špetka soli,máslo,cukr,kakao nebo skořice
Postup přípravy
večer si dám 250ml mléka do kastrůlku a dám 4-5PL ov.vloček a špetku soli.Druhý den ráno si vločky uvařím a dochutím máslem cukrem a kakaem(u nás jen Nesquikem) a manžel si dává…
MAKOVEC
Potřebné ingredience
500g hladké mouky, 1/2 hrnku cukru krystalu, 1 a 1/2 hrnku mletého máku, 300 ml mléka, 140g tuku, 1 prášek do pečiva, 2 lžíce marmelády, 2 lžičky skořice, 2 vejce, 1 vanilkový cukr, šťáva z jednoho citronu. Na posypání cukr moučka.
Postup přípravy
Vejce ušleháme s cukrem do pěny, přidáme rozehřátý tuk, mák, skořici, sťávu z citronu a nakonec mouku smíchanou s práškem do pečiva.
Toto množství je na plech s vysokým…
Makové koule z bramborového těsta
Potřebné ingredience
0,5kg hladké mouky,2 vejce,3 polévkové lžíce cukru,1 kávová lžička soli,250 g vařených brambor,300 ml mléka,půl kostky kvasnic.Asi 250ml mléka s kouskem másla-ohřát a na obalení namletý mák s cukrem
Postup přípravy
Zaděláme si kvásek,brambory nastrouháme na struhadle,umícháme těsto.Je lepivé,dáme vykynout na púl hodky.Mezi tím si připravíme 2 plechy,potřeme je sádlem nebo olejem,nameleme mák…
KOBLIHY ozdobené tvarohem a marmeládou
Potřebné ingredience
250g hladké nebo polohrubé mouky, 20g cukru, 20g másla, 15g droždí, 1 žloutek, 2 lžíce rumu, 125 ml vlažného mléka, nastrouhaná kůra z 1/2 citronu, olej, špetka soli, marmeláda, moučkový cukr, tvaroh
Postup přípravy
1.Připravíme si kvásek z droždí, trochu cukru, trochu mouky a 2 lžícemi mléka. Necháme kynout.
2. V misce utřeme máslo se zbylým cukrem, přimícháme žloutek, Poté vlijeme…
Béleše
Potřebné ingredience
1/2 kg hladké mouky,250g uvařených brambor-studené na jemno nastrouhat,špetka soli,1 vajíčko,350ml mléka,1 kávová lžička sušených kvasnic,1 kávová lžička cukru.Na potření domácí sádlo,povidla a mletý mák s cukrem
Postup přípravy
Ze surovin umícháme těsto(ručně nebo v pekárně),1/2 hodky necháme vykynout,Těsto je takové vláčnější jak na knedle,lepí se,tak se musí dost podmučovat, rozdělíme na 34 stejných…