Citronová bábovka
Potřebné ingredience
4 vejce 20dkg cukru, vanilkový cukr, 10 ml vody, 100. ml oleje, 25 DK pol. mouky PDP. Kůra a šťáva ze 2 citronu
Postup přípravy
Do pěny vyšleháme žloutky, přidáme cukr vanilkový cukr,10ml vody,100ml oleje,25dkg mouky s práškem do pečiva. Citronová kůra a šťáva s 2 citronů a vyšlehaný sníh. Poleva citronová…
Perník z jablek
Potřebné ingredience
Na těsto: 2 hrnky polohrubé mouky 1/4 hrnku cukru moučka 4 středně velká jablka 1/2 balíčku prášku do pečiva 2 vejce 2 lžíce kakaa 10 lžic oleje 1 hrnek mléka 4 lžíce rumu Na posypání: 50 g cukru moučka Na vymazání a vysypání plechu s vyšším okrajem: tuk na vymazání plechu hrubá mouka na vysypání plechu
Postup přípravy
Do mísy dáme veškeré suroviny. Jablka strouháme na hrubém struhadle. Všechno důkladně promícháme. Troubu včas zapneme a necháme předehřát na střední teplotu. Těsto nalijeme na…
Tažený štrůdl
Potřebné ingredience
těsto 280 g hladké mouky 125-140 g teplé vody 30 g oleje nebo sádla 1 lžička citrónové šťávy nebo octa 1 vejce šp. soli náplň 1 kg strouhaných jablek rozinky cca 4 lžíce strouhanky nebo mletých piškotů cukr, skořice dle chuti na potření 100 g másla - rozinky zalijte horkou vodu a nechte máčet - pokud je nemáte rádi, dávat samozřejmě nemusíte - do mísy prosejte mouku, v hrnečku rozmíchejte vejce, vodu, olej, sůl a citronovou šťávu - v míse smíchejte mouku s mokrým základem a vypracujte hladké, lesklé, hladké a vláčné těsto, které dejte minimálně na hodinu odpočinout na teplé místo - těsto rozdělte na 4 díly, jeden si vezměte na práci, ostatní zakryjte a uschovejte - zatímco těsto odpočívá, připravte si jablka na náplň - váha uvedená v rozpisu surovin je brána jako čistá - co potřebujete přímo do štrůdlu, takže pokud budete čistit čerstvá jablka, připočítejte ještě nějakou váhu navíc - čerstvá jablka zbavte jádřinců a buď je nakrájejte je na tenké plátky nebo nastrouhejte nahrubo, pokud byste měli příliš šťavnatá jablka, tak část šťávy vyždímejte - rozpusťte si v rendlíku máslo a nechte trochu zchladnout, aby nebylo příliš horké - když je těsto odpočinuté, vezměte jeden díl těsta, částečně ho rozválejte a přeneste na čistou utěrku - předválené těsto začněte opatrnými pohyby vytahovat od středu ke krajům do všech směrů do tvaru obdélníku, dokud není dobře vidět vzor na utěrce - dávejte pozor, abyste těsto nepotrhali - vytahaný plát potřete máslem, trochu posypte strouhankou a rozprostřete na něj čtvrtinu jablek - z každé strany přitom nechte volný asi dvoucentimetrový okraj, silné okraje okrájejte pryč - pak jablka dle chuti poprašte cukrem i skořicí a pokud máte rádi rozinky v rumu, přidejte je - pokud máte mokřejší jablka, dejte strouhanku ještě na jablka nebo je před nandáním na těsto lehce vyždímejte - plát směrem od sebe přehněte těsto přes jablka, okraje přeložte směrem dovnitř a celý plát srolujte - hotový závin přeneste na plech s pečíc
Postup přípravy
- rozinky zalijte horkou vodu a nechte máčet - pokud je nemáte rádi, dávat samozřejmě nemusíte - do mísy prosejte mouku, v hrnečku rozmíchejte vejce, vodu, olej, sůl a…
Margotková bábovka
Potřebné ingredience
2 hrnky polohrubé mouky 1/2 hrnku oleje 1 hrnek mléka 3 vejce 1 balíček prášku do pečiva 1 tyčinka Margot 1 hrnek cukru moučka tuk a mouka na formu
Postup přípravy
Připravíme si mísu do které dáme potřebné suroviny. Pak do mísy nastrouháme tyčinku Margot. Všechno důkladně promícháme. Necháme troubu předehřát na 150 °C. Těsto vlijeme do…
Schwarzwaldský dort jako od babičky
Potřebné ingredience
Pracovní doba cca 60 minut /doba pečení cca 35 minut / doba odpočinku cca 3 hodiny - nejlépe v ledničce Na piškotový základ: 6 vajec, které oddělíme 250 g cukru 6 lžic horké vody 200 g hladké mouky 75 g Solamylu 50 g kakaového prášku, neslazeného 2 lžičky jedlé sody Na náplň: a ozdobení 1 sklenice višní (nejlépe schwarzwaldských-černých) 25 g Solamylu 800 g šlehačkové smetany 1 balení ztužovače šlehačky 1 polévková lžíce cukru Kirschwasser - Třešňovice _ velmi důležité !!! Čokoládové hobliny na ozdobu
Postup přípravy
Smíchejte žloutky s vodou a cukrem, dokud nevznikne velmi krémová směs a cukr musí být naprosto rozpuštěný. Mouku, škrob, prášek do pečiva a kakao smícháme a prosejeme na…
Tvarohový koláč z Bavorska
Potřebné ingredience
Přísady pro pečící formu o průměru 26 cm (8 větších kusů -na fotografii- nebo12 menších kusů) Na křehké těsto pro korpus 200 g mouky ½ balení prášku do pečiva 1 vejce 75 g cukru 65 g másla Tuk na vymazání - máslo Na náplň: 200 g cukru 1 šálek oleje (malý šálek 100 ml) 3 vejce ½ litru mléka 1 balení vanilkového cukru 1½ balení vanilkového pudinkového prášku 750g tvarohu
Postup přípravy
Doba zpracování cca 30 minut / Doba odpočinku cca 8 hodin / Doba pečení cca 1 hodina 15 minut Na křehké těsto smícháme mouku, prášek do pečiva, 1 vejce, cukr a máslo.…
Kakaový závin
Potřebné ingredience
1 kvasnice, 180 ml mléka a 70 g cukru na kvásek. 500 g hl. mouky, 1 van. cukr, 1 vejce, 1 ČL soli, 60 g másla.
Postup přípravy
Z mléka, cukru a kvasnic uděláme kvásek a necháme kynout. Zbytek smícháme a přidáme i kvásek. Necháme opět kynout. Vyválíme z menší části tenký ovál, potřeme rozpuštěným máslem a…
Výborné ananasové řezy
Potřebné ingredience
těsto: 2 vejce, 1/2 hrnku krup. cukru, 1 plech. velkého ananas. kompotu (na mensi kousky), 2 hrnky polohr. mouky, 2 ČL jedlé sody nebo prdopeče, 1 hrnek namletých ořechů + na posypání (dávám vlašské) krém: 2 pomaz. másla, 1-2 kelímky vanilk. pudinku se slehackou, 1/2 hrnku mouck. cukru, 1 vanilk. cukr
Postup přípravy
Vejce uslehat s krup. cukrem, pridat kompot na kousky i se stavou, mouku s prdopecem/sodou a mlete orechy. Pect pri 150 stupnich cca 30 minut. Na krem smichat pomaz. maslo,…
Lahodné koláče s tvrdým tvarohem
Potřebné ingredience
250 g tvrdého tvarohu (strouhaného) 100 g másla 250 g hladké mouky 2 lžíce cukru 1 vejce 1 lžička vanilkového extraktu 1/2 lžičky prášku do pečiva špetka soli marmeláda moučkový cukr na posypání
Postup přípravy
V míse smíchejte strouhaný tvrdý tvaroh, mouku, cukr, prášek do pečiva a špetku soli. Přidejte vejce a vanilkový extrakt. Dobře promíchejte, dokud nevznikne hladké těsto. …
Hrnková buchta s třešněmi
Potřebné ingredience
2hrnky polohrubé mouky 1hrnek cukru 1hrnek mléka ½hrnku oleje 1 kypřící prášek do pečiva 1 vanilkový cukr 2 vajíčka Třešně Kakao Olej a mouku na vysypání plechu
Postup přípravy
Do mísy dáme mouku, cukr, kypřící prášek, vanilkový cukr, vejce, mléko a olej a vše smícháme dohromady. Těsto si rozdělíme na dvakrát a do druhého dáme trochu kakaa a střídavě…