Bábovka s červeným vínem
Potřebné ingredience
BÁBOVKA: 250 g hladké mouky, 170 g cukru krupice, 150 g tuku, 4 vejce, 125 ml červeného vína, 50 g sekané čokolády (čokoládové rýže), 1 vanilkový cukr, 1/2 prášku do pečiva ********** VÍNOVÁ POLEVA: 200 g moučkového cukru, pár lžic červeného vína
Postup přípravy
V míse utřeme změklý tuk s oběma cukry a postupně vešleháme vejce. Do směsi vmícháme prosátou mouku s práškem do pečiva, přilijeme červené víno a po důkladném promíchání vsypeme…
Ostružinové řezy s čokoládou
Potřebné ingredience
OŘECHOVÝ PIŠKOT (dortová forma): 4 vejce, 130 g krupicového cukru + 1 vanilkový cukr, 120 g polohrubé mouky, 100 g strouhaných vlašských ořechů......Pozn. chcete-li péct na plechu doporučuji zvýšit ingredience o polovinu ********** NÁPLŇ: 500 g tvarohu (dala jsem z alobalu), 250 ml zakysané smetany, 150 g moučkového cukru, 200-250 g ostružin .......... čokoládová poleva
Postup přípravy
Bílky vyšleháme s cukrem, žloutky s vanilkovým cukrem. Obě hmoty spojíme, vmícháme prosátou mouku a nastrouhané ořechy. Těsto vlijeme do vymazané a vysypané formy a pečeme na…
Jablečné řezy s čokoládovou polevou
Potřebné ingredience
500g polohrubé mouky + 1 prášek do pečiva, 500g cukru (dala jsem méně), 500g strouhaných jablek, 4 vejce, 50g mletých ořechů, rozinky, trochu skořice
Postup přípravy
Všechny suroviny smícháme dohromady, nalijeme na vymazaný a vysypaný plech a pečeme při 180°C asi 25-30 min. Po zchladnutí polijeme čokoládovou polevou a posypeme kokosem nebo…
Kynuté jablečné bochánky
Potřebné ingredience
250 g polohrubé mouky, 250 g hladké mouky (lze použít i celozrnnou mouku), 200 g oloupaných jemně strouhaných jablek, 150 ml teplého mléka, 80 g másla, 50 g rozinek, 1 vejce, 30 g droždí, špetka soli
Postup přípravy
Droždí utřeme s 1 lžící cukru, 2 lžícemi vlažného mléka a necháme na teplém místě vzejít. Do mísy prosejeme mouku se špetkou soli, přidáme cukr, strouhaná jablka, rozinky, vejce,…
Výborné řezy Míša
Potřebné ingredience
TĚSTO: 6 vajec, 6 lžic cukru krupice, 5 lžic polohrubé mouky, 3 lžíce kakaa, 2 lžíce oleje ********** NÁPLŇ: 500 g tvarohu (dala jsem 1 vaničkový + 1 v alobalu), 125 g másla, 3-4 lžíce moučkového cukru (dle chuti - můžete přidat i vanilkový) ********** POLEVA: rozpuštěná čokoláda na vaření s kouskem másla
Postup přípravy
Žloutky utřeme s cukrem do pěny, přilijeme olej a promícháme. Pak po částech přidáváme mouku smíchanou s kakaem a nakonec lehce vmícháme ušlehaný sníh z bílků. Těsto nalijeme na…
"TRIFLE" aneb jahodovo-pudinková mísa
Potřebné ingredience
čirá skleněná mísa různé velikosti: cukrářské piškoty, punč-rum (nebo jahodová šťáva pro děti), jahodový džem, čerstvé jahody, uvařený vanilkový puding (nejlépe 2 balení), ušlehaná smetana, strouhaná čokoláda nebo Granko na ozdobu
Postup přípravy
Dno mísy vyložíme piškoty, které pokapeme rumem, punčem nebo jahodovou šťávou. Navrch naneseme trochu jahodového džemu a zalijeme třetinou uvařeného vanilkového pudinku. Posypeme…
Jablečný pohár s jogurtem a kousky čokolády
Potřebné ingredience
500 g jablek, 170 ml vody + 50 g cukru, 2 hvězdičky badyánu, 3 plátky čerstvého zázvoru, 1 citron ********** MIMO TO: bílý jogurt (nejlépe řeckého typu), nasekaná čokoláda, oplatky na ozdobu
Postup přípravy
Jablka oloupeme a nakrájíme na menší kostičky. Vodu s cukrem dáme vařit, přidáme badyán, plátky zázvoru a šťávu z poloviny citronu (druhou polovinu citronu nakrájíme na kolečka). …
Citronovo-maková bábovka
Potřebné ingredience
200 g hladké mouky, 80 g hladké kukuřičné mouky, 100 g cukru krupice, 60 g nemletého máku, 2 lžičky jedlé sody + 1/2 lžičky soli, 1 lžička prášku do pečiva, 2 vejce, 250 ml podmáslí (kefíru), 60 ml slunečnicového oleje, 125 ml čerstvě vymačkané šťávy z citronu (asi 3 ks), 2 lžíce str. kůry z citronu
Postup přípravy
V jedné misce smícháme všechny sypké suroviny: obě mouky, cukr, mák, sodu, sůl a prášek do pečiva. V další misce metlou prošleháme všechny tekuté suroviny: podmásli nejprve…
Zdravý mrkvový koláč
Potřebné ingredience
TĚSTO: 1 pomeranč, 100 g rozinek, 150 ml oleje (řepkový, slunečnicový,...), 170 g polohrubé mouky, 170 g hladké špaldové mouky, 1 1/2 lžičky prášku do pečiva (bez fosfátů), 1 1/2 lžičky jedlé sody, 1 1/2 lžičky mleté skořice, 3 vejce, 150 g přírodního cukru (část lze nahradit medem nebo jakýmkoliv sirupem - pšeničný, kukuřičný,...), 420 g mrkve (nastrouhané najemno)********** KRÉM: 150 g pomazánkového másla, 1/2 měkkého tvarohu, 50 g másla, asi 4 lžíce moučkového cukru, 2 lžíce citronové šťávy, 1 lžička vanilkové esence
Postup přípravy
Nastrouháme kůru z dobře omytého pomeranče a vymačkáme 3 lžíce šťávy. Rozinky nasypeme do misky, přidáme kůru a šťávu z pomeranče - necháme nasáknout, zatímco budeme připravovat…
Kynutý švestkový koláč s tvarohem a mandlemi
Potřebné ingredience
TĚSTO: 500 g polohrubé mouky (část je možno namíchat s celozrnnou hl.), 75 g cukru, 1 vejce, 1 žloutek, 200 ml vlažného mléka, 1 kostka droždí, špetka soli ********** NA OBLOŽENÍ: 500 g tvarohu, 100 ml mléka, 150 ml smetany, 3 vejce, 150 g pískového cukru, 1 vanilkový cukr, 1 kg švestek, mandle na posypání
Postup přípravy
V míse si připravíme klasické kynuté těsto a necháme v teple odpočinout.
Švestky vypeckujeme a rozčtvrtíme. Tvaroh smícháme se smetanou, mlékem a 3 žloutky. Z bílků (+1…